10 bästa actionfilmerna

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Vad gör en film till en av de 10 bästa actionfilmerna?

10 bästa actionfilmerna

Att bestämma de 10 bästa actionfilmerna är subjektivt och kan variera från person till person. Men generellt sett är några av de faktorer som gör en film till en av de bästa actionfilmerna enligt mig:

 1. Spännande actionsekvenser. Filmen ska ha spännande och visuellt imponerande actionscener som håller publiken engagerad och i beundran. Detta kan vi nog alla hålla med om är det viktigaste för en av de bästa actionfilmerna!
 2. Minnesvärda karaktärer. Karaktärerna ska vara välutvecklade och minnesvärda, med distinkta personligheter och motiv som gör att publiken bryr sig om sin resa.
 3. Fängslande berättelse. Filmen ska ha en stark och välgjord handling som engagerar publiken från början till slut.
 4. Innovativt tillvägagångssätt. Filmen ska ha ett innovativt och fräscht förhållningssätt till actiongenren, med unika vändningar och element som skiljer den från andra filmer i genren.
 5. Högt produktionsvärde. Filmen bör också ha högkvalitativa produktionsvärden, inklusive film, ljuddesign och specialeffekter, som förbättrar tittarupplevelsen.

Sammantaget kombinerar de bästa actionfilmerna spännande actionsekvenser med välutvecklade karaktärer och en fängslande historia, samtidigt som de erbjuder en innovativ och fräsch inställning till genren.

Min topp 10 lista för bästa actionfilm

 1. The Dark Knight (2008) – Regi: Christopher Nolan
 2. Die Hard (1988) – Regi: John McTiernan
 3. Terminator 2: Judgment Day (1991) – Regissör: James Cameron
 4. The Matrix (1999) – Regissör: The Wachowskis
 5. Mad Max: Fury Road (2015) – Regi: George Miller
 6. Lethal Weapon (1987) – Regi: Richard Donner
 7. The Raid: Redemption (2011) – Regissör: Gareth Evans
 8. John Wick (2014) – Regi: Chad Stahelski
 9. Predator (1987) – Regissör: John McTiernan
 10. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981) – Regi: Steven Spielberg

Var detta inte vad du tänkte dig?

Du kanske vill läsa:

Kort sammanfattning av The Dark Knight (2008)

The Dark Knight (2008) Official Trailer #1 – Christopher Nolan Movie HD

“The Dark Knight” är en superhjältefilm regisserad av Christopher Nolan och med Christian Bale som Batman/Bruce Wayne, Heath Ledger som Jokern och Aaron Eckhart som Harvey Dent.

Filmen utspelar sig i Gotham City och skildrar konflikten mellan Batman, som syftar till att befria staden från organiserad brottslighet, och Jokern, som söker kaos och anarki. Jag tror inte jag är den enda som har denna på min lista av bästa actionfilmer.

När Jokern börjar orsaka förödelse i Gotham, kämpar Batman för att stoppa honom samtidigt som han ställs inför den nya distriktsåklagaren, Harvey Dent, som vill slå ner stadens kriminella organisationer via lagliga medel. När handlingen utvecklas, siktar Jokern på att bevisa sin tro på att vem som helst kan drivas till galenskap och kaos, och genom att göra det testar han Batmans gränser och ändrar i slutändan kursen för Gothams framtid.

Med hisnande actionsekvenser, häpnadsväckande bilder och enastående prestationer anses “The Dark Knight” allmänt vara en av de största superhjältefilmerna som någonsin gjorts. Till exempel vann den många priser, inklusive en Oscar för Heath Ledgers oförglömliga skildring av Jokern.

Kort sammanfattning av Die Hard (1988)

Die Hard (1988) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

“Die Hard” är en actionfilm regisserad av John McTiernan och med Bruce Willis som John McClane, en polis i New York City som besöker sin främmande fru i Los Angeles under julen. När en grupp terrorister ledda av Hans Gruber (Alan Rickman) tar över Nakatomi Plaza-skyskrapan där McClanes fru arbetar, blir McClane det enda hoppet för att stoppa gisslan-dramat och det enda hindret för terroristernas plan.

När McClane arbetar för att överlista terroristerna måste han också ta itu med sina egna personliga problem, inklusive sitt misslyckade äktenskap och hans ansträngda förhållande till sina barn. Med spännande actionsekvenser, kvicka one-liners och en enastående prestation av Bruce Willis har “Die Hard” blivit en älskad klassiker inom actiongenren och har gett upphov till många uppföljare och imitatorer.

Kort sammanfattning av Terminator 2: Judgment Day (1991)

Terminator 2: Judgment Day (1991) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

“Terminator 2: Judgment Day” är en science fiction-actionfilm regisserad av James Cameron och med Arnold Schwarzenegger som titelkaraktär, en cyborg som skickas tillbaka i tiden för att skydda John Connor (Edward Furlong), den framtida ledaren för det mänskliga motståndet, från en avancerad och dödlig Terminator (Robert Patrick) skickas tillbaka för att eliminera honom.

När berättelsen utvecklas bildar John och Terminator ett osannolikt band när de arbetar för att förhindra den förestående kärnvapenapokalypsen som hotar att utplåna mänskligheten. Längs vägen stöter de på Sarah Connor (Linda Hamilton), Johns mamma, som har blivit en härdad krigare i sin strävan att förhindra Judgment Day.

Med banbrytande specialeffekter, intensiva actionscener och en minnesvärd story har “Terminator 2: Judgment Day” blivit en sci-fi-klassiker och anses allmänt vara en av de bästa actionfilmerna genom tiderna.

Kort sammanfattning av The Matrix (1999)

The Matrix (1999) Official Trailer #1 – Sci-Fi Action Movie

“The Matrix” är en science fiction actionfilm regisserad av familjen Wachowskis och huvudrollen är Keanu Reeves som Thomas Anderson, en datorprogrammerare som upptäcker att världen han lever i är en simulerad verklighet skapad av kännande maskiner för att förslava och skörda människor som en energikälla .

När Thomas, som går under hackerns alias “Neo”, börjar reda ut sanningen om sin existens, rekryteras han av en grupp rebeller ledda av Morpheus (Laurence Fishburne) för att hjälpa till att slåss mot maskinerna och befria mänskligheten från deras kontroll. Tillsammans med Trinity (Carrie-Anne Moss), en skicklig fighter, och Morpheus, tränar Neo för att bli en mäktig krigare som kan böja Matrix regler och besegra maskinerna.

Med banbrytande specialeffekter, innovativa actionsekvenser och en häpnadsväckande handling har “The Matrix” blivit ett kulturellt fenomen och anses allmänt vara en av de mest inflytelserika sci-fi-filmerna genom tiderna.

Kort sammanfattning av Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max: Fury Road – Official Main Trailer [HD]

“Mad Max: Fury Road” är en postapokalyptisk actionfilm regisserad av George Miller och med Tom Hardy som Max Rockatansky och Charlize Theron som Imperator Furiosa. Filmen utspelar sig i en karg ödemark där vatten och bensin är ont om, och världen styrs av en tyrannisk ledare vid namn Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne).

När Imperator Furiosa gör uppror mot Immortan Joe genom att rädda hans fem “fruar” och försöka fly till ett sagolikt grönt land, går Max motvilligt med i kampen, och de måste navigera en farlig resa genom öknen samtidigt som de förföljs av Immortan Joe och hans armé av Krigspojkar.

Med intensiva actionsekvenser, hisnande kinematografi och kraftfulla framträdanden av huvudrollsinnehavarna har “Mad Max: Fury Road” blivit en kritisk och kommersiell framgång, vunnit många priser och blivit en fanfavorit i actiongenren.

Kort sammanfattning av Lethal Weapon (1987)

Lethal Weapon (1987) Official Trailer – Mel Gibson, Danny Glover Action Movie HD

“Lethal Weapon” är en actionfilm regisserad av Richard Donner och spelar Mel Gibson som Martin Riggs, en självmordsbenägen och oförutsägbar detektiv, och Danny Glover som Roger Murtaugh, en veteranpolis och familjefar. De två samarbetar för att lösa ett uppmärksammat fall som involverar narkotikahandeln i Los Angeles.

När Riggs och Murtaugh undersöker fallet, avslöjar de en konspiration som involverar korrupta poliser och knarkhandlare, vilket sätter deras liv i fara. Längs vägen bildar de en osannolik vänskap när de lär sig att lita på varandra och arbetar tillsammans för att få ner de ansvariga kriminella.

Med spännande actionsekvenser, kvick humor och enastående framträdanden av huvudrollsinnehavarna har “Lethal Weapon” blivit en klassiker i kompispolisgenren och gett upphov till många uppföljare och imitatorer.

