Alla Emil i Lönneberga filmer: En Nostalgisk Resa

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Baserade på: Astrid Lindgrens böcker
 • Regissör: Olle Hellbom
 • Filmserie: Emil i Lönneberga (1971), Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972), Emil och griseknoen (1973)
Alla Emil i Lönneberga filmer En Nostalgisk Resa

Emil i Lönneberga är en älskad karaktär i svensk barnlitteratur, skapad av Astrid Lindgren. Filmatiseringarna av dessa berättelser har blivit klassiker i svensk filmhistorik. Här är en lista över filmer baserade på Emil i Lönneberga:

 1. Emil i Lönneberga (1971): Den första filmen i serien, regisserad av Olle Hellbom. Den introducerar Emil och hans hyss i Katthult.
 2. Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972): Fortsättningen på Emils äventyr, även den regisserad av Olle Hellbom. Filmen fokuserar på fler av Emils upptåg och bus.
 3. Emil och griseknoen (1973): Den tredje filmen i serien, som handlar om Emils relation till ett griskulting och andra upptåg i bygden.
 4. Emil & Ida i Lönneberga (2013): En animerad film som introducerar nya historier om Emil och hans syster Ida.
 5. Emil i Lönneberga (TV-serie, 1975): En TV-serie som klipptes ihop från scenerna i de tidigare filmerna.

Dessa filmer återspeglar den charm och värme som Astrid Lindgrens berättelser är kända för, och de har blivit en fast del av barndomen för många i Sverige. De erbjuder en tidlös blick på busiga barns upptåg och de utmaningar och glädjeämnen som familjelivet kan innebära.

Du kan läsa mer ingående om varje film nedan!

Alla Emil i Lönneberga filmer

Emil i Lönneberga (1971)

Emil i Lönneberga (1971) är inte bara en film utan en hyllning till det busiga och oskuldsfulla barnasinnet. Astrid Lindgrens tidlösa berättelse om Emil Svensson tar liv i denna charmiga film, regisserad av Olle Hellbom. Den utspelar sig i det idylliska småländska landskapet och fångar perfekt essensen av svensk lantliv och de vardagliga utmaningar som en familj kan möta.

Handling i Emil i Lönneberga (1971):

I filmens centrum står Emil Svensson, en pojke med ett hjärta av guld och en oförtröttlig förmåga att hamna i trubbel. Emils hyss sträcker sig från att hissa upp sin lillasyster Ida i flaggstången till att orsaka oreda på den lokala marknaden. Varje nytt upptåg leder till att Emil hamnar i snickerboa, där han skär ut träfigurer och reflekterar över sina handlingar. Denna film skildrar med värme och humor de utmaningar och äventyr som kommer med att växa upp och vara en del av en familj.

Rollista Emil i Lönneberga (1971):

 • Emil Svensson: Jan Ohlsson – en ung skådespelare som perfekt fångar Emils busiga natur och äventyrslust.
 • Alma Svensson (mamma): Lena Wisborg – spelar den kärleksfulla men ofta bekymrade modern som ständigt försöker hålla jämna steg med sin sons påhitt.
 • Anton Svensson (pappa): Allan Edwall – gestaltar den stränga men rättvisa fadern, vars frustration och stolthet över sin son vävs samman på ett förtjusande sätt.
 • Lilla Ida: Emy Storm – Emils yngre syster som både beundrar och blir drabbad av hans hyss.
 • Krösa-Maja: Björn Gustafson – byns skvallertant som ofta är först med att rapportera Emils upptåg.
 • Doktorn: Maud Hansson – familjens vänliga och tålmodiga husläkare som ofta blir indragen i Emils äventyr.

Filmen erbjuder en nostalgisk återblick till en svunnen tid och framhäver vikten av familj, förståelse och humor i vardagen. Den är en perfekt representation av Astrid Lindgrens förmåga att skapa berättelser som talar till både barn och vuxna, och som fortfarande håller en speciell plats i hjärtat hos många svenska tittare.

Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972)

Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972) tar med tittarna på ytterligare ett charmigt äventyr i Emil Svenssons liv. Denna uppföljare, som också är regisserad av den skicklige Olle Hellbom, dyker djupare in i det småländska samhället och bjuder på en rikare skildring av karaktärerna och deras relationer.

Handling i Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972):

I denna film fortsätter Emil med sina busstreck, varje gång med oförutsägbart utfall. En av de mest minnesvärda scenerna är när han räddar sin far från en ilsken tjur, en handling som visar på hans mod och snabbtänkthet. En annan höjdpunkt är när Emil organiserar en stor fest för byborna, vilket resulterar i komiska situationer och en värmande gemenskap. Genom hela filmen navigerar Emil genom de utmaningar och äventyr som kommer med att vara en ung pojke i det tidiga 1900-talets Sverige.

Rollista Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972):

 • Emil Svensson: Jan Ohlsson – Återigen tar Jan Ohlsson rollen som Emil och förtrollar publiken med sin naturtrogen framställning av en busig, men hjärtlig pojke.
 • Alma Svensson: Lena Wisborg – Spelar Emils förstående och tålmodiga mor, vars kärlek till sin son skiner igenom trots hans ständiga hyss.
 • Anton Svensson: Allan Edwall – Anton, Emils far, är en figur av auktoritet i Emil-filmerna, och Edwalls porträtt av en smått frustrerad men djupt kärleksfull fader är minnesvärd.
 • Lilla Ida: Emy Storm – Som Emils yngre syster fortsätter Ida att vara en oskyldig åskådare till och ibland oavsiktlig deltagare i Emils äventyr.
 • Krösa-Maja: Björn Gustafson – Den underhållande och skvallriga byfiguren som ofta hittar sig i mitten av Emils bus.
 • Doktorn: Maud Hansson – Karaktären som ofta är den vuxna rösten av förnuft i Emils värld.
 • Tjurkalle: Margaretha Krook – Ett nytt tillskott till rollistan, som bidrar med ytterligare humor och spänning.

Filmens kombination av hjärtevärmande scener och oförglömliga karaktärer gör Nya hyss av Emil i Lönneberga till en oförglömlig del av den svenska filmarvet. Den fortsätter att bjuda på skratt och lektioner om livet, familjen och vikten av att aldrig förlora sin barnsliga nyfikenhet.

Emil och griseknoen (1973)

Emil och griseknoen (1973) markerar den tredje och lika förtjusande uppföljaren i serien om Emil i Lönneberga, återigen under regin av Olle Hellbom. Denna film fortsätter att utforska de äventyr och vardagliga situationer som präglar Emils liv i det pittoreska småländska landskapet.

Handling i Emil och griseknoen (1973):

I detta kapitel av serien stöter Emil på nya äventyr när han räddar och tar hand om ett griskulting. Grisen, som snabbt blir en del av familjen på Katthult, är källan till många humoristiska och hjärtevärmande ögonblick. En av filmens mest minnesvärda scener innefattar en jakt på den rymda grisen, vilket leder till skratt och kaos. Emil visar också sin goda sida när han hjälper en fattig gammal kvinna, vilket belyser teman som medkänsla och välgörenhet. Denna film kombinerar skoj med djupare budskap om vikten av att hjälpa andra.

