Sunes Jul – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Sunes Jul - Recension

Sunes jul, en julkalender från SVT som först sändes 1991, är en serie som har funnit en särskild plats i hjärtat på svenska TV-tittare. Denna serie, som skildrar julen ur perspektivet av en ung pojke, Sune, och hans familjs förberedelser inför storhelgen, är en perfekt blandning av humor, familjevärme och traditionella julstämningar. Med en uppsättning karaktärer som är lika älskvärda som de är komiska, erbjuder Sunes jul en titt in i de små och stora utmaningarna som kan uppstå under julens firande.

Denna recension dyker djupare in i seriens hjärta och själ, och utforskar varför den fortfarande är en favorit hos många efter så många år.

Eller om du vill läsa om 2023s julkalender kan du göra det här: Allt om Trolltider – legenden om bergatrollet (Julkalender 2023)

Snabbfakta om Sunes Jul:

 • Titel: Sunes jul
 • Genre: Familjekomedi
 • Sändningsår: 1991
 • Skapare: Stephan Apelgren, Anders Jacobsson, Sören Olsson
 • Baserad på: Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson
 • Huvudskådespelare:
  • Andreas Hoffer som Karl Sune Rudolf Andersson
  • Peter Haber som Rudolf Andersson (pappa)
  • Carina Lidbom som Karin Andersson (mamma)
 • Musik: Thomas Lindahl
 • Produktionsbolag: Sveriges Television (SVT)
 • Antal avsnitt: 24
 • Originalspråk: Svenska
 • Utgivningsformat: Sändes först på SVT, senare utgiven på DVD och VHS
 • Populärkulturell Status: Vinnare av omröstning som bästa julkalender i SVT:s Öppet arkiv 2016

En Tidlös Julklassiker

sunejs jul

Handling och Karaktärer

I Sunes jul möter vi familjen Andersson, som på många sätt representerar den typiska svenska familjen under julen, men med en unik och charmig vändning. Sune, gestaltad av Andreas Hoffer, är hjärtat i serien – en pojke med stor fantasi och en benägenhet att hamna i trubbel, vilket leder till många komiska situationer. Hans familj är en central del av seriens charm. Rudolf, spelad av Peter Haber, är den kärleksfulla men ibland klumpiga pappan, och Karin, framställd av Carina Lidbom, är den omtänksamma och jordnära mamman. Tillsammans skapar de en familjedynamik som är både igenkännbar och rolig.

Varje karaktär bidrar med sin egen unika touch till berättelsen. Håkan, Sunes yngre bror, spelad av Gabriel Odenhammar, är den typiska irriterande lillebrodern, medan Anna, Sunes storasyster gestaltad av Nina Almlöf, ofta fungerar som den förnuftiga rösten i familjen. Serien spinner vidare på dessa familjerelationer och skapar en varm och inbjudande atmosfär som många kan relatera till. Det är inte bara humor som gör Sunes jul speciell, utan även dess förmåga att skildra de små, kärleksfulla ögonblicken som gör julen till något magiskt.


Du kanske också är intresserad av:


Sunes Jul Trailer


Välkommen till en nostalgitripp med Sunes jul, en älskad svensk julserie från 1991. Denna video tar dig tillbaka till seriens underbara värld, där vi följer Sune och hans familj genom deras juläventyr. Fylld med humor, hjärtevärmande stunder och en äkta känsla av svensk jultradition, är Sunes jul en tidlös favorit som fortsätter att förtjusa tittare i alla åldrar. Sätt dig bekvämt, förbered dig på skratt och nostalgi, och njut av resan tillbaka till Sunes julvärld.

Sunes Jul Trailer

Rollista Sunes Jul

Här är en utförlig rollista för den svenska TV-serien Sunes jul:

