Allt om Netflix

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Vad är Netflix

Netflix grundades 1997 som en DVD-uthyrningstjänst per post, men 2007 flyttade det fokus till att strömma innehåll online. Idag har Netflix miljontals prenumeranter i över 190 länder. De erbjuder ett brett utbud av originalinnehåll, såväl som licensierat innehåll från olika studior och nätverk. Prenumeranter kan komma åt Netflix på en rad olika enheter, inklusive smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater och spelkonsoler. Netflix är känt för sitt populära originalinnehåll, som Stranger Things, The Crown och House of Cards.

Gå till Netflixs hemsida här

Du kanske också vill läsa Hur skapar du ett Netflix konto

Netflix i Sverige

Netflix är tillgängligt i Sverige och har en betydande abonnentbas i landet. Svenska prenumeranter har tillgång till ett brett utbud av filmer, TV-program och dokumentärer, både från internationella och svenska innehållsleverantörer. Netflix producerar även originalinnehåll i Sverige, som de populära serierna “Quicksand” och “Love & Anarchy”.

För att komma åt Netflix i Sverige måste du registrera dig för ett abonnemang. Samt skapa ett konto på Netflix webbplats eller app. När du har skapat ett konto kan du ladda ner Netflix-appen på din önskade enhet och börja streama. Netflix erbjuder olika prenumerationsplaner i Sverige. Dessa är en grundplan, en standardplan och en premiumplan, var och en med olika funktioner och prissättning.

Vilken typ av innehåll är Netflix bäst för

Netflix erbjuder ett brett utbud av innehåll, så det finns något för alla. Vissa typer av innehåll är dock särskilt väl lämpade för Netflix plattform och format.

En av de största styrkorna med Netflix är dess ursprungliga innehåll. Plattformen satsar mycket på att producera originalfilmer, tv-program och dokumentärer. Och många av dessa har blivit kritikerrosade och populära bland tittarna. Netflix originalinnehåll täcker ett brett utbud av genrer, från drama till komedi, science fiction till skräck och allt däremellan. Så om du letar efter exklusivt innehåll av hög kvalitet är Netflix ett utmärkt val.

Netflix är också känt för sitt bibliotek med TV-program. Plattformen har ett stort urval av serier från olika nätverk och studior. Och många av dem är tillgängliga i hela säsonger. Detta gör det till ett bra alternativ för människor som gillar att binge-titta på serier.

Slutligen har Netflix en stor samling filmer, från klassiska filmer till nya releaser. Det är ett utmärkt val för människor som tycker om att titta på film hemma. Detta eftersom många av filmerna är tillgängliga för att streama i högupplösning.

Sammantaget är Netflix bäst för människor som vill ha tillgång till ett brett utbud av högkvalitativt innehåll. Som originalserier och filmer, TV-program och klassiska filmer.

Du kanske också vill läsa 10 bästa klassiska barnfilmer

Bästa Netflix Originals

Netflix har producerat ett stort bibliotek med originalinnehåll, allt från dramer och komedier till dokumentärer och dokusåpor. Här är några av de bästa Netflix Originals:

 1. Stranger Things – En sci-fi/skräckserie som utspelar sig på 1980-talet. Den följer en grupp barn när de försöker avslöja övernaturliga mysterier i sin lilla stad.
 2. The Crown – Ett historiskt drama som beskriver drottning Elizabeth II:s regeringstid från hennes tidiga dagar på tronen fram till idag.
 3. Narcos – Ett kriminaldrama som berättar historien om uppgången och nedgången för knarkbarongen Pablo Escobar. Samt DEA-agenterna som försökte få fånga honom.
 4. Orange is the New Black – Ett komedi-drama som följer livet för kvinnliga fångar i ett federalt fängelse med minimal säkerhet.
 5. Bojack Horseman – En animerad serie som utforskar livet för en före detta sitcom-stjärna som råkar vara en häst.
 6. Black Mirror – En science fiction-antologiserie som undersöker teknikens mörka sida och dess inverkan på samhället.
 7. Mindhunter – Ett kriminaldrama som följer två FBI-agenter när de försöker förstå och fånga seriemördare i slutet av 1970-talet.
 8. The Queen’s Gambit – En begränsad serie om ett ungt schackunderbarn som kämpar med missbruk. Detta samtidigt som han försöker bli världens största spelare.
 9. Master of None – Ett komedi-drama som följer det personliga och professionella livet av en 30-årig skådespelare som bor i New York City.
 10. Making a Murderer – En dokumentärserie som undersöker fallet med Steven Avery. En man som felaktigt dömdes för ett brott och som senare blev huvudmisstänkt för ett annat brott.