Rollista Emil och griseknoen (1973):

 • Emil Svensson: Jan Ohlsson – Fortsätter att imponera med sin karismatiska tolkning av Emil, som nu visar sig vara inte bara busig utan också omtänksam och hjälpsam.
 • Alma Svensson: Lena Wisborg – Som Emils mor, fortsätter hon att vara en stabil och kärleksfull närvaro i hans liv.
 • Anton Svensson: Allan Edwall – Gestaltar återigen Emils far, vars reaktioner på Emils hyss ger både humor och värme.
 • Lilla Ida: Emy Storm – Emils syster, vars oskyldiga perspektiv ger en extra dimension till berättelsen.
 • Krösa-Maja: Björn Gustafson – Bybornas nyfikna och underhållande skvallersjuka kvinna.
 • Doktorn: Maud Hansson – Rollen som den förstående och sympatiske läkaren som ofta hjälper familjen Svensson.
 • Griskultingen: Hildur Lindberg – Ett charmigt nytt tillskott som bidrar till många av filmens roliga och rörande stunder.

Emil och griseknoen står ut som en särskilt varm och underhållande film i serien, som inte bara underhåller men också förmedlar viktiga värderingar som medmänsklighet och familjens betydelse. Den är en riktig pärla i svensk filmhistoria, som fortsätter att förtrolla generationer av tittare.

Emil & Ida i Lönneberga (2013)

Emil & Ida i Lönneberga (2013) är en animerad film som ger nytt liv till Astrid Lindgrens klassiska karaktärer i en modern tappning. Denna färgstarka och charmiga film erbjuder en ny dimension till berättelserna om Emil och hans familj, anpassad till en ny generation av unga tittare.

Handling i Emil & Ida i Lönneberga (2013):

Filmen utforskar de äventyr och upptåg som Emil och hans lillasyster Ida upplever i Katthult. Med en blandning av traditionella och nya berättelser, tar filmen oss på en resa genom barnens fantasifulla lekar och upptåg. Denna animerade version behåller den tidlösa charmen av Lindgrens originalberättelser samtidigt som den inför nya element som ger en fräsch och underhållande upplevelse.

Rollista: Emil & Ida i Lönneberga (2013)

 • Emil: En animerad version av den ikoniska buspojken, vars upptåg och äventyr är lika underhållande i denna nya version.
 • Ida: Emils yngre syster får en mer framträdande roll i denna film, vilket ger en ny inblick i deras syskonrelation.
 • Alma och Anton Svensson: Emils föräldrar, som ständigt hanterar utmaningarna och glädjeämnena med att uppfostra två livliga barn.

Med sitt färgglada och lekfulla animationssätt och berättande, erbjuder Emil & Ida i Lönneberga en modern och fantasifull tolkning av Lindgrens älskade värld. Filmen är en fest för både ögon och sinne, och den fortsätter att sprida de tidlösa budskapen om familj, fantasi och vänskap som gjort Emil i Lönneberga till en sådan älskad karaktär i svensk barnkultur.

Emil i Lönneberga (TV-serie, 1975)

TV-serien Emil i Lönneberga från 1975 är en nostalgisk och värdefull del av svensk tv-historia, som på nytt berättar Astrid Lindgrens omtyckta historier om Emil Svensson. Denna serie, klippt ihop från scenerna i de tidigare filmerna, följer Emils hyss och äventyr i Katthult, och erbjuder en mer utdragen och detaljerad upplevelse av Emils värld.

Handling i Emil i Lönneberga (TV-serie, 1975):

Varje avsnitt bjuder på en ny berättelse om Emil och hans upptåg, från hans små bus till större äventyr som involverar hela bygden. Serien utforskar på djupet de relationer och händelser som formar Emils barndom och familjeliv, och ger en varm inblick i livet i det tidiga 1900-talets Småland.

Rollista Emil i Lönneberga (TV-serie, 1975):

 • Emil Svensson: Spelad av Jan Ohlsson, vars charmiga och livfulla framställning av Emil är lika central i serien som i filmerna.
 • Alma och Anton Svensson: Lena Wisborg och Allan Edwall återupptar sina roller som Emils föräldrar, och bidrar med en känslofylld skildring av familjedynamiken på gården.
 • Lilla Ida: Emy Storm fortsätter att gestalta Emils syster, vars perspektiv tillför en oskuldsfull charm.

