10 bästa klassiska barnfilmer

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Det finns många anledningar till varför du borde se de bästa klassiska barnfilmer, även om du är vuxen. Här är kommer tre utav de:

 1. De är tidlösa: Klassiska barnfilmer har bestått tidens tand och njuts fortfarande av publik i alla åldrar idag. De har blivit älskade kulturella steg man bör ta, med fantastiska teman och minnesvärda karaktärer.
 2. Hela familjen kan njuta av dem: Klassiska barnfilmer har ofta något för alla, med humor, äventyr och hjärtevärmande ögonblick som tilltalar både barn och vuxna. De är ett bra sätt att sammanföra familjen för en filmkväll.
 3. De kan lära ut viktiga lektioner: Många klassiska barnfilmer har viktiga budskap och lektioner som kan vara värdefulla för både barn och vuxna. Oavsett om det är vikten av vänlighet och vänskap, eller kraften i uthållighet och tapperhet, kan dessa filmer inspirera och lyfta.

Sammantaget har klassiska barnfilmer bestående tilltalande och kan avnjutas av människor i alla åldrar. De erbjuder en chans att resa in i en värld av fantasi och förundran, och att inspireras av magiska riken och budskapen i dessa älskade filmer.

Min topp 10 lista på de bästa klassiska barnfilmerna

 1. Trollkarlen från Oz (1939) – En tidlös klassiker, den här filmen har uppskattats av generationer av barn och vuxna. Berättelsen följer Dorothy när hon reser genom det magiska landet Oz och möter nya vänner och fiender på vägen.
 2. Mary Poppins (1964) – Med minnesvärda låtar och en magisk barnflicka som kan flyga, är den här filmen en klassiker som har underhållit barn i årtionden.
 3. ET the Extra-Terrestrial (1982) – En hjärtevärmande berättelse om en pojke och hans utomjordiska vän, den här filmen har fångat barns och vuxnas fantasi sedan den släpptes.
 4. Willy Wonka & chokladfabriken (1971) – Denna anpassning av Roald Dahl-klassikern är en nyckfull och charmig berättelse som har älskats av generationer av barn.
 5. Lejonkungen (1994) – Med oförglömliga karaktärer och ett vackert soundtrack berättar den här filmen historien om en ung lejonprins som måste återta sin tron ​​från sin onda farbror.
 6. The Sound of Music (1965) – Ett musikaliskt mästerverk som följer en nunna som blir guvernant för familjen Von Trapp.
 7. The Little Mermaid (1989) – En klassisk Disney-film som berättar historien om en sjöjungfru som längtar efter att bo på land och blir kär i en mänsklig prins.
 8. Snow White och de sju dvärgarna (1937) – Den första långa animerade filmen från Walt Disney, den här filmen har förtrollat ​​barn sedan den släpptes.
 9. Djungelboken (1967) – En rolig och äventyrlig film om en ung pojke som föds upp av djur i djungeln. Den här klassikern har underhållit barn i över 50 år.
 10. Pinocchio (1940) – Den här älskade Disneyfilmen följer äventyren för en trädocka som drömmer om att bli en riktig pojke.

Letar du efter bra barnfilmer?

En kort sammanfattning av Trollkarlen från Oz (1939) och dess skådespelare

The Wizard of Oz (1939) Original Trailer – Judy Garland Movie

Trollkarlen från Oz är en älskad klassisk film från 1939. Den är baserad på romanen “The Wonderful Wizard of Oz” av L. Frank Baum. Berättelsen följer en ung flicka som heter Dorothy Gale, spelad av Judy Garland. Hon sveps bort från sin Kansas-gård till det magiska landet Oz av en tornado. För att hitta tillbaka hem ger hon sig ut på en resa för att hitta trollkarlen från Oz! Och möter nya vänner längs vägen, inklusive en fågelskrämma, en plåtman och ett fegt lejon.

Filmen regisserades av Victor Fleming och producerades av Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Fler skådespelare som är med i filmen:

 • Frank Morgan med som Trollkarlen från Oz
 • Billie Burke som Glinda Häxan i norr
 • Ray Bolger som Fågelskrämman
 • Bert Lahr som det fega lejonet
 • Jack Haley som Plåtmannen

Filmen var en kritisk och kommersiell framgång när den släpptes. Och har sedan dess blivit en kulturell ikon, med minnesvärda låtar som “Somewhere Over the Rainbow” och de livfulla Technicolor-bilderna. Den har åtnjuts av generationer av barn och vuxna och fortsätter att vara en klassisk favorit.

En kort sammanfattning av Mary Poppins (1964) och dess skådespelare

Mary Poppins (1964) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Mary Poppins är en älskad Disney-musikal från 1964, baserad på bokserien av PL Travers. Berättelsen följer den magiska barnskötaren Mary Poppins, spelad av Julie Andrews. Hon anländer till familjen Banks hem i London för att ta hand om deras barn, Jane och Michael. Med sina nyckfulla sätt och förtrollande äventyr lär Mary Poppins barnen värdefulla livsläxor samtidigt som hon hjälper familjen att fixa problem.

Filmen regisserades av Robert Stevenson och producerades av Walt Disney. Med en skådespelare som även inkluderade Dick Van Dyke som Bert, en riktig “jack-of-all-trades” som blir en nära vän till Mary Poppins och barnen, och David Tomlinson som Mr. Banks, familjens patriark som lär sig att uppskatta sin familjs betydelse framför allt.

Filmen var en kritisk och kommersiell framgång när den släpptes. Den vann fem Oscarspriser inklusive bästa kvinnliga skådespelerska för Julie Andrews. Filmens minnesvärda låtar, inklusive “Supercalifragilisticexpialidocious” och “Chim Chim Cher-ee”, har blivit kulturella prövstenar och själva filmen fortsätter att älskas av generationer av barn och vuxna. En uppföljare, “Mary Poppins Returns”, släpptes 2018.

En kort sammanfattning av ET the Extra-Terrestrial (1982) och dess Skådespelare

E.T. The Extra-Terrestrial – Trailer

ET the Extra-Terrestrial är en science fiction-film från 1982 i regi av Steven Spielberg. Filmen berättar historien om en ung pojke vid namn Elliot, spelad av Henry Thomas. Han blir vän med en utomjording från yttre rymden som har blivit kvar på jorden. Elliot och hans syskon hjälper ET att undvika regeringen och återvända till sin hemplanet.

Filmen blev en kritisk och kommersiell framgång och blev en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna. I rollistan ingick också Dee Wallace som Elliots mamma, Peter Coyote som regeringsagent och Robert MacNaughton och Drew Barrymore som Elliots syskon.

ET the Extra-Terrestrial är känt för sin känslomässiga och hjärtevärmande berättelse, såväl som sina ikoniska bilder som scenen där ET och Elliot cyklar över månen. Filmen har blivit en älskad klassiker och nämns ofta som en av de största filmerna genom tiderna.

En kort sammanfattning av Willy Wonka & chokladfabriken (1971) och dess skådespelare

Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971) Official Trailer – Gene Wilder, Roald Dahl Movie HD

Willy Wonka & chokladfabriken är en älskad musikalisk fantasyfilm från 1971, baserad på Roald Dahls roman “Charlie och chokladfabriken”. Filmen följer en ung pojke som heter Charlie Bucket, spelad av Peter Ostrum, som vinner en gyllene biljett för att turnera den excentriske godistillverkaren Willy Wonkas mystiska chokladfabrik, spelad av Gene Wilder.

När Charlie och de andra biljettvinnarna utforskar fabriken möter de en rad märkliga och magiska händelser, inklusive en flod av choklad och Oompa-Loompas, Wonkas små och lojala hjälpare.

Längs vägen elimineras de andra biljettvinnarna på grund av deras girighet och dåliga beteende, vilket gör att bara Charlie får ärva fabriken och bli Wonkas efterträdare.

Filmen regisserades av Mel Stuart och spelar även Jack Albertson som farfar Joe, en av Charlies älskvärda och stödjande familjemedlemmar, och Julie Dawn Cole, Denise Nickerson, Paris Themmen och Michael Bollner som de andra biljettvinnarna.

Willy Wonka & the Chocolate Factory är känd för sin fantasifulla storyline, svängiga låtar och Gene Wilders ikoniska framträdande som den gåtfulla och oförutsägbara Willy Wonka. Filmen har blivit en kultklassiker och är älskad av både barn och vuxna.

En kort sammanfattning av Lejonkungen (1994) och dess röstskådespelare

Lejonkungen Trailer

Lejonkungen är en animerad musikal från 1994, producerad av Walt Disney Feature Animation. Filmen berättar historien om Simba, ett ungt lejon som är avsett att bli kungen av Pride Lands, ett kungarike i Afrika. Simbas farbror Scar, som står näst på tur till tronen, planerar dock att störta sin bror Mufasa och ta kungariket för sig själv. Scar övertygar Simba om att han är ansvarig för Mufasas död, och Simba flyr från Pride-länderna i skam.

Kolla även in: Lejonkungen (1994) – Recension

Som vuxen återförenas Simba, med Matthew Brodericks röst, med sin barndomsvän Nala och får veta sanningen om Scars förräderi. Med hjälp av sina vänner Timon och Pumbaa återvänder Simba till Pride-länderna för att besegra Scar och återta sin rättmätiga plats som kung.

Filmen har en all-star röst cast, inklusive James Earl Jones som Mufasa, Jonathan Taylor Thomas som ung Simba, Moira Kelly som Nala, Jeremy Irons som Scar, Nathan Lane som Timon och Ernie Sabella som Pumbaa.

Lejonkungen var en kritisk och kommersiell framgång och blev en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna. Filmens ikoniska soundtrack, inklusive låtar som “Circle of Life” och “Can You Feel the Love Tonight”, blev också populära hits. Lejonkungen har sedan dess anpassats till en framgångsrik scenmusikal och en live-action-remake 2019.

En kort sammanfattning av The Sound of Music (1965) och dess skådespelare

The Sound of Music | #TBT Trailer | Fox Family Entertainment

The Sound of Music är en klassisk musikal från 1965, regisserad av Robert Wise och med Julie Andrews och Christopher Plummer i huvudrollerna. Filmen är baserad på den sanna historien om familjen Von Trapp, en musikalisk österrikisk familj som flydde från det nazistiskt ockuperade Österrike i slutet av 1930-talet.

Julie Andrews spelar Maria, en pigg ung kvinna som blir guvernant för Von Trapp-barnen, medan Christopher Plummer spelar kapten Georg Von Trapp, familjens stränga men kärleksfulla far. Genom musik och äventyr får Maria och barnen glädje och hopp tillbaka in i hushållet, och Maria och Georg blir så småningom kära.

Filmen innehåller klassiska låtar som “My Favorite Things”, “Do-Re-Mi” och “Edelweiss”, och kulminerar i en spännande flykt från Österrike när familjen flyr till säkerhet i Schweiz.

The Sound of Music var en kritisk och kommersiell framgång och vann fem Oscarspriser inklusive bästa film. Filmen är känd för sitt fantastiska landskap, charmiga framträdanden och tidlösa låtar, och har blivit en älskad klassiker för generationer av fans.

En kort sammanfattning av Den lilla sjöjungfrun (1989) och dess röstskådespelare

The Little Mermaid (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

The Little Mermaid är en klassisk animerad musikal från 1989, producerad av Walt Disney Feature Animation. Filmen är baserad på HC Andersens saga med samma namn och berättar historien om Ariel, en nyfiken och äventyrlig sjöjungfru som drömmer om att bo på land och bli kär i en mänsklig prins.

Ariel, med röst av Jodi Benson, gör ett avtal med havshäxan Ursula och ger upp sin röst i utbyte mot ben och en chans att leva på land. Med hjälp av sina vänner Flounder och Sebastian ger sig Ariel ut på en resa för att vinna prins Erics hjärta, samtidigt som hon försöker undvika Ursulas onda planer.