 1. Andreas Hoffer – Karl Sune Rudolf Andersson, seriens huvudperson.
 2. Peter Haber – Rudolf Andersson, Sunes pappa.
 3. Carina Lidbom – Karin Andersson, Sunes mamma.
 4. Gabriel Odenhammar – Håkan Andersson, Sunes lillebror.
 5. Nina Almlöf – Anna Andersson, Sunes storasyster.
 6. Rebecka Liljeberg – Sophie Blixt.
 7. Jimmy Karlsson – Jocke, Sunes kompis.
 8. Annette Stenson-Fjordefalk – Skolfröken.
 9. Gaby Stenberg – Fru Gunnarsson, granntanten.
 10. Meta Velander – Farmor.
 11. Olof Thunberg – Farfar.
 12. Calle Torén – En av Sunes kompisar.
 13. Pär Ericson – Rektorn.
 14. Måns Herngren – Staffan stalledräng / Zorro.
 15. Åke Lindström – Jultomten.
 16. Ulf Larsson – Vakt #1.
 17. Calle Carlswärd – Vakt #2.
 18. Rolf Lassgård – Skogvaktaren.
 19. Christer Tornell – Vakt vid kyrkan.
 20. Christer Fant – Prästen.
 21. Meg Westergren – Tanten vid informationsdisken.
 22. Inga Ålenius – Våffeldamen.
 23. Suzanne Reuter – Väninnan.
 24. Anders Jacobsson – Programledare på TV.
 25. Sören Olsson – Programledare på TV.
 26. Annika Bidner – Expediten.
 27. Yvonne Braxe – Kassörskan.
 28. Mats Olofsson – Tomte.
 29. Stephan Apelgren – Sotare.
 30. Anne-Sofie Kähr – Skridskoflickan.
 31. Inga-Märta Fröman – Hovmästarinnan.
 32. Petter Holmgren – Mopedkillen.
 33. Anita Lindman – TV-Hallåan.
 34. Per Bolme – Läkaren.
 35. Maria Bolme – Sköterskan.
 36. Linda Risén – Ängeln.
 37. Claes Malmberg – Fotografen.

Denna rollista representerar den breda och mångfacetterade ensemblen som bidrog till att göra “Sunes jul” till en älskad del av svensk jultradition​​.

Svensk Jultradition

Sunes jul är inte bara en underhållande serie, den är också en djupdykning i de svenska julfirandets traditioner och normer. Serien fungerar som en tidskapsel som återupplivar de många traditionerna som präglar en svensk jul. Från julbordets läckerheter, som sill, köttbullar och Janssons frestelse, till dekorationerna och stämningsfulla ljussättningen, återspeglar serien de aspekter som många svenskar förknippar med julen.

Detaljrikedomen i hur man firar jul, såsom klädseln, sångerna, och julfesten i skolan, ger en autentisk känsla. Dessutom inkluderar serien andra julrelaterade aktiviteter som att skriva önskelistor, julpyssel och spänningen kring julafton. Denna autentiska framställning av svenska julfirandet gör att tittarna känner igen sig och återupplever sina egna jular. Genom Sunes jul får man inte bara en glimt av den traditionella svenska julen, utan serien fungerar även som en påminnelse om den enkelhet och gemenskap som julen kan bringa.

Skådespelarinsatser och Musik

Skådespelarnas insatser i Sunes jul är en av seriens starkaste sidor. Andreas Hoffer, som Sune, ger en energisk och charmig framställning som fångar ungdomlig entusiasm och nyfikenhet. Peter Haber och Carina Lidbom som Sunes föräldrar porträtterar en kärleksfull men realistisk bild av föräldraskap under julstressen. Deras samspel ger en trovärdighet som hjälper publiken att känna sig delaktig i familjens julbestyr.

Musiken, komponerad av Thomas Lindahl, är en annan central del av serien. Den stämningsfulla och ibland lekfulla musiken förstärker seriens känsla av julfirande och familjegemenskap. Lindahls kompositioner omfattar allt från lugna melodier som speglar de mer eftertänksamma ögonblicken till livligare stycken som ackompanjerar familjens roliga äventyr. Musikens roll i att skapa en autentisk julstämning kan inte överskattas, då den bidrar till en fängslande och oförglömlig tittarupplevelse.

Tack!

Avslutningsvis står Sunes jul som en ikonisk skildring av den svenska julen, fylld av hjärta, humor och värmande familjedynamik. Dess tidlösa charm och djupgående utforskning av traditioner gör den till en oumbärlig del av julen för många. Har ni egna minnen eller tankar kring Sunes jul? Kanske en favoritkaraktär eller ett speciellt avsnitt som ni håller nära hjärtat? Dela gärna era upplevelser och reflektioner i kommentarerna.

Låt oss hålla traditionen vid liv genom att dela våra berättelser och uppskattning för denna älskade serie.


Nu när du har läst om Sunes Jul kanske du också är intresserad av:

Leave a Comment