Denna serie är en riktig skatt för fans av Emil i Lönneberga, och erbjuder en tidlös titt på familjelivet, uppväxt och oskyldigt bus. Den är ett värdefullt tillägg till arvet efter Astrid Lindgrens karaktär och fortsätter att glädja nya generationer av tittare.


Jag tror du kanske också vill läsa:


Kapitel: Emils Inverkan och Betydelse i Svensk Kultur

Emil i Lönneberga, skapad av Astrid Lindgren, är mer än bara en serie barnböcker och filmer; den är en djupt rotad del av den svenska kulturella identiteten. I detta kapitel utforskar vi hur Emil och hans äventyr speglar och påverkar olika aspekter av det svenska samhället och vardagslivet.

1. Emil som kulturell symbol:

Emil, med sin busiga natur och goda hjärta, har blivit en ikonisk och älskad symbol för barnslig frihet och kreativitet i Sverige. Hans hyss och äventyr representerar en oskuldsfullhet och en uppmaning till att utforska världen, vilket är djupt rotat i den svenska kulturen. Denna karaktär illustrerar en värld där fantasin är gränslös och där barns nyfikenhet och lekfullhet uppmuntras.

Emil symboliserar också en balans mellan frihet och ansvar. Genom hans berättelser lär barnen att förstå konsekvenserna av sina handlingar samtidigt som de uppmuntras att vara kreativa och självständiga. Denna kombination av lekfullhet och ansvarstagen har blivit en modell för barnuppfostran i Sverige, där barns individualitet och självuttryck värderas högt.

Dessutom speglar Emil den svenska betoningen på jämlikhet och rättvisa. Trots hans busiga beteende behandlas Emil alltid med kärlek och förståelse av hans föräldrar, vilket visar på en familjedynamik som präglas av respekt och ömsesidig förståelse.

I en bredare kontext har Emil blivit en symbol för den svenska livsstilen och värderingarna. Hans karaktär och berättelserna om honom speglar den svenska idyllen – en harmonisk samexistens med naturen, ett enkelt och ärligt liv på landet, och vikten av starka familjeband. I en tid där världen blir alltmer komplex, erbjuder Emil en återgång till enklare tider och grundläggande värderingar, vilket gör honom till en tidlös och universell figur.

2. Familjevärderingar och uppfostran:

Emils relation till hans föräldrar och lillasyster Ida reflekterar en fascinerande blandning av traditionella och moderna svenska familjevärderingar. I berättelserna om Emil i Lönneberga ser vi en familjedynamik som präglas av både stränghet och förståelse. Anton, Emils far, ofta den striktare föräldern, står som en symbol för traditionella värderingar där disciplin och ordning är centrala. Å andra sidan representerar Alma, hans mor, en mer förstående och kärleksfull inställning, vilket speglar moderna förhållningssätt till barnuppfostran.

Denna kombination av tradition och modernitet i familjen Svensson ger en realistisk bild av hur konflikter och utmaningar ofta hanteras inom familjer: med en balans av kärlek, förståelse, och ibland nödvändig stränghet. Emil får utrymme att utforska och vara busig, vilket är viktigt för hans personliga utveckling, men han möter också konsekvenser när hans hyss går för långt.

Vidare belyser berättelserna vikten av att barn tillåts göra misstag och lära sig från dem. Emils äventyr och de situationer han hamnar i blir lärdomar inte bara för honom utan också för hans föräldrar och de som omger honom. Detta förmedlar ett viktigt budskap om att uppfostran handlar om mer än bara disciplin; det handlar också om att vägleda barn genom exempel och medkänsla.

Dessutom framhåller berättelserna om Emil vikten av starka familjeband och gemenskap. Trots Emils många hyss och de problem de orsakar, slutar varje berättelse ofta med en känsla av samhörighet och kärlek inom familjen. Detta illustrerar en central aspekt av svensk kultur och familjevärderingar: oavsett omständigheterna är familjen en kärna av stöd och kärlek.

