Den gode, den onde, den fule (1966) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Den gode, den onde, den fule (1966)

Vår snabba Den gode, den onde, den fule Recension

“Den gode, den onde, den fule” (The Good, the Bad and the Ugly) är en ikonisk westernfilm från 1966, regisserad av den italienska regissören Sergio Leone. Filmen, som är den sista delen i Leones “Dollar”-trilogi, är en av de mest hyllade och kända westernfilmerna genom tiderna.

Handling

Filmen utspelar sig under amerikanska inbördeskriget och handlar om tre huvudpersoner: den gode (spelad av Clint Eastwood), den onde (spelad av Lee Van Cleef) och den fula (spelad av Eli Wallach). Dessa tre män är alla ute efter en gömd skatt och måste navigera genom farliga situationer och strider för att hitta den.

Trailer

The Good, the Bad, and the Ugly Official Trailer #1 – Clint Eastwood Movie (1966) HD

Teknik och ljud

En av filmens största styrkor är dess ikoniska musik, som komponerades av Ennio Morricone. Musiken, med sin karakteristiska vissling och spänningsskapande ljudlandskap, har blivit en del av filmhistorien i sig själv och är fortfarande mycket känt idag.

En annan stor styrka är filmens regi och bildspråk. Sergio Leone var känd för att använda extrema närbilder, långsamma panoreringar och vackra landskap för att skapa en känsla av spänning och atmosfär. Denne films “spaghetti western” stil påverkade senare generationsfilmskapare och har blivit en genre i sig själv.

Skådespelare

Skådespelarprestationerna i filmen är också mycket bra, särskilt från de tre huvudpersonerna. Clint Eastwood är perfekt som den coola, kalla och samlade mannen utan namn, medan Lee Van Cleef skildrar den onde karaktären på ett skrämmande sätt. Eli Wallach är kanske den mest minnesvärda, med sin karaktäristiska röst och charmiga personlighet.

Även om filmen har mycket att erbjuda, kan den vara lite för långsam för vissa tittare. Vissa scener och dialoger kan dra ut på tiden och göra filmen långsam och tråkig i vissa avsnitt. Men för de som uppskattar filmhistoria och vackert bildspråk är “Den gode, den onde, den fule” en verklig pärla.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är “Den gode, den onde, den fule” en klassisk westernfilm som är väl värd att titta på för alla filmälskare. Dess ikoniska musik, vackra bildspråk och minnesvärda skådespelarprestationer har gjort det till en av de mest kända filmerna genom tiderna.


Du kanske också vill läsa om:


Rollista Den gode, den onde, den fule (1966)

Här är rollistan för “Den gode, den onde, den fule” (1966):

 • Clint Eastwood som “Den gode” / “Blondie”
 • Lee Van Cleef som “Den onde” / Angel Eyes
 • Eli Wallach som “Den fula” / Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
 • Aldo Giuffrè som kapten Wallace
 • Luigi Pistilli som Father Pablo Ramírez
 • Rada Rassimov som Maria, syster till Pablo
 • Enzo Petito som Butch, Tuco’s kumpan
 • Claudio Scarchilli som Bill Carson, den döende soldaten
 • John Bartha som sheriffen
 • Livio Lorenzon som Baker, sheriffens adjutant
 • Antonio Casale som Jackson/Bill Carson, en lönnmördare anställd av Angel Eyes
 • Sandro Scarchilli som Wallace’s adjutant

Regisserad av Sergio Leone.

Vanliga frågor om Den gode, den onde, den fule (1966)

Här är några vanliga frågor om “Den gode, den onde, den fule” (1966):

Vem regisserade filmen?

Svar: Filmen regisserades av den italienska regissören Sergio Leone.

Vilka är de tre huvudpersonerna i filmen?

Svar: De tre huvudpersonerna i filmen är “Den gode” (spelad av Clint Eastwood), “Den onde” (spelad av Lee Van Cleef) och “Den fula” (spelad av Eli Wallach).

Vad handlar filmen om?

Svar: Filmen utspelar sig under amerikanska inbördeskriget och handlar om de tre huvudpersonerna som alla är ute efter en gömd skatt och måste navigera genom farliga situationer och strider för att hitta den.

När släpptes filmen?

Svar: “Den gode, den onde, den fule” släpptes första gången i Italien den 23 december 1966.

Vilken är den mest kända musikstycken i filmen?

Svar: Den mest kända musikstycken i filmen är temat som kallas “The Ecstasy of Gold”, komponerat av Ennio Morricone.

Vilken typ av westernfilm är “Den gode, den onde, den fule”?

Svar: “Den gode, den onde, den fule” anses vara en “spaghetti western”, en genre som kännetecknas av italienska westernfilmer som producerades i större utsträckning under 1960-talet.

Vad var filmens budget?

Svar: Filmens budget var cirka 1,2 miljoner dollar.

Vilken roll spelar Clint Eastwood i filmen?

Svar: Clint Eastwood spelar huvudrollen som “Den gode” eller “Blondie”.

Andra filmer som Den gode, den onde, den fule (1966)

Här är några andra filmer som liknar eller har influerats av “Den gode, den onde, den fule” (1966):

 • “Once Upon a Time in the West” (1968) – En annan episk spaghetti western från Sergio Leone med liknande musik och bildspråk.
 • “The Magnificent Seven” (1960) – En amerikansk western som också handlar om en grupp av hjältar som samlas för att beskydda en by.
 • “The Wild Bunch” (1969) – En amerikansk western som utforskar liknande teman som “Den gode, den onde, den fule”, som till exempel gruppens lojalitet och överlevnad under våld och kaos.
 • “Django Unchained” (2012) – En modern westernfilm regisserad av Quentin Tarantino som är inspirerad av spaghetti westerns och som utforskar liknande teman som hämnd och gruppens sammanhållning.
 • “For a Few Dollars More” (1965) – En annan spaghetti western från Sergio Leone som också har Clint Eastwood i huvudrollen och har liknande musik och bildspråk.

Tack

Tack för att du tog dig tid att läsa denna artikel om “Den gode, den onde, den fule” (1966). Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om denna ikoniska westernfilm och dess kulturella betydelse.

Vi vill uppmuntra dig att sprida din nya kunskap om filmen genom att dela denna artikel med dina vänner och familj på sociala medier. Lämna gärna också en kommentar nedan om vad du tyckte om filmen eller om du har några frågor eller tankar kring den.

Tack igen för din tid och för att du läser vår artikel.


Nu när du läst vår Den gode, den onde, den fule (1966) Recension kanske du också vill läsa:

1 thought on “Den gode, den onde, den fule (1966) – Recension”

 1. Du nämnde the Wild Bunch,wn episk Western även den,regisserad av Sam Peckinpah .Denna,Western orsakade en stor kulturdepartementet i Sverige,på grund av sina råa våldsinslag. Nära att totalförbjudas,men gick igenom med klipp i våldssekvenserna. Liknade ingen västernfilm som folk var van vid. Den innebar också till viss del slutet för den klassiska västernfilmen. En vattenpelare. Sam Peckinpah ,känd för mycket våldsinslag i sina filmer,hann under sin korta karriär skapa några episka verk som Getaway,Järntorget och Osterman weekend. Lite orättvist bortglömd filmskapare.

  Reply

Leave a Comment