Suzume – Recension

Photo of author
Skriven av: Kyami

Recensionsbild för anime-filmen 'Suzume' som visar två animerade karaktärer, en flicka och en pojke, som står i en öppen dörr som ramar in en mångfärgad himmel vid solnedgång. De är omgivna av en livfull och färgstark scen med flygande löv och en klarblå himmel. Längst ner på bilden står texten 'Recension av Suzume' på en lila bakgrund. I övre högra hörnet är ViviWebs logotyp placerad.

Snabbt om handlingen i Suzume

Suzume, som är sjutton år gammal, har överlevt jordbävningen och den påföljande tsunamin som tog hennes mammas liv i katastrofen i nordöstra Japan. Uppvuxen av sin moster bor Suzume nu på Kyushu, den sydvästligaste av Japans huvudöar.

En dag, efter att ha träffat en attraktiv främling, snubblar Suzume över en mystisk dörr bland närliggande ruiner kopplad till en värld som kallas Ever-After. Om dessa dörrar inte förseglas korrekt kan en gigantisk övernaturlig mask tränga igenom och orsaka omfattande jordbävningar när den når marken. Suzume ger sig ut på en resa genom landet för att hjälpa sin nya vän, Souta, att stänga dessa dörrar, som endast finns i ruinerna av övergivna platser, tills hon slutligen måste konfrontera sitt eget förflutna i sin övergivna hemstad.

“Suzume” bär tydligt Makoto Shinkais unika stil, vilket innebär rika och naturliga visuella element kombinerade med ett tillvägagångssätt för katastrofer som kan jämföras med magisk realism. Shinkai förklarade i Los Angeles Times att de stora övernaturliga maskarna hämtade inspiration från japansk mytologi, specifikt om en jättekattfisk som levde djupt under Japan och orsakade jordbävningar och andra katastrofer när den rörde sig under marken.

“Ideén att det finns någon slags levande varelse under Japan är något jag tror att många japaner är bekanta med,” sa Shinkai. “Självklart förstår vi nu vetenskapen bakom jordbävningar. Men detta var något människor trodde på förr, så jag tyckte att det var inte bara rätt att använda en varelse som en symbol för jordbävningar utan också att det gjorde symbolismen mer lättförståelig.”

“Eftersom den här filmen är baserad på jordbävningen finns det en sorg i den här historien,” sa Shinkai. “Så jag tänkte att jag borde göra den till en roligare och mer komisk film för att säkerställa att människor skulle vilja se den.”

Rollista:

Tsubame Iwato

Hon är Suzume Iwatos avlidna mamma. Som ensamstående mamma födde Tsubame Suzume och tog hand om henne själv i Akamae, Iwate. Den 24 maj 2010 tillverkade hon en trästol som en födelsedagspresent till sin dotter. Tyvärr gick hon bort den 11 mars 2011 i den stora östra jordbävningen i Japan.

 • Japansk röst: Kana Hanazawa
 • Engelsk röst: Allegra Clark


Suzume Iwato

Suzume gick vilse i Ever-After efter att ha passerat en dörr i sökandet efter sin mamma. Hon stötte på en mystisk person som gav henne en trebent stol liknande den hennes mamma skapat och guidade henne tillbaka till dörren. Utanför hittades hon av sin moster och har sedan dess blivit adopterad av henne. De flyttade till Tonami, en stad i Miyazaki. Innan de lämnade svartade Suzume ut sidorna i sin dagbok som handlade om katastrofdagarna, men lämnade sidan om mötet intakt, innan hon placerade dagboken i en tidskapsel och begravde den.

 • Japansk röst: Nanoka Hara
 • Engelsk röst: Nichole Sakura

Tamaki Iwato 

Hon är moster till Suzume Iwato. Tamaki Iwato föddes i juli 1983, sex år efter sin syster Tsubame Iwato. Efter att Tsubame dog i den stora östra jordbävningen 2011 tog Tamaki in sin föräldralösa systerdotter Suzume och uppfostrade henne som sin egen dotter i Tonami. Hon arbetade inom en fiskeorganisation.

 • Japansk röst: Eri Fukatsu
 • Engelsk röst: Jennifer Sun Bell

Souta Munakata

En ung man reser genom Japan och letar efter öppna dörrar som orsakar katastrofer runt omkring sig. Han möter Suzume Iwato när han är på väg mot en specifik ruin som innehåller en sådan dörr. Suzume blir förälskad vid första ögonkastet i Souta, som är dörrstängaren, vilket leder henne att ansluta sig till honom i uppdraget att stänga dörrarna och rädda världen.

 • Japansk röst: Hokuto Matsumura
 • Engelsk röst: Josh Keaton

Hitsujirō Munakata

Han är farfar till Souta Munakata. Munakata var en tidigare person som stängde dörrar och en vän till Sadaijin. Någon gång i sitt arbete som dörrstängare förlorade han sin högra arm. Under den stora jordbävningen 2011 använde han Sadaijin för att sticka och försegla masken i Tokyos underjord.