Filmen innehåller ikoniska låtar som “Part of Your World”, “Under the Sea” och “Kiss the Girl”, och innehåller minnesvärda karaktärer som den skurkaktiga Ursula, röstad av Pat Carroll, och den komiska måsen Scuttle, röstad av Kompis Hackett.

Den lilla sjöjungfrun var en kritisk och kommersiell framgång, som återupplivade den animerade musikgenren och fick två Oscars för bästa originalmusik och bästa originallåt. Filmen har blivit en älskad klassiker för generationer av fans och har inspirerat till flera anpassningar och spin-offs i olika medier.

En kort sammanfattning av Snövit och de sju dvärgarna (1937) och dess röstskådespelare

Snow White and the Seven Dwarfs (1937) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Snow White and the Seven Dwarfs är en klassisk animerad film från 1937, producerad av Walt Disney Productions. Det var den första animerade långfilmen i full längd och är baserad på den tyska sagan “Snövit” av bröderna Grimm.

Filmen berättar historien om Snövit, en vacker prinsessa som tvingas fly in i skogen efter att hennes onda styvmor, drottningen, blivit svartsjuk på sin skönhet och beordrar hennes död. I skogen hittar Snövit skydd hos en grupp på sju dvärgar – Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Bashful, Sneezy och Dopey – som blir hennes beskyddare och vänner.

Filmen har Adriana Caselottis röst som Snövit, med Lucille La Verne som rösten för drottningen/häxan. De sju dvärgarna röstades av Pinto Colvig, Otis Harlan, Scotty Mattraw, Billy Gilbert, Roy Atwell, Eddie Collins och Moroni Olsen.

Filmen är känd för sina minnesvärda låtar, inklusive “Some Day My Prince Will Come” och “Heigh-Ho”, samt sin fantastiska animation och färgglada karaktärer. Snövit och de sju dvärgarna var en mycket kommersiell framgång och fick en hedersakademi för Walt Disney och blev en älskad klassiker för generationer av fans.

En kort sammanfattning av Djungelboken (1967) och dess röstskådespelare

The Jungle Book (1967) Original Trailer

Djungelboken är en klassisk animerad musikal från 1967, producerad av Walt Disney Productions. Den är baserad på boken med samma namn av Rudyard Kipling, och berättar historien om Mowgli, en ung föräldralös pojke som fostras upp av vargar i djungeln.

Filmen innehåller en mängd minnesvärda djurkaraktärer, inklusive pantern Bagheera, röstad av Sebastian Cabot, björnen Baloo, röstad av Phil Harris, och den skurkaktiga tigern Shere Khan, röstad av George Sanders. Filmen inkluderar också den ikoniska karaktären av kung Louie, en rolig orangutang som sjunger den klassiska låten “I Wanna Be Like You”, med röst av Louis Prima.

När Mowgli försöker navigera i livet i djungeln måste han också brottas med farorna med den onda tigern Shere Khan, som ser honom som ett hot mot sin dominans. Längs vägen lär sig Mowgli viktiga lektioner om vänskap, tapperhet och vikten av att vara trogen sig själv.

Djungelboken fick en Oscar-nominering för bästa originallåt för “The Bare Necessities” och inspirerade till flera anpassningar och spin-offs i olika medier. Filmen har blivit en älskad klassiker för generationer av fans, tack vare dess älskvärda karaktärer, minnesvärda låtar och färgglada animationer.

En kort sammanfattning av Pinocchio (1940) och dess röstskådespelare

Pinocchio (1940) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Pinocchio är en klassisk animerad film från 1940, producerad av Walt Disney Productions. Den är baserad på romanen “The Adventures of Pinocchio” av Carlo Collodi, och berättar historien om en trädocka vid namn Pinocchio som drömmer om att bli en riktig pojke.

