Saving Private Ryan (1998) – Recension (Rädda menige Ryan)

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Saving Private Ryan (1998) - Recension

Vår snabba Recension av Saving Private Ryan eller på svenska “Rädda menige Ryan”

Saving Private Ryan, en film från 1998, är en stark och gripande skildring av andra världskrigets brutalitet och brödraskap, regisserad av den prisbelönta Steven Spielberg. Detta krigsdrama är ett banbrytande mästerverk som har lämnat ett bestående avtryck i filmhistorien.

Denna amerikanska film fokuserar på kapten John Miller (spelad av Tom Hanks), en arméofficer som skickas för att hitta och säkra säkerheten för soldaten James Ryan (Matt Damon), vars tre bröder har dödats i strid.

 • Genre: Krigsfilm, Drama
 • Regissör: Steven Spielberg
 • Huvudskådespelare: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns

Saving Private Ryan (1998) Trailer

Saving Private Ryan | Official Trailer

Filmen skildrar kapten Millers uppdrag, som tar dem genom krigsherjade landskap, dödliga strider och djupt mänskliga stunder av sorg, mod och kamratskap.

Teknik och ljud

Steven Spielberg, känd för sin noggranna och känslomässiga regi, samt hans team, har skapat en djupt engagerande och hjärtskärande atmosfär i “Saving Private Ryan”. Varje detalj, från de visuella effekterna till ljussättningen, är noga utformad för att förstärka historiens emotionella styrka och presentera en realistisk och obeveklig bild av krigets fasor.

Spielberg utnyttjar skickligt olika kameravinklar för att framhäva huvudpersonernas djupa känslomässiga konflikter och för att skapa en visuell dynamik i de kaotiska stridssekvenserna. Varje vinkel är strategiskt vald för att förstärka berättelsen och framhäva de olika karaktärernas perspektiv.

Men det som verkligen höjer filmen till en ny nivå är dess ljudlandskap. John Williams soundtrack är en stark och kraftfull komponent som är lika viktig som skådespelarnas prestationer. Musiken är mästerligt komponerad för att framhäva de emotionella topparna och dalarna i filmen och ge en ännu starkare känsla av äventyr och sorg.

Skådespelare

Tom Hanks, känd för sina intensiva och engagerade prestationer, ger en kraftfull och emotionell framställning som Kapten John Miller. Hans skildring av den hängivna och modiga officeren är både hjärteskärande och inspirerande, vilket ger tyngd och trovärdighet till filmens teman om uppoffring, mod och brödraskap.

Resten av skådespelarna ger också starka prestationer. Matt Damon, Tom Sizemore och Edward Burns, alla framstående skådespelare, bidrar till att ge djup och autenticitet till historien. Varje karaktär de spelar är full av komplexitet och mänsklighet, vilket ger en djupare förståelse för de moraliska och emotionella utmaningar som krig och mänsklighetens överlevnad medför.

Saving Private Ryan är en lång film, men den lyckas hålla tittarens intresse under hela dess löptid. Detta beror delvis på de intensiva, emotionellt laddade scenerna och de fantastiska visuella effekterna. Dessutom balanseras filmens längd skickligt genom att den ständigt utforskar djupt komplexa frågor om moral, uppoffring och mod. Varje skådespelares prestation bidrar till denna balans, vilket skapar en filmupplevelse som är både tankeväckande och fängslande.

Rollista Saving Private Ryan

 1. Tom Hanks som Kapten John H. Miller: Miller är ledaren för den åtta man starka truppen som skickas för att rädda Private Ryan. Han är en förnuftig och rationell ledare, vars beslutsamhet och mod präglar filmens handling.
 2. Matt Damon som Soldat James Francis Ryan: Ryan är den unge soldat som truppen skickas att rädda efter att hans tre bröder alla dödats i strid. Han representerar oskulden och förlusten av det här kriget.
 3. Tom Sizemore som Technical Sergeant Mike Horvath: Horvath är Millers högra hand och hans bästa vän. Han är stenhård och tuff, men visar också en mjukare sida.
 4. Edward Burns som Private First Class Richard Reiben: Reiben är gruppens rebell, som ofta ifrågasätter Millers beslut. Trots detta är han en skicklig soldat