 • Japansk röst: Matsumoto Hakuō ll
 • Engelsk röst: Cam Clarke

Tomoya Serizawa

Han är en vän till Souta Munakata. Tomoya går i skolan för att bli lärare, tillsammans med sin vän Souta. Tomoya påstår att Souta är skyldig honom pengar, när det faktiskt är Tomoya som är skyldig Souta pengar.

 • Japansk röst: Ryūnosuke Kamiki
 • Engelsk röst: Joe Zieja

Daijin

Daijin är en vit katt. Den kallas också så av lokalbefolkningen på grund av sitt utseende, som liknar en antik minister. Daijin är en av de två nyckelstenarna i filmen. Den har ovetande släppts från sin försegling av Suzume vid dess plats vid dörren på Kyushu. Med tanke på placeringen av nyckelstenarna betyder Daijin och Sadaijin “minister” och “vänster minister”. Det innebär att Daijin är “höger minister”. Detta motsvarar deras syfte som öst- och västnyckelstenar.

 • Japansk röst: Ann Yamane
 • Engelsk röst: Lena Josephine Marano

Sadajin

Sadaijin introducerades mot slutet av filmen. Soutas farfar överlämnade Sadaijin för att skydda Suzume, eftersom han visste att hon inte skulle ge upp försöket att rädda Souta. Utifrån utseendet var Sadaijin större och starkare än Daijin.


Läs våra andra recensioner för att få en bättre förståelse av vad du kan förvänta dig från andra anime serier.


Utmärkelse

Suzume, en film regisserad av Makoto Shinkai, har uppnått betydande framgångar och blivit hyllad på flera sätt. Filmen hade premiär på IMAX i Japan den 7 november 2022 och släpptes sedan på biografer över hela landet den 11 november samma år. Dess internationella distribution sköttes av Crunchyroll, Sony Pictures Releasing (under Sony Pictures Releasing International) och Wild Bunch International under 2023.

Suzume har inte bara varit en ekonomisk framgång med en global bruttoinkomst på över 322 miljoner dollar, vilket gör den till den fjärde mest inkomstbringande filmen i Japan 2022 och den fjärde mest inkomstbringande japanska filmen genom tiderna. Filmen har också mottagit positiva recensioner från kritiker, som särskilt har berömt dess animation, starka karaktärer, emotionella tyngd och musik.

Inspirationen bakom Suzume härrör från den stora jordbävningen och tsunamin i Tōhoku 2011. Denna händelse har gett filmen ett djup och ett allvarligt tema som kritiker och publik har uppskattat.

Sammanfattningsvis har Suzume inte bara etablerat sig som en framgångsrik film på biograferna utan har också fått erkännande för sina konstnärliga och känslomässiga aspekter. Makoto Shinkais regisserande och filmens unika bidrag till animerad konst har placerat den i rampljuset av både hemmamarknaden och den internationella scenen.

Bör jag ser Suzume eller ej?

Makoto Shinkai fick idén till Suzume när han reste runt i Japan för att hålla föredrag om sina tidigare verk. Han märkte att det fanns många övergivna platser i Japan på grund av landets minskande födelsetal och åldrande befolkning. Detta inspirerade honom att skriva en berättelse om “sorg över övergivna platser”, vilket ledde till att filmen oavsiktligt blev en roadmovie om att besöka platser.

Filmen påverkades av den stora jordbävningen och tsunamin i Tōhoku 2011. Shinkai ville direkt uttrycka den påverkan han kände av katastrofen och dela sina minnen med unga människor som inte var medvetna om händelsen. Istället för att bara använda det som en metafor ville han skildra jordbävningen och tsunamin på ett direkt sätt.

Shinkai förklarade att kvinnor i Japan fortfarande ses på vissa sätt som svagare och har inte samma samhällsmakt som män. Suzume möter människor på sin resa som samhället inte skulle betrakta som privilegierade eller kraftfulla. Han ville visa hur Suzume kan växa genom att skapa förbindelser med människor som anses vara maktlösa.

Under pandemin kände Shinkai en kris att minnena av jordbävningen skulle erodera ytterligare. Han insåg att om animation kunde tjäna ett samhällsändamål, skulle det vara att förena generationer och överbrygga våra minnen över generationerna.

Känslomässig resa för alla åldrar: Suzume – en film som berör Hjärtat

Jag rekommenderar Suzume för personer i alla åldrar. Suzume är en känslomässig resa som kommer röra dig. Själv har jag sett filmen två gånger på biografen, och jag kan säga att alla älskade den. Den innehöll många hjärtevärmande ögonblick, roliga skämt och stunder som fick alla att skratta och gråta.

Filmen hade intensiva “edge of your seat” ögonblick, men den är inte så skrämmande att barn inte kan titta på den. Den är mycket barnvänlig. Glöm inte att ta med dig näsdukar och glasögon, för jag lovar att det är ett måste att se.


Du kanske också vill läsa om:

Leave a Comment