Filmen har rösten av Dickie Jones som Pinocchio, med Cliff Edwards som ger rösten till Jiminy Cricket, Pinocchios samvete och guide. Filmen innehåller också karaktärerna av Geppetto, Pinocchios kärleksfulla skapare, röstad av Christian Rub, och den skurkaktiga Coachman, röstad av Charles Judels.

När Pinocchio ger sig ut på en resa för att bli en riktig pojke, måste han navigera i en värld full av frestelser och faror, inklusive den förrädiska Pleasure Island och havets djup, där han slukas av en gigantisk val. Längs vägen lär sig Pinocchio viktiga lektioner om ärlighet, tapperhet och den sanna innebörden av att vara en bra person.

Pinocchio var en kritisk och kommersiell framgång och vann två Oscar för bästa originalmusik och bästa originallåt för “When You Wish Upon a Star”. Filmen har blivit en älskad klassiker för generationer av fans, tack vare dess charmiga karaktärer, vackra animationer och tidlösa budskap om vikten av att följa sina drömmar och vara sann mot sig själv.

Om du gillar filmerna som nämns ovan kanske du också gillar:

Om du gillade de klassiska barnfilmerna som nämns ovan kanske du också gillar:

 1. Skönheten och odjuret (1991) – ännu en klassisk animerad film från Disney, med minnesvärda låtar och karaktärer.
 2. Aladdin (1992) – en älskad animerad musikal från Disney, med en charmig hjälte, en modig hjältinna och en rolig ande.
 3. The Princess Bride (1987) – ett nyckfullt fantasyäventyr som tilltalar både barn och vuxna, med minnesvärda karaktärer och citerbara repliker.
 4. The NeverEnding Story (1984) – en klassisk fantasyfilm som berättar historien om en ung pojke som blir fördjupad i en magisk bok.
 5. The Goonies (1985) – en rolig och äventyrlig film om en grupp barn som ger sig ut för att hitta en gömd skatt, med mycket humor och hjärta.
 6. The Secret of NIMH (1982) – ett animerat äventyr om en modig mus som ger sig ut för att rädda sin familj från fara, med vacker animation och en fängslande historia.
 7. The Land Before Time (1988) – en animerad film om en grupp unga dinosaurier som går på en resa för att hitta ett nytt hem, med hjärtvärmande karaktärer och ett tidlöst budskap.

Dessa filmer delar liknande teman som äventyr, vänskap och fantasi, och är älskade klassiker som har bestått tidens tand.

Moderna barnfilmer som dessa:

Om du gillade klassiska barnfilmer och letar efter mer moderna alternativ kanske du gillar dessa filmer:

 1. Coco (2017) – ett animerat musikäventyr om en ung pojke som reser till de dödas land för att upptäcka sanningen om sin familj och sig själv.
 2. Moana (2016) – en färgstark och inspirerande film om en modig ung tjej som ger sig ut på en farlig resa för att rädda sitt folk, med vacker musik och animation.
 3. The Lego Movie (2014) – en kvick och fartfylld animerad komedi som väcker legos värld till liv, med en kreativ handling och minnesvärda karaktärer.
 4. Inside Out (2015) – en hjärtevärmande och fantasifull film som tar en titt in i en ung tjejs sinne och hennes känslor, med smart berättande och vacker animation.
 5. Zootopia (2016) – en smart och underhållande animerad film om en nybörjarpoliskanin som slår sig ihop med en gatusmart räv för att lösa ett mysterium i en stad där rovdjur och bytesdjur samexisterar.
 6. How to Train Your Dragon (2010) – ett episkt äventyr om en ung viking som blir vän med en drake och ger sig ut för att förändra hur hans folk ser på dessa varelser, med fantastisk animation och älskvärda karaktärer.
 7. Frozen (2013) – en modern klassiker som berättar historien om två systrar och deras resa för att rädda sitt rike, med catchy musik och ett hjärtevärmande budskap.

Dessa filmer visar upp det bästa av modern animation och berättande, och kommer säkerligen att underhålla både barn och vuxna.


Leave a Comment