Genom att skildra dessa olika aspekter av familjeliv och barnuppfostran, ger Emil i Lönneberga en mångfacetterad bild av svenska familjevärderingar, där respekt, förståelse och kärlek spelar centrala roller.

3. Emil i utbildning och lärande:

Emil i Lönneberga, som en ikonisk del av den svenska barnlitteraturen, har också hittat en betydande roll inom utbildning och pedagogik i Sverige. Böckerna och filmerna om Emil används ofta som pedagogiska verktyg för att lära barn om moraliska värden, betydelsen av handlingar och konsekvenser, samt vikten av empati och förståelse.

Genom Emils äventyr och upptåg, presenteras barn för komplexa koncept som rätt och fel på ett tillgängligt och engagerande sätt. Emil, trots att han är busig och ofta hamnar i trubbel, är en karaktär med ett gott hjärta. Hans berättelser undervisar om vikten av att förstå konsekvenserna av sina handlingar, vilket är en viktig lektion i personlig utveckling och socialt ansvar.

Dessutom ger Emils interaktioner med sin familj och bybor rika tillfällen att diskutera teman som empati och förståelse. Barn lär sig att förstå andra människors perspektiv och känslor genom Emils berättelser. Denna aspekt är särskilt värdefull i skolmiljön, där elever ofta interagerar med en bred mix av personligheter och bakgrunder.

Emils berättelser är också användbara för att utveckla kritiskt tänkande och problemlösningsförmåga hos barn. Genom att analysera Emils upptåg och de lösningar han finner, får barn öva på att tänka kreativt och kritiskt. Detta främjar en mer aktiv och reflekterande lärandeprocess.

Vidare kan Emil i Lönneberga användas för att främja läskunnighet och språkutveckling. Berättelserna är skrivna på ett sätt som är tilltalande och förståeligt för barn, vilket gör dem till utmärkta resurser för att uppmuntra till läsning och språkinlärning.

4. Emil i underhållning och media:

Emil i Lönneberga, en av Astrid Lindgrens mest älskade skapelser, har en bestående närvaro i svensk underhållning och media. Från de ursprungliga berättelserna till de ikoniska filmerna från 1970-talet, har Emil blivit en central figur i det svenska kulturella landskapet. Denna närvaro sträcker sig långt utöver de traditionella böckerna och filmerna och in i den moderna medievärlden.

De tidiga filmerna om Emil, regisserade av Olle Hellbom, satte standarden för hur dessa berättelser skulle presenteras visuellt. Med deras charm och trogenhet mot Lindgrens originaltexter, blev de omedelbart klassiker som fortfarande älskas och ses av nya generationer. Dessa filmer har en särskild plats i många svenskars hjärtan och bidrar till en kollektiv nostalgi.

I takt med att medielandskapet har utvecklats har även Emil i Lönneberga anpassat sig. Den animerade filmen “Emil & Ida i Lönneberga” från 2013 är ett exempel på detta. Denna moderna tolkning ger nya och yngre tittare en chans att uppleva Emils värld i ett format som är mer igenkännbart och tilltalande för dem. Animationstekniken gör det möjligt att återskapa Katthult och dess invånare med en ny och levande energi.

Dessutom har Emil och hans berättelser hittat vägar in i digitala medier och onlineplattformar. Detta inkluderar digitala bokversioner, appar och spel som bygger på Emils äventyr. Dessa digitala format gör Emil mer tillgänglig för barn i en era som alltmer domineras av skärmar och interaktivitet.

Vidare har Emil varit föremål för olika typer av kulturella evenemang och utställningar, vilket ytterligare understryker hans betydelse och påverkan. Från teateruppsättningar till temadagar i skolor, har Emil inspirerat en rad kreativa tolkningar och firanden av hans hyss och äventyr.

