En Underbar Jävla Jul – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

En Underbar Jävla Jul - Recension

Snabba Fakta om En Underbar Jävla Jul

 • Genre: Dramakomedi.
 • Regissör: Helena Bergström.
 • Manusförfattare: Helena Bergström, Edward af Sillén, Daniel Réhn.
 • Huvudskådespelare:
  • Anastasios Soulis som Simon.
  • Anton Lundqvist som Oscar.
  • Maria Lundqvist som Monica.
  • Robert Gustafsson som Ulf.
  • Rakel Wärmländer som Cissi.
 • Biopremiär: 13 november 2015.
 • Runtime: 115 minuter.
 • Språk: Svenska, med inslag av grekiska.
 • Handling: Filmen skildrar ett par, Simon och Oscar, som väntar barn tillsammans med sin vän Cissi och deras utmaningar i att berätta detta för sina familjer under julen.
 • Teman: Familj, acceptans, fördomar och behovet av att känna sig hemma.
 • Musik: Per Andréasson, med låtar som “Nu tändas tusen juleljus” och “Stille Nacht, heilige Nacht!”.

Presentation och Förväntningar

En Underbar Jävla Jul är en svensk komedifilm som hade sin biopremiär den 13 november 2015. Denna film, under ledning av regissören Helena Bergström, som även var en av manusskrivarna tillsammans med Edward af Sillén och Daniel Réhn, lovar en berikande filmupplevelse. I huvudrollerna ser vi Maria Lundqvist, Robert Gustafsson och Anastasios Soulis, som alla är kända för sitt imponerande skådespeleri. Filmen tar upp hur olika relationer ställs på sin spets under julfirandet, vilket ger den en känsla av både igenkänning och djup.

Innan jag såg filmen, var mina förväntningar präglade av nyfikenhet. Med en kreativ regissör vid rodret och en dynamisk ensemble, förväntade jag mig en film som inte bara skulle vara en traditionell julberättelse, utan också erbjuda en nyanserad titt på julens ofta komplexa familjedynamik. Jag var nyfiken på hur filmen skulle hantera den balansen och samtidigt leverera både humor och hjärtevärmande stunder. Min spänning inför filmen var stor, och jag var redo att låta den leda mig genom en berättelse som kunde förnya min syn på julens magi​​.

Handling och Teman

Berättelsens Hjärta:

En Underbar Jävla Jul är en komedi som kretsar kring Simon och Oscar, ett par i sina bästa år, som tillsammans med sin vän Cissi står inför ett stort livsövergång: de ska bli föräldrar. Denna lyckliga nyhet har dock varit en välbevarad hemlighet från deras familjer. När tiden för julfirandet närmar sig, inser de att de inte längre kan dölja sanningen. I sitt nyinköpta, karaktärsfulla hus i Bromma, med en nyligen renoverad barnkammare, förbereder de sig för att avslöja nyheten för sina familjer under julens festligheter​​​​.

Filmen skildrar den moderna familjens utmaningar och strävan efter att alltid göra det rätta i en värld där traditionella familjestrukturer och förväntningar ständigt omprövas. Genom Simon och Oscars resa utforskas teman som acceptans, familjens komplexitet och kärlekens olika former.

Budskap och Betydelse:

En Underbar Jävla Jul är mer än bara en julkomedi; den är en berättelse om den nya alternativa familjen och hur olika familjesituationer och relationer ställs på sin spets under årets mest familjeheligaste dag. Genom sitt engagerande manus och starka karaktärsutveckling utmanar filmen konventionella föreställningar om familj och föräldraskap. Det är en film som modigt tar sig an ämnen som homofobi, rasism och ifrågasättandet av kärnfamiljen, vilket ger den en relevant och samtida resonans​​​​.

Filmen framhäver vikten av ärlighet, öppenhet och acceptans inom familjen, och visar på hur viktigt det är att omfamna och fira olikheter. Detta gör En Underbar Jävla Jul till en tankeväckande och berörande film som inte bara underhåller utan också inspirerar till reflektion kring våra egna familjerelationer och fördomar.

Genom att väva in dessa allvarliga teman i en lätt och underhållande komediformat, skapar En Underbar Jävla Jul en unik filmupplevelse som är både hjärtevärmande och tankeväckande, vilket gör den till en av de mer minnesvärda svenska julfilmerna på senare år.