Bästa filmerna på Netflix

Netflix har en stor samling filmer tillgängliga för streaming, som täcker ett brett utbud av genrer och tidsperioder. Här är några av de bästa filmerna på Netflix just nu:

 1. The Irishman (2019) – Ett kriminaldrama i regi av Martin Scorsese. Med Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci i huvudrollerna.
 2. Marriage Story (2019) – Ett drama i regi av Noah Baumbach, med Scarlett Johansson och Adam Driver i huvudrollerna, som berättar historien om ett par som går igenom en smärtsam skilsmässa.
 3. Roma (2018) – Ett drama i regi av Alfonso Cuarón, utspelar sig i 1970-talets Mexico City och baserat på regissörens egen barndom.
 4. The Trial of the Chicago 7 (2020) – Ett historiskt juridiskt drama regisserat av Aaron Sorkin, baserat på rättegången mot sju demonstranter mot Vietnamkriget anklagade för konspiration och uppvigling till upplopp.
 5. The Social Network (2010) – Ett drama regisserat av David Fincher, baserat på grundandet av Facebook och de juridiska striderna som följde.
 6. Moonlight (2016) – Ett drama regisserat av Barry Jenkins, som berättar historien om en ung svart man som växer upp i Miami.
 7. Uncut Gems (2019) – En kriminalthriller regisserad av Josh och Benny Safdie, med Adam Sandler i huvudrollen som juvelerare i New York City med spelberoende.
 8. The Departed (2006) – Ett kriminaldrama i regi av Martin Scorsese, med Leonardo DiCaprio, Matt Damon och Jack Nicholson i huvudrollerna.
 9. Lady Bird (2017) – Ett komedi-drama som kommer till åldern i regi av Greta Gerwig, som följer en gymnasieskola när hon navigerar på sitt sista år innan college.

Bästa serien på Netflix

Netflix har ett stort och mångsidigt utbud av serier tillgängliga för streaming. Här är några av de bästa serierna på Netflix just nu:

 1. Stranger Things – En sci-fi/skräckserie som utspelar sig på 1980-talet som följer en grupp barn när de försöker avslöja övernaturliga mysterier i sin lilla stad.
 2. The Crown – Ett historiskt drama som beskriver drottning Elizabeth II:s regeringstid från hennes tidiga dagar på tronen fram till idag.
 3. Narcos – Ett kriminaldrama som berättar historien om uppgången och fallet för knarkbarongen Pablo Escobar och DEA-agenterna som försökte få ner honom.
 4. Mindhunter – Ett kriminaldrama som följer två FBI-agenter när de försöker förstå och fånga seriemördare i slutet av 1970-talet.
 5. Ozark – Ett kriminaldrama som följer en familj som flyttar till Ozarks för att tvätta pengar till en mexikansk drogkartell.
 6. Breaking Bad – Ett kriminaldrama som berättar historien om en kemilärare på gymnasiet som övergår till att tillverka och sälja metamfetamin efter att han fått diagnosen cancer.
 7. Dark – En sci-fi-serie som utforskar fyra familjers sammanlänkade liv i en liten tysk stad när de avslöjar ett komplext nät av hemligheter och tidsresor.
 8. The Haunting of Hill House – En skräckserie baserad på Shirley Jackson-romanen med samma namn, som följer en familj när de konfronterar spökena från sitt förflutna.
 9. Bojack Horseman – En animerad serie som utforskar livet för en före detta sitcom-stjärna som råkar vara en häst.
 10. Money Heist – Ett spanskt kriminaldrama som följer en grupp rånare när de planerar och utför ett flerdagarsöverfall på Spaniens kungliga myntverk.

Bästa barninnehållet på Netflix

Netflix har ett brett utbud av barninnehåll, inklusive animerade serier, live-actionprogram och filmer. Här är några av det bästa barninnehållet som finns på Netflix:

 1. Drakprinsen – En animerad serie som följer två mänskliga prinsar och en alvmördare när de försöker avsluta ett långvarigt krig mellan sina kungadömen.
 2. Carmen Sandiego – En animerad serie som följer titelkaraktärens äventyr, en mästertjuv som reser världen runt och stjäl från brottslingar.
 3. A Series of Unfortunate Events – En live-action-serie baserad på bokserien av Lemony Snicket, som följer Baudelaires föräldralösa barn när de försöker avslöja sanningen om sina föräldrars död.
 4. The Magic School Bus Rides Again – En omstart av den klassiska animerade serien som följer Frizzles syster när hon tar med sina elever på vetenskapsfyllda äventyr.
 5. Over the Moon – En film om en ung flicka som bygger ett raketskepp till månen för att bevisa existensen av en legendarisk mångudinna.
 6. The Mitchells vs. the Machines – En animerad film om en dysfunktionell familj som måste rädda världen från ett robotuppror.
 7. Jurassic World Camp Cretaceous – En animerad serie som utspelar sig i Jurassic Park/World-universumet, som följer en grupp tonåringar som blir strandsatta på Isla Nublar efter ett dinosaurieutbrott.
 8. Boss Baby: Back in Business – En animerad serie baserad på filmen “The Boss Baby”, som följer titelkaraktären när han försöker balansera sitt jobb på Baby Corp med sitt familjeliv.
 9. The Willoughbys – En film om fyra syskon som försöker skicka sina försummade föräldrar på en farlig semester så att de kan ha sina egna äventyr.
 10. Kipo and the Age of Wonderbeasts – En animerad serie som utspelar sig i en postapokalyptisk värld där människor lever under jorden och en tjej vid namn Kipo vågar sig upp till ytan för att hitta sin far.

Netflix vs Disney+ vs Amazon Prime Video

Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video är alla populära streamingtjänster som erbjuder ett brett utbud av innehåll, inklusive filmer, TV-program och originalprogram. Här är några viktiga skillnader mellan de tre tjänsterna:

 1. Innehåll: Netflix erbjuder ett stort bibliotek med TV-program och filmer, inklusive ett stort antal originalserier och filmer. Disney+ fokuserar på familjevänligt innehåll, inklusive klassiska Disney-filmer, Marvel och Star Wars-filmer och TV-program och originalprogram. Amazon Prime Video erbjuder en blandning av originalprogram, populära TV-program och filmer och innehåll från andra leverantörer.
 2. Pris: Netflix erbjuder flera abonnemangsplaner till varierande priser beroende på antal skärmar och upplösning. Disney+ och Amazon Prime Video har en fast månadsavgift. Disney+ är billigare än Netflix, men erbjuder färre alternativ när det gäller planer. Amazon Prime Video ingår i ett Amazon Prime-medlemskap, som erbjuder ytterligare förmåner som gratis frakt på Amazon-köp.
 3. Användargränssnitt: Varje tjänst har sitt eget användargränssnitt och design. Netflix är känt för sitt enkla och intuitiva gränssnitt, medan Disney+ har en mer barnvänlig design med fokus på karaktärsteman. Amazon Prime Video har ett mer rörigt gränssnitt, men tillåter användare att hyra eller köpa filmer och program utöver streamingbiblioteket.
 4. Orginal innehåll: Varje tjänst har investerat mycket i originalprogrammering. Netflix har producerat många kritikerrosade originalserier och filmer, som “Stranger Things” och “The Irishman”. Disney+ har ett växande utbud av originalinnehåll, inklusive succéserien “The Mandalorian” och filmer som “Soul” och “Raya and the Last Dragon”. Amazon Prime Video har också ett stort urval av originalprogram, inklusive de populära serierna “The Marvelous Mrs. Maisel” och “The Boys”.

Slutsats

I slutändan beror valet mellan Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video på individuella preferenser och behov. Om du vill ha ett stort innehållsbibliotek och kritikerrosad originalprogrammering är Netflix ett bra val. Om du letar efter familjevänligt innehåll och fokus på Disney, Marvel och Star Wars kan Disney+ vara rätt väg att gå. Och om du vill ha en blandning av originalprogram och populära TV-program och filmer, tillsammans med ytterligare förmåner som gratis frakt, kan Amazon Prime Video vara det bästa alternativet.


Nu när du läst vår allt om Netflix artikel, kanske du också vill läsa:

Leave a Comment