Gökboet (1975) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Film: Gökboet (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
 • Regissör: Milos Forman
 • Utgivningsår: 1975
Gökboet (1975) - Recension

Välkommen till vår senaste filmartikel på VividWeb, där vi ger oss i kast med en djupdykning i den kritikerrosade filmen Gökboet från 1975. Filmen, regisserad av Milos Forman och baserad på Ken Keseys roman med samma namn, förblir en av de mest betydande och påverkande filmerna i filmhistorien.

Stjärnorna Jack Nicholson och Louise Fletcher levererar fantastiska prestationer i denna gripande och tankeväckande film som belyser frågor om individuell frihet, systemets makt och dehumaniseringen av de som anses vara “annorlunda”. Följ med oss när vi utforskar detta mästerverk, dess skådespelare, dess unika tekniska komponenter och den tidlösa relevansen av dess tematik.

Gökboet (1975) Trailer

One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975) Official Trailer #1 – Jack Nicholson Movie HD

Regi och Manus

Gökboet, regisserad av Milos Forman och baserad på Ken Keseys roman med samma namn, är en av de mest framstående filmerna i filmhistorien. Formans skickliga regi förmår att gestalta en berättelse som är både djupt personlig och allmängiltig.


Du kanske också vill läsa:


Skådespelarprestationer

I huvudrollen ser vi Jack Nicholson som Randle Patrick McMurphy, vars oförfalskade livslust och rebelliska natur skakar om det annars så stillsamma livet på institutionen. Mot Nicholson står Louise Fletcher i rollen som Syster Ratched, institutionens skrämmande och manipulativa överhuvud. Båda skådespelarna ger strålande prestationer som får karaktärerna att verkligen komma till liv.

Här är en lista över några av de mest framträdande rollerna i filmen “Gökboet” (1975):

 1. Jack Nicholson som Randle Patrick McMurphy
 2. Louise Fletcher som Syster Ratched
 3. Will Sampson som “Chief” Bromden
 4. Brad Dourif som Billy Bibbit
 5. William Redfield som Dale Harding
 6. Sydney Lassick som Charlie Cheswick
 7. Danny DeVito som Martini
 8. Christopher Lloyd som Max Taber
 9. Vincent Schiavelli som Frederickson
 10. Michael Berryman som Ellis
 11. Peter Brocco som Col. Matterson
 12. Dean R. Brooks som Dr. John Spivey
 13. Scatman Crothers som Orderly Turkle
 14. Mews Small som Candy
 15. Louisa Moritz som Rose
 16. Delos V. Smith Jr. som Scanlon

Teknik och Atmosfär

Tekniskt sett är Gökboet en mästare, med dess utmärkta användning av kamera, ljus och ljud som skapar en på en gång klaustrofobisk och förvirrande atmosfär. Detta understryker filmens centrala teman på ett effektivt sätt.

Är Gökboet fortfarande en bra film?

Gökboet är en intensiv och kraftfull film som skickligt väver samman fantastiskt skådespel, expertregi och en djupgående, tankeväckande berättelse. Trots att det har gått nästan 50 år sedan dess ursprungliga utgivning, är filmens påverkan fortfarande stark. Den belyser frågor om individuell frihet, makten hos system och dehumanisering av de som anses vara “annorlunda”, vilket gör den lika relevant idag som den var 1975.

Tack!

Tack för att du följde med oss på denna djupdykning i det filmhistoriska mästerverket, Gökboet. Vi hoppas att du har fått en djupare förståelse för denna banbrytande film, dess skådespelare, regi och de tidlösa teman den utforskar.

Vi uppskattar verkligen din tid och ditt engagemang, och vi vill höra från dig! Vad tycker du om Gökboet? Hur har den påverkat dig och din syn på film? Har den stått pall mot tidens tand och fortfarande lika relevant idag? Lämna dina tankar och åsikter i kommentarsfältet nedan.

Om du uppskattade den här artikeln, var snäll och dela den med dina vänner, familj och andra filmälskare i ditt liv. Tillsammans kan vi uppskatta och diskutera det bästa som filmkonsten har att erbjuda. Tack än en gång för att du läste, och vi ser fram emot att höra från dig!

Andra filmer som Gökboet (1975)


Filmer som “Gökboet” kännetecknas ofta av starka skådespelarprestationer, djupgående tematik och kritik mot systemet eller institutioner. Här är några andra filmer som kan anses vara liknande i stil och innehåll:

 1. “Fången” (The Shawshank Redemption, 1994): Detta drama skildrar livet inom fängelseväggarna och kampen för mänsklig värdighet och hopp under ogynnsamma omständigheter. Precis som i “Gökboet” finns det starka skådespelarprestationer och en djupgående kritik mot institutioner.
 2. “Rain Man” (1988): Denna film behandlar likaså teman kring mental hälsa, med Dustin Hoffman i rollen som en autistisk man och Tom Cruise som hans bror.
 3. “A Beautiful Mind” (2001): Den sanna historien om nobelpristagaren John Nash, spelad av Russell Crowe, och hans kamp mot schizofreni.
 4. “Girl, Interrupted” (1999): Filmen, med Winona Ryder och Angelina Jolie i huvudrollerna, utspelar sig på ett mentalsjukhus, likt “Gökboet”, och utforskar livet för de kvinnliga patienterna där.
 5. “Dead Man Walking” (1995): Denna film berör frågor om moral, straff och rättvisa genom berättelsen om en nunna (spelad av Susan Sarandon) som blir vän med en dödsdömd fånge (Sean Penn).
 6. Ett päron till farsa på semester” (National Lampoon’s Vacation, 1983): Även om den här filmen är mer av en komedi än “Gökboet”, delar den dess rebelliska anda och kritik mot auktoritet genom berättelsen om Griswold-familjens katastrofala semesteräventyr.

Nu när du läst vår Gökboet recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment