Sagan om de två tornen (2002) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: Sagan om de två tornen (2002)
 • Regissör: Peter Jackson
 • Genre: Äventyr, Fantasy, Drama
Sagan om de två tornen (2002) recension

“Sagan om de två tornen” är den andra delen i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens episka fantasy-trilogi “Sagan om ringen”. Denna film, som hade premiär 2002, följer berättelsen om Frodo Bagger och hans följeslagare i deras kamp för att förstöra den Ene Ringen och rädda Midgård från den onde Saurons grepp.

Handlingen

Handlingen i “Sagan om de två tornen” är intensiv och engagerande, med flera parallella historier som skildras samtidigt. På ena sidan har vi Frodo (Elijah Wood) och Sam (Sean Astin) som fortsätter sin vandring mot Mordor för att förinta ringen. De får sällskap av Gollum (Andy Serkis), en plågad varelse som bär på en mörk hemlighet. Samtidigt kämpar Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas (Orlando Bloom) och Gimli (John Rhys-Davies) för att rädda de bortförda hobbitarna Merry (Dominic Monaghan) och Pippin (Billy Boyd) samt förena Midgårds folk mot Saurons växande armé.

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Official Trailer #1 – Viggo Mortensen Movie HD

Peter Jacksons regi är enastående och han lyckas skapa en autentisk och fängslande värld. Filmen är visuellt enastående, med fantastiska landskap, imponerande specialeffekter och välkoreograferade actionscener. Slaget om Helms klyfta är ett särskilt höjdpunkt, där den spännande striden mellan människor, alver och orcher får hjärtat att slå snabbare.

Skådespelarna

Skådespelarna i “Sagan om de två tornen” gör utmärkta prestationer, vilket bidrar till att ge karaktärerna djup och trovärdighet. Särskilt värt att nämna är Andy Serkis tolkning av Gollum, som med hjälp av banbrytande motion capture-teknik lyckas förmedla både den trasiga och manipulativa sidan av karaktären.

Musik

Howard Shores musik är även den magnifik och passar perfekt in i den episka atmosfären som genomsyrar filmen. Den bidrar till att förstärka känslorna i både hjältemodiga och hjärtskärande scener.

Om det finns något att kritisera i “Sagan om de två tornen” så är det att filmen kan kännas något lång för vissa tittare, med en speltid på över tre timmar. Dessutom kan vissa avvikelser från boken upplevas som störande för inbitna Tolkien-fans.

Sammanfattningsvis Sagan om de två tornen (2002)

Sammanfattningsvis är “Sagan om de två tornen” en fantastisk uppföljare och en film som inte bara lever upp till sitt rykte, utan även överträffar det. Den erbjuder en perfekt blandning av drama, äventyr, spänning och hjärta.


Du kanske också vill läsa:


Rollista Sagan om de två tornen (2002)

Här är en lista över några av de viktigaste rollerna i filmen “Sagan om de två tornen” (2002) och de skådespelare som gestaltar dem:

 1. Elijah Wood som Frodo Bagger – Ringbäraren och filmens huvudkaraktär, en hobbit från Fylke som ger sig ut på en farofylld resa för att förstöra den Ene Ringen.
 2. Sean Astin som Sam Gamgi – Frodos bästa vän och följeslagare, en lojal och modig hobbit.
 3. Viggo Mortensen som Aragorn – Även känd som Strejkar, en dúnedain och arvtagare till Gondors tron.
 4. Ian McKellen som Gandalf – En kraftfull trollkarl som hjälper Frodo och hans vänner i deras kamp mot det onda.
 5. Orlando Bloom som Legolas – En skicklig alvbågskytt och medlem av Ringens brödraskap.
 6. John Rhys-Davies som Gimli – En dvärgkrigare och medlem av Ringens brödraskap.
 7. Andy Serkis som Gollum – En plågad varelse som tidigare varit ringbärare och nu hjälper Frodo i hans uppdrag att förstöra den Ene Ringen.
 8. Dominic Monaghan som Merry – En hobbit och vän till Frodo, som kidnappas av orcher.
 9. Billy Boyd som Pippin – En annan hobbit och vän till Frodo, som också kidnappas av orcher.
 10. Miranda Otto som Éowyn – En krigare från Rohan och syster till Éomer, som blir förälskad i Aragorn.
 11. Bernard Hill som Théoden – Kungen av Rohan som hjälper till att försvara sitt rike mot Saurons armé.
 12. Karl Urban som Éomer – Éowyns bror och en duktig krigare från Rohan.
 13. David Wenham som Faramir – Bror till Boromir och kapten i Gondor, som fångar Frodo och Sam under deras resa mot Mordor.
 14. Brad Dourif som Gríma Ormstunga – Théodens förrädiska rådgivare som manipulerar kungen för Saurons räkning.
 15. Christopher Lee som Saruman – En ond trollkarl som samarbetar med Sauron för att försöka erövra Midgård.