Kort sammanfattning av The Raid: Redemption (2011)

The Raid | Official US Trailer HD (2011)

“The Raid: Redemption” är en indonesisk actionfilm regisserad av Gareth Evans. Iko Uwais spelar Rama, en nybörjare i en speciell polisgrupp med uppgift att infiltrera och slå ner en ökänd knarkbarne som kontrollerar ett höghus i Jakarta.

När Rama och hans team tar sig upp i byggnaden möter de hårt motstånd från knarkbaronens hantlangare, vilket leder till intensiva och blodiga kampsportsstrider. Längs vägen upptäcker Rama korruption inom sitt eget team och måste kämpa för sin överlevnad när han konfronterar den hänsynslösa knarkbarnen på toppen av byggnaden.

Med häpnadsväckande koreograferade slagsmålsscener, hjärtklappande spänning och en gripande handling har “The Raid: Redemption” blivit en kultfavorit inom actiongenren och har till exempel fått kritik för sin innovativa inställning till kampsportsfilmer.

Kort sammanfattning av John Wick (2014)

John Wick Official Trailer #1 (2014) – Keanu Reeves, Willem Dafoe Movie HD

“John Wick” är en actionfilm regisserad av Chad Stahelski och spelar Keanu Reeves som huvudkaraktären. En pensionerad mördare som söker hämnd för sin älskade hunds död, en gåva från sin avlidna fru. Hunden dödades av sonen till en mäktig brottsherre vid namn Viggo Tarasov (Michael Nyqvist), som John tidigare arbetat för.

När John ger sig ut för att hämnas sin hund, blir han indragen i ett farligt katt- och råttspel med Viggo och hans hantlangare. Vilket leder till intensiva och våldsamma actionsekvenser. Längs vägen tar John hjälp av sin gamla vän Marcus (Willem Dafoe) och hotellägaren Winston (Ian McShane) för att överleva och slå ner hans fiender.

Med elegant regi, intensiva actionscener och en enastående prestation av Keanu Reeves har “John Wick” blivit en modern actionklassiker och har gett upphov till flera uppföljare. Se också: John Wick 4 Trailer – Keanu Reeves slår till igen – Hårt!

Kort sammanfattning av Predator (1987)

“Predator” är en action-sci-fi-film regisserad av John McTiernan och spelar Arnold Schwarzenegger som holländare, ledaren för en grupp elitkommandot som skickas på uppdrag för att rädda gisslan i en centralamerikansk djungel. Men de upptäcker snart att de jagas av ett avancerat utomjordiskt rovdjur som är ute efter deras skallar som troféer.

När rovdjuret plockar av kommandosoldaterna en efter en måste Dutch och de återstående överlevande använda sin militära träning och färdigheter för att slå tillbaka och överleva. Längs vägen avslöjar de också rovdjurets sanna avsikter och den dödliga teknologi den besitter.

Med ikoniska actionsekvenser, spännande spänning och Arnold Schwarzenegger på höjden av sin actionhjältekarriär har “Predator” blivit en älskad klassiker inom sci-fi- och actiongenrerna och gett upphov till flera uppföljare och crossovers.

Kort sammanfattning av Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

INDIANA JONES AND THE RAIDERS OF THE LOST ARK | Official Trailer | Paramount Movies

“Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark” är en actionäventyrsfilm regisserad av Steven Spielberg och har Harrison Ford i huvudrollen. Jones är en robust och äventyrlig arkeolog som anlitas av den amerikanska regeringen för att hitta förbundsarken, en gammal artefakt som sägs innehålla enorm kraft.

När Indiana Jones reser världen runt på jakt efter arken möter han dessvärre många hinder. Till exempel nazister ledda av den hänsynslösa och arrogante René Belloq (Paul Freeman), som också är ute efter arken för dess potentiella kraft. Längs vägen återförenas Indiana Jones med sin tidigare låga Marion Ravenwood (Karen Allen). Till sammans konfronterar de farliga fällor, vilda djur och hårda motståndare i sin strävan att säkra arken.

Med spännande actionsekvenser, kvick humor och en charmig huvudframträdande av Harrison Ford har “Raiders of the Lost Ark” blivit en klassiker i action-äventyrsgenren och gett upphov till flera uppföljare och spin-offs.


Nu när du läst om våra 10 bästa actionfilmerna, kanske du också skulle vara intresserad av:

Leave a Comment