5. Astrid Lindgrens arv:

När man diskuterar Emil i Lönneberga är det omöjligt att inte reflektera över Astrid Lindgrens enorma arv. Som en av de mest betydelsefulla barnboksförfattarna i historien har Lindgren skapat en värld som fortsätter att fascinera, underhålla och undervisa generationer av läsare och tittare, inte bara i Sverige utan över hela världen.

Astrid Lindgrens unika talang låg i hennes förmåga att skapa karaktärer och berättelser som talade till både barn och vuxna. Genom Emil i Lönneberga och hans äventyr erbjuder hon insikter om familjeliv, barns uppväxt, och samhällsstrukturer på ett sätt som är lättillgängligt men ändå djupt och tankeväckande. Hennes berättelser är laddade med humor, värme, och en djup förståelse för mänsklig natur.

Emil i Lönneberga är bara en av många minnesvärda karaktärer från Lindgrens penna, men han står ut som en särskilt viktig symbol för hennes arv. Genom Emil, hans familj och de invånare i Lönneberga, skildrar Lindgren en bild av det svenska landsbygdslivet som är både idealiserat och realistiskt. Det är en värld som många längtar tillbaka till, en värld av enklare tider och grundläggande värderingar.

Lindgrens inflytande sträcker sig långt bortom underhållning. Hennes berättelser har använts för att främja utbildning, etik och empati, och har haft en betydande påverkan på synen på barnuppfostran och barns rättigheter i Sverige och internationellt. Hon var en pionjär i att förmedla vikten av barns välbefinnande och respekten för deras individuella rättigheter.

Hennes arv lever vidare inte bara genom hennes skrifter utan också genom institutioner som Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Astrid Lindgrens Värld, en temapark i Vimmerby som firar hennes verk. Dessa institutioner och hennes omfattande bibliotek av berättelser fortsätter att påverka och inspirera.

FAQ: Vanliga Frågor om Emil i Lönneberga

1. Vem skapade karaktären Emil i Lönneberga?

Astrid Lindgren, en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, skapade karaktären Emil i Lönneberga.

2. När utgavs den första boken om Emil?

Den första boken om Emil, “Emil i Lönneberga”, utgavs 1963.

3. Hur många böcker finns det om Emil?

Det finns tre huvudböcker om Emil i Lönneberga, utgivna mellan 1963 och 1970.

4. Har böckerna om Emil filmatiserats?

Ja, böckerna har filmatiserats i tre filmer under tidigt 1970-tal, samt en TV-serie 1975 och en animerad film 2013.

5. Var utspelar sig berättelserna om Emil?

Berättelserna utspelar sig i och omkring den fiktiva gården Katthult i Lönneberga, Småland.

6. Vad är Emils mest kända hyss?

Ett av Emils mest kända hyss är när han hissar upp sin syster Ida i flaggstången.

7. Finns det någon temapark relaterad till Emil i Lönneberga?

Ja, i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby kan besökare uppleva miljöer och karaktärer från Emil i Lönneberga.

8. Vad är budskapet med berättelserna om Emil?

Berättelserna om Emil speglar teman som familjeliv, upptåg, och uppväxten på landsbygden, med fokus på vikten av förståelse, medkänsla och humor.

Tack!

Tack för att ni tog er tid att fördjupa er i världen av Emil i Lönneberga. Jag hoppas att denna resa genom filmerna och TV-serien har väckt gamla minnen och kanske till och med inspirerat till att se om dessa klassiska svenska verk. Om ni har några tankar, minnen eller frågor om Emil och hans äventyr, dela gärna med er i kommentarerna. Och glöm inte att dela denna nostalgitripp med andra som också kanske bär på kärlek till Astrid Lindgrens underbara karaktärer. Dela gärna artikeln och sprid Emils busiga charmfaktor!


Nu när du läst min Alla Emil i Lönneberga filmer artikel, kanske du också vill läsa:

Leave a Comment