Rollista för En Underbar Jävla Jul:

 • Anastasios Soulis som Simon: En djupt känslig och empatisk karaktär som står i centrum för filmens berättelse. Simon är en del av ett homosexuellt par som tillsammans med sin partner Oscar och vän Cissi planerar att starta en familj. Hans resa utforskar teman kring acceptans och familjedynamik.
 • Anton Lundqvist som Oscar: Oscars karaktär utmanar traditionella familjestrukturer och utforskar komplexiteten i att vara öppen om sin sexualitet och livsstil. Hans relation med Simon är kärnan i filmens berättelse om kärlek och acceptans.
 • Maria Lundqvist som Monica: Oscars mor, en överbeskyddande och komplex figur. Hon representerar de generationsskillnader och fördomar som ofta finns i familjer, vilket ger en djupare insikt i filmens teman kring förståelse och tolerans.
 • Robert Gustafsson som Ulf: Oscars far, en karaktär som kämpar med att acceptera sin sons sexualitet. Hans resa är en av filmens mest gripande, då den utforskar förändring, acceptans och kärlekens obegränsade natur.
 • Rakel Wärmländer som Cissi: En stark och självständig kvinna som spelar en avgörande roll i Simons och Oscars plan att bli föräldrar. Hennes karaktär belyser vänskapens betydelse och hur icke-traditionella familjestrukturer kan se ut.
 • Michalis Koutsogiannakis som Millitiadis: En karaktär som tillför en annan kulturell och emotionell dimension till filmen, vilket berikar berättelsens mångfald och komplexitet.
 • Inga Landgré som Gunn-Britt: En äldre karaktär vars perspektiv ger en intressant kontrast till filmens yngre karaktärer, och bidrar till dess utforskning av familjedynamik över generationerna.
 • Helena Bergström som Carina: Utöver sin roll som regissör spelar Helena Bergström också Carina, en karaktär som bidrar till filmens dynamik och berättelsestruktur.
 • Kajsa Ernst som Annica: En karaktär vars närvaro i filmen bidrar till det komplexa nätet av relationer och familjedynamik som utforskas.
 • Peshang Rad som Rami: Rami är en del av filmens rika mångfald av karaktärer och bidrar till dess utforskning av olika kulturella och sociala perspektiv.
 • Gustav Levin som Håkan: En biroll som spelar en viktig del i filmens berättelse och hjälper till att utforska dess centrala teman.
 • Frida Beckman som Sofia: Sofia är en mindre men intressant karaktär som bidrar till filmens djup och utforskning av olika livsstilar och familjekonstellationer.
 • Neo Siambalis som Alex: En mindre roll som kompletterar filmens berättelse och bidrar till dess känsla av realism och mångfald.

Dessa karaktärer tillsammans skapar en rik och mångsidig berättelse som utforskar viktiga teman som kärlek, acceptans och familjerelationer på ett både underhållande och tankeväckande sätt.


Vi tror du kanske också vill läsa:


En Underbar Jävla Jul Trailer

En underbar jävla jul – Biopremiär 13 november – Officiell trailer

Skådespel och Regi

Prestationer Framför Kameran:

I En Underbar Jävla Jul, levererar ensemblen en stark sammanhållen prestation som är både engagerande och minnesvärd. I huvudrollerna ser vi Anastasios Soulis som Simon och Anton Lundqvist som Oscar, vars kemi på skärmen är både övertygande och rörande. Deras skildring av ett par som navigerar genom familjedynamik och föräldraskapets utmaningar är kärnan i filmen. Maria Lundqvist och Robert Gustafsson, som spelar Monica respektive Ulf, bidrar också starkt till filmens dynamik med sina karaktärsdrivna och jordnära framträdanden. Andra viktiga roller innehas av Rakel Wärmländer som Cissi, Michalis Koutsogiannakis som Millitiadis och Inga Landgré som Gunn-Britt, som alla bidrar med sina unika nyanser till filmens berättelse​​​​​​.

Bakom Kulisserna:

Helena Bergström, som både regisserade och var en av manusförfattarna, har skapat en film som inte bara underhåller utan också berör. Hennes förmåga att leda skådespelarna genom en berättelse som balanserar mellan humor och allvar är anmärkningsvärd. Bergströms regi kännetecknas av en skarp känsla för karaktärsutveckling och förmågan att fånga små, men viktiga, detaljer i vardagliga interaktioner. Detta, tillsammans med hennes manus som skrevs i samarbete med Edward af Sillén och Daniel Réhn, ger filmen dess hjärta och själ. Deras gemensamma arbete resulterar i en film som känns både äkta och upplyftande, vilket gör En Underbar Jävla Jul till en ovanligt berörande svensk komedi​​.

Genom dessa sammansmälta talanger både framför och bakom kameran, framstår En Underbar Jävla Jul som en film som lyckas skildra komplexiteten i moderna familjerelationer samtidigt som den förmedlar ett kraftfullt budskap om kärlek, acceptans och familjens betydelse.

Visuellt och Musikaliskt

En Syn för Ögat:

Informationen om den visuella stilen för En Underbar Jävla Jul är begränsad, men utifrån filmens natur som en modern komedi och den svenska filmtraditionen kan man anta en stil som balanserar mellan realism och den värme som ofta associeras med julfilmer. Det är rimligt att förvänta sig en visuell berättelse som förstärker filmens teman och karaktärer genom en genomtänkt användning av färg, ljussättning och scenografi som reflekterar den festliga, men också emotionellt laddade atmosfären som julen medför.

Ljudets Kraft:

Musikens roll i En Underbar Jävla Jul kan betecknas som essentiell för att framkalla den rätta julkänslan. Musiken, arrangerad av Per Andréasson, inkluderar en blandning av traditionella och moderna julsånger. Från klassiska stycken som “Nu tändas tusen juleljus” av Emmy Köhler och “Stille Nacht, heilige Nacht!” av Franz Gruber och Joseph Mohr, till mer samtida låtar som “Santa Claus is Coming to Town” framförd av Jackson 5 och “Get Stupid” av Aston Merrygold, bidrar musiken till att skapa en varierad och stämningsfull ljudbild. Dessa musikval speglar filmens strävan att kombinera tradition med modernitet, vilket förstärker filmens övergripande känsla och budskap​​​​.

Kritisk Analys

Styrkor och Svagheter:

En Underbar Jävla Jul hyllas för att vara en ovanligt underhållande och berörande film inom dramakomedi-genren. Filmen, under Helena Bergströms regi, lyckas skapa övertygande komik ur ett vardagligt drama, vilket berör ämnen som våra olikheter och behovet av att bli älskade för den vi är. Robert Gustafsson och Maria Lundqvist, som spelar Oscars föräldrar, får särskilt beröm för sina framträdanden, med en otrolig närvaro och komisk timing. Dock noteras att deras starka närvaro initialt kan lägga Simons och Oscars karaktärer i skuggan, vilket kan påverka engagemanget i huvudkaraktärernas relation. Trots vissa förutsägbara element och ibland ansträngda repliker, uppmärksammas manuset för att vara välskrivet och roligt utan att försöka vara det, vilket ger filmen ett djup bredvid dess humor​​​​​​.

I Perspektiv:

När det gäller jämförelser med andra filmer inom samma genre, speciellt svenska julfilmer, betraktas En Underbar Jävla Jul som en av de bästa och mysigaste svenska julfilmerna sedan “Tomten är far till alla barnen”. Recensenter menar att den överträffar sin föregångare och utmärker sig genom att vara både rolig och tankeväckande, vilket gör den till en betydelsefull del av det svenska julfilmsarvet​​.

Denna kombination av stark skådespelarinsats, effektivt manus och djupgående teman gör En Underbar Jävla Jul till en minnesvärd och betydelsefull film inom sitt genreområde.

Tack!


Tack för att du följde med på denna djupgående utforskning av “En Underbar Jävla Jul”. Vi hoppas att denna genomgång har gett dig en bättre förståelse och kanske även ökat ditt intresse för denna unika och tankeväckande svenska film.

Om du har några egna tankar eller perspektiv om filmen, är vi mycket intresserade av att höra dem. Din åsikt är värdefull och bidrar till en rikare diskussion. Kommentera gärna nedan för att dela med dig av dina synpunkter.

Och om du uppskattade denna genomgång, glöm inte att dela den med vänner och familj som också kan vara intresserade av “En Underbar Jävla Jul”. Att sprida ordet hjälper inte bara till att lyfta fram svensk film, utan det stärker också vår gemenskap av filmälskare.

Tack igen för din tid, och vi ser fram emot dina tankar och kommentarer! 🎬🌟


Nu när du läst vår En Underbar Jävla Jul Recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment