10 Bästa Svenska Julfilmerna 2023

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

10 Bästa Svenska Julfilmerna

Julen är en tid av glädje, samvaro och, givetvis, underhållning, därför har vi satt ihop en lista av Bästa Svenska Julfilmerna 2023. I Sverige har julfilmskulturen en särskild plats i våra hjärtan, och varje år samlas familjer runt TV:n för att njuta av klassiker som väcker minnen och skapar nya. Medan snön faller tyst utanför fönstret och ljusen brinner i mörkret, erbjuder dessa filmer en varm känsla av gemenskap och feststämning.

År 2023 är inget undantag, och VividWeb är stolt över att presentera vår lista över de 10 bästa svenska julfilmerna. Denna lista är en hyllning till svenska filmtraditioner och innefattar allt från hjärtevärmande familjehistorier till skrattframkallande komedier, vilka alla speglar den unika svenska julandan. Oavsett om du föredrar tidlösa klassiker eller moderna favoriter, så har vår lista något för alla.

Så gör dig redo att krypa upp i soffan med en kopp glögg, en skål pepparkakor, och njut av en resa genom några av Sveriges mest älskade julfilmsskatter.

Välkommen till 10 Bästa Svenska Julfilmerna 2023 på VividWeb, där julmagin kommer till liv genom film.

10 Bästa Svenska Julfilmerna Lista

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Denna animerade kortfilm, “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, är en älskad svensk jultradition som har charmat publik i alla åldrar sedan dess premiär 1975. Filmen följer den fjortonårige Karl-Bertil, som fängslas av Robin Hoods äventyr och bestämmer sig för att efterlikna den legendariska hjälten genom att ge julklappar från de rika till de fattiga. Denna altruistiska gärning utförs i hemlighet och står i skarp kontrast till hans fars yrke som varuhusdirektör, en man som värderar kommersiell framgång och traditionella julvärderingar.

Filmen är inte bara en berättelse om ungdomlig idealism och mod utan också en satirisk skildring av samhällsklasser och julens kommersialisering. Dess humor och värme har gjort den till en tidlös klassiker i den svenska julfilmskanonen.

Huvudkaraktärer och röstskådespelare:

 • Karl-Bertil Jonsson: Röst av Tage Danielsson, vars varma och uttrycksfulla röst ger liv åt den unge hjälten. Karl-Bertil är filmens hjärta och själ, en ung pojke vars goda intentioner och starka rättvisekänsla driver handlingen.
 • Karl-Bertils far: Röst av Per-Arne Ehlin. Som varuhusdirektör representerar han de traditionella och kommersiella aspekterna av julen, vilket står i kontrast till Karl-Bertils idealistiska syn.
 • Karl-Bertils mor: Röst av Ernst-Hugo Järegård, som ger en mild och förstående karaktär till filmen, ofta som medlare mellan far och son.
 • Berättare: Tage Danielsson, som också tjänar som filmens berättare, lägger till ett lager av värme och humor med sin unika berättarröst.

Regisserad av Per Åhlin och baserad på en novell av Tage Danielsson, är “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” inte bara en film utan en årlig tradition som fortsätter att sprida sitt budskap om generositet och samhällsansvar.

Tomten är far till alla barnen (1999)

Tomten är far till alla barnen trailer (trailer, 1999)

Den mörka komedifilmen, “Tomten är far till alla barnen”, är en unik och humoristisk skildring av julens ofta komplicerade familjesammankomster. Sara, filmens huvudkaraktär, beslutar sig för att bjuda in alla sina tidigare män och deras nya familjer för att fira jul tillsammans. Detta vågade experiment blir grunden för en rad komiska situationer och oväntade avslöjanden, vilket gör filmen till en underhållande och tankeväckande berättelse om relationer, hemligheter och familjedynamik.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Sara: Spelad av Katarina Ewerlöf. Sara är den ambitiösa och något naiva organisatören av denna ovanliga julmiddag. Hennes beslut att samla alla sina ex och deras nya familjer under samma tak är filmens katalysator.
 • Janne: Saras nuvarande make, spelad av Peter Haber. Janne blir ofrivilligt centrum för uppmärksamheten när en hemlighet avslöjas som komplicerar hela samlingen.
 • Trine: En av Saras ex-makar, spelad av Dan Ekborg. Trine är en av de inbjudna gästerna vars närvaro tillför extra spänning och humor.
 • Katrin: En annan av Saras ex-makar, spelad av Johan Ulveson. Katrin bidrar till filmens humor med sina egna hemligheter och komplicerade relationer.

Regisserad av Kjell Sundvall, “Tomten är far till alla barnen” en humoristisk men ändå skarp blick på mellanmänskliga relationer. Med sin kombination av komiska missförstånd, oväntade vändningar och ett starkt skådespeleri, har filmen blivit en omtyckt del av den svenska julfilmsgenren.

Fanny och Alexander (1982)

Fanny and Alexander (1982) – Trailer

Fanny och Alexander är en av Ingmar Bergmans mest berömda och hyllade verk, känd för sitt djupgående utforskande av familjedynamik och barndomens mysterier. Filmen utspelar sig i början av 1900-talet och ger en intim inblick i livet för syskonen Fanny och Alexander, vars värld förändras dramatiskt efter en rad familjetragedier. Deras berättelse utforskar teman om kärlek, sorg, och den komplexa naturen hos mänskliga relationer, allt inramat i en rik och detaljerad skildring av det tidiga 1900-talets Sverige.

Filmen belönades med fyra Oscars, inklusive Bästa Utländska Film, och har etablerat sig som en tidlös klassiker, inte bara inom svensk film utan i världsbio som helhet.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Alexander Ekdahl: Spelad av Bertil Guve. Alexander är en ung pojke vars liv tar en mörk vändning efter en familjetragedi. Hans perspektiv och upplevelser är centrala i filmen.
 • Fanny Ekdahl: Spelad av Pernilla Allwin. Fanny är Alexanders syster, och tillsammans upplever de många av filmens dramatiska händelser.
 • Emilie Ekdahl: Deras mor, spelad av Ewa Fröling. Efter att ha blivit änka, gifter Emilie om sig, vilket förändrar familjens liv i grunden.
 • Biskop Edvard Vergerus: Emilie Ekdahls nya make, spelad av Jan Malmsjö. Biskopens strikta och auktoritära natur står i kontrast till familjen Ekdahls tidigare fria och konstnärliga livsstil.

Fanny och Alexander är en film som både underhåller och berör, och dess rika karaktärsskildringar och komplexa berättande fortsätter att fascinera och engagera publik världen över.


Andra juliga artiklar du kanske vill läsa:


Jag kommer hem igen till jul (2019)

Jag kommer hem igen till jul | 🎬 Officiell trailer | GeekNinjas

Jag kommer hem igen till jul är en gripande och tankeväckande film som utforskar teman om familj, framgång och hemkomst. I centrum av berättelsen står Simon, en framgångsrik världsartist, som återvänder till sitt barndomshem i Sverige för att fira jul. Hemkomsten blir en emotionell resa då Simon konfronteras med gamla minnen och familjehemligheter som väcks till liv. Filmen erbjuder en djupgående titt på de komplexa banden och oförutsedda utmaningar som kan uppstå inom en familj, särskilt när det förflutna och nutiden kolliderar.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Simon: Spelad av Peter Jöback. Simon är en internationellt framgångsrik artist som kämpar med de komplikationer och förväntningar som kommer med hans karriär och personliga liv.
 • Anders: Simons bror, spelad av Johannes Kuhnke. Anders har arrangerat den lokala julkonserten och hans relation med Simon är komplex, färgad av både beundran och avund.
 • Lena: Simons mor, spelad av Suzanne Reuter. Lena är den sammanhållande kraften i familjen, men bär också på hemligheter som gradvis avslöjas.
 • Anna: En gammal vän till Simon, spelad av Maria Lundqvist. Hennes återförening med Simon väcker gamla känslor och minnen.

Regisserad av Ella Lemhagen, erbjuder Jag kommer hem igen till jul en djupt mänsklig berättelse som både värmer och berör. Med starka skådespelarinsatser och ett manus som framkallar känslor, har filmen blivit en uppskattad del av den moderna svenska julfilmsrepertoaren.

Ogifta par – En film som skiljer sig (1997)

Ogifta par – En film som skiljer sig (1997)

Ogifta par – En film som skiljer sig är en skarp och humoristisk komedi som utforskar de komplexa relationerna mellan två par. Filmen centrerar kring Marie och David, ett temperamentsfullt par vars relation präglas av ständiga bråk och försoningar. Deras bästa vänner, Samuel och Sara, framstår som deras motsats, ett par som verkar leva i en perfekt harmoni. Dessa fyra karaktärer beger sig tillsammans till fjällen för att fira jul, en resa som visar sig vara fylld med överraskningar, skratt och insikter om livet och kärleken.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Marie: Spelad av Lena Endre. Marie är den ena halvan av det stormiga paret, en kvinna med stark vilja och ett passionerat temperament.
 • David: Maries partner, spelad av Peter Dalle. David är en karismatisk man med en lika stark personlighet, vilket ofta leder till explosiva konfrontationer med Marie.
 • Samuel: Spelad av Johan Ulveson. Samuel är den ena halvan av det andra paret, som till synes lever ett lugnt och harmoniskt liv med sin partner Sara.
 • Sara: Spelad av Suzanne Reuter. Sara är Samuels partner, och tillsammans framstår de som den stabila kontrasten till Marie och Davids kaotiska förhållande.

Regisserad av Peter Dalle, Ogifta par – En film som skiljer sig är en intelligent och underhållande film som med humor och värme utforskar de utmaningar och glädjeämnen som kommer med nära relationer. Genom sin smarta dialog och levande karaktärsskildringar erbjuder filmen en unik inblick i de dynamiska mellanmänskliga förhållandena.

Sällskapsresan (1980)

Sällskapsresan (1980) Original Trailer [FHD]

Sällskapsresan är en klassisk svensk komedi som har blivit en ikonisk del av den svenska filmhistorien. Filmen följer Stig-Helmer Olsson på hans första resa utomlands, en charterresa till Kanarieöarna. Med sin oskuldsfulla och klumpiga natur hamnar Stig-Helmer i en rad komiska och ofta pinsamma situationer. Hans äventyr på resmålet ger en humoristisk inblick i svenskar på semester, deras interaktioner med varandra och med en för dem främmande kultur.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Stig-Helmer Olsson: Spelad av Lasse Åberg, som också är medförfattare och regissör av filmen. Stig-Helmer är en blyg och osäker man som hamnar i roliga och ibland genanta situationer under sin semester.
 • Ole Bramserud: Spelad av Jon Skolmen. Ole är Stig-Helmers extravert och äventyrlig rumskamrat på resan. Han är en karaktär som ofta drar Stig-Helmer in i olika äventyr.
 • Gunnar Höglund: Spelad av Ted Åström. Gunnar är en av de många färgstarka sidokaraktärerna som bidrar till filmens humor och dynamik.
 • Lena: Spelad av Lottie Ejebrant. Lena är en av resenärerna som Stig-Helmer möter under sin semester.

Sällskapsresan är en film som har roat och charmat publik sedan 1980 och är känd för sin unika blandning av torr svensk humor och vardagsdramatik. Med Lasse Åbergs karaktäristiska komiska stil och en mängd minnesvärda repliker har filmen cementerat sin plats i svensk populärkultur.

En underbar jävla jul (2015)

En underbar jävla jul är en svensk dramakomedi som utforskar moderna familjerelationer och föräldraskap på ett uppfriskande och tankeväckande sätt. Filmen fokuserar på Simon och Oscar, ett homosexuellt par, som tillsammans med sin vän Cissi har köpt ett hus och förbereder sig för att bli föräldrar. Det unika med deras situation är att både Simon och Oscar potentiellt kan vara barnets biologiska far, vilket skapar en ovanlig och komplex familjedynamik. Filmen belyser frågor om kärlek, ansvar och vad det innebär att vara en familj i dagens samhälle.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Simon: Spelad av Gustaf Skarsgård. Simon är en del av det centrala paret, vars relation med Oscar och deras gemensamma väntan på barnet är en viktig del av filmens berättelse.
 • Oscar: Spelad av Robert Gustafsson. Oscar är Simons partner, och tillsammans navigerar de de komplexa känslorna och situationerna som uppstår under filmens gång.
 • Cissi: Spelad av Helena af Sandeberg. Cissi är den goda vännen till Simon och Oscar, som också är gravid och involverad i denna unika familjekonstellation.
 • Gunnar: Spelad av Jonas Karlsson. Gunnar är en nära vän till huvudkaraktärerna och bidrar till filmens humor och dramatik.

Regisserad av Helena Bergström, En underbar jävla jul är en film som med humor och värme tar sig an ämnen som ofta förbises i traditionella berättelser om familj och föräldraskap. Med dess engagerande karaktärer och relevanta teman är filmen en insiktsfull och underhållande titt på vad det innebär att vara en familj idag.

Black Jack (1990)

Black Jack (1990)

Black Jack är en svensk dramafilm som skildrar Ingers liv efter hennes återkomst till hemstaden med sin son, följande ett misslyckat äktenskap. Filmen utforskar teman som kärlek, nybörjande och samhällsförändringar genom Ingers ögon. Hennes möte och växande relation med Kaj, en lokal man som snabbt förälskar sig i henne, utgör en central del av filmens handling. Genom Ingers ögon får vi en inblick i småstadslivet och de utmaningar och möjligheter som följer med att börja om på nytt.

Huvudkaraktärer och skådespelare:

 • Inger: Spelad av Helena Bergström. Inger är filmens huvudkaraktär som kämpar med att anpassa sig till livet i sin gamla hemstad och uppfostra sin son som ensamstående mamma.
 • Kaj: Spelad av Johannes Brost. Kaj är en karismatisk och omtänksam man som blir förälskad i Inger och spelar en betydande roll i hennes nya liv.
 • Sigge: Ingers son, spelad av Jonas Karlsson. Sigge anpassar sig till livet i en ny stad och bildar en viktig del av Ingers liv och de beslut hon tar.
 • Tommy: En medlem i dansbandet Black Jack, spelad av Reine Brynolfsson. Tommy är en charmig men problematisk figur som tillför en extra dimension till filmens berättelse.

Regisserad av Colin Nutley, Black Jack erbjuder en gripande och realistisk skildring av mänskliga relationer och den komplexa processen att börja om. Filmen är både hjärtevärmande och tankeväckande, och den lyckas fängsla tittaren med sin genuina porträttering av karaktärernas liv och utmaningar.

After Shave & Galenskaparna – Jul Jul Jul (2002)

After Shave & Galenskaparna – Jul Jul Jul är en svensk komedifilm som kännetecknas av sin unika humor och underhållande skildring av julen. Filmen är en samling av sketcher och musikaliska inslag, framförda av medlemmarna i de populära humorgrupperna After Shave och Galenskaparna. Denna film kombinerar sång, satir och slapstick för att skapa en oförglömlig och rolig upplevelse som firar julen på ett annorlunda och humoristiskt sätt.

Huvudkaraktärer och medverkande:

 • Knut Agnred: Medlem i After Shave, känd för sin mångsidighet som sångare och skådespelare.
 • Per Fritzell: En annan medlem i After Shave, känd för sin komiska timing och karaktärsframställningar.
 • Anders Eriksson: Medlem i Galenskaparna, vars förmåga att gestalta olika karaktärer är central för filmens humor.
 • Claes Eriksson: Ledaren för Galenskaparna, känd för sitt skarpvitsiga manus och musikaliska bidrag.

Regisserad av Claes Eriksson, After Shave & Galenskaparna – Jul Jul Jul erbjuder en lekfull och skämtsam tolkning av jultraditioner och vardagliga situationer. Filmen har blivit en favorit bland fans av svensk humor, och dess unika stil och charmiga framträdanden gör den till en underhållande del av svensk filmhistoria.

Pettson och Findus – Tomtemaskinen (2005)

Pettson och Findus - Tomtemaskinen (2005)

“Pettson och Findus – Tomtemaskinen” är en charmig och hjärtevärmande animerad familjefilm baserad på Sven Nordqvists älskade böcker. I denna film är det jul och katten Findus är mycket orolig över om tomten verkligen kommer att komma. För att lugna Findus lovar Pettson att tomten ska komma, vilket leder till en rad roliga och spännande äventyr då Pettson försöker infria sitt löfte. Filmen kombinerar humor, värme och en känsla av magi, vilket gör den till en perfekt julberättelse för barn och familjer.

Huvudkaraktärer och röstskådespelare:

 • Pettson: Rösten till Pettson ges av Tord Peterson. Pettson är en snäll gammal man som gör allt för att göra sin katt Findus glad, även om det innebär att han måste hitta på kreativa lösningar på oväntade problem.
 • Findus: Rösten till Findus ges av Lukas Larsson. Findus är Pettsons busiga och energiska katt som längtar efter att träffa tomten och är orsaken till många av filmens äventyr.
 • Gustavsson: En av grannarna, rösten ges av Kalle Lundberg. Gustavsson är en biroll som bidrar till filmens humor genom sina interaktioner med Pettson och Findus.

Regisserad av Jørgen Lerdam och Anders Sørensen, Pettson och Findus – Tomtemaskinen är en film som fångar den unika charmen hos Nordqvists karaktärer och erbjuder en berättelse fylld med skoj, spänning och julstämning. Filmen är en favorit bland barn och fortsätter att vara en uppskattad del av jultraditionen i många hem.

Tack!

Tack för att du tog dig tid att fördjupa dig i vår lista över de 10 bästa svenska julfilmerna 2023! Vi hoppas att du hittat några nya favoriter att lägga till din julfilmstradition, eller att vi påmint dig om gamla klassiker som förtjänar en ny titt. Julen är en tid för att dela glädje och gemenskap, och vad kan vara bättre än att göra det med några av Sveriges mest älskade filmer?

Vi skulle älska att höra från dig! Vilken film på listan är din personliga favorit, och finns det någon julfilm som du tycker borde ha varit med? Lämna en kommentar nedan med dina tankar och glöm inte att dela artikeln med dina vänner och familj. Kanske blir det startskottet för en ny jultradition eller en härlig filmsamtal med dina nära och kära.

Glöm inte att följa oss på VividWeb för mer intressanta artiklar, listor och diskussioner om allt som har med film att göra. God jul och trevlig filmtittning!


Nu när du läst 10 Bästa Svenska Julfilmerna 2023 kanske du också vill läsa:

Leave a Comment