Det finns fler skådespelare och karaktärer i filmen, men dessa är några av de mest centrala och minnesvärda.

Sagan om de två tornen (2002) plats i trilogin

Detta är är den andra filmen i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens fantasy-trilogi “Sagan om ringen”. Trilogin består av följande filmer:

 1. Sagan om ringen: Härskarringen” (2001): Den första filmen i trilogin introducerar oss till de centrala karaktärerna och deras uppdrag att förstöra den Ene Ringen. Ringens brödraskap bildas och deras resa börjar.
 2. “Sagan om de två tornen” (2002): I den andra filmen fortsätter berättelsen om Frodo och Sam, som närmar sig Mordor för att förstöra ringen. Samtidigt kämpar Aragorn, Legolas och Gimli för att rädda Merry och Pippin och förena Midgårds folk mot Saurons växande armé. Denna film utvecklar karaktärerna och världen ytterligare, samt ger oss några av de mest minnesvärda scenerna i trilogin, såsom Slaget om Helms klyfta.
 3. Sagan om konungens återkomst” (2003): Den tredje och avslutande filmen i trilogin når sitt klimax när Frodo och Sam fullbordar sitt uppdrag, medan Aragorn, Gandalf och de förenade styrkorna från Gondor och Rohan kämpar mot Saurons armé i det avgörande slaget om Midgård.

“Sagan om de två tornen” har en viktig plats i trilogin. Detta eftersom den bygger vidare på den grund som lades i den första filmen och förbereder oss för det storslagna avslutet i den tredje filmen. Den erbjuder både spänning och djup. Och är en viktig del av den övergripande berättelsen om kampen mellan gott och ont i Midgård.

Andra filmer som Sagan om de två tornen (2002)

Detta är en episk fantasyfilm som ingår i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens “Sagan om ringen”-trilogi. Här är några andra filmer som kan tilltala fans av “Sagan om de två tornen”:

 1. “Hobbit: En oväntad resa” (2012) – Även regisserad av Peter Jackson och baserad på Tolkiens roman “The Hobbit”, är denna film den första delen i en trilogi som utforskar händelserna som ägde rum före “Sagan om ringen”. Filmen följer Bilbo Baggins och tretton dvärgar på deras farofyllda resa för att återta dvärgarnas hem Erebor från draken Smaug.
 2. “Harry Potter och de vises sten” (2001) – En annan episk fantasyfilm som är baserad på en bokserie, J.K. Rowlings “Harry Potter”-saga. Filmen introducerar oss till Harry Potter, en föräldralös pojke som upptäcker att han är en trollkarl och börjar att gå på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.
 3. “Game of Thrones” (2011-2019) – En HBO-serie baserad på George R.R. Martins bokserie “A Song of Ice and Fire”. Serien följer flera karaktärer i en fiktiv medeltida värld, där olika familjer kämpar om makten över De Sju Konungadömena. Serien är känd för sin komplexa intriger och starka karaktärer.
 4. “The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe” (2005) – Baserad på C.S. Lewis bok “The Lion, the Witch and the Wardrobe”, är denna film en episk fantasy som följer fyra syskon som upptäcker en magisk garderob som tar dem till en annan värld, där de kämpar mot den onda vita häxan Jadis.
 5. “Avatar” (2009) – Regisserad av James Cameron, är denna science fiction-film en annan episk historia om en grupp människor som reser till en annan värld och tvingas kämpa mot en mäktig fiende. Filmen är känd för sina imponerande visuella effekter och sin djupa miljömedvetenhet.

Nu när du läst vår Sagan om de två tornen (2002) Recension så kanske du också vill läsa:

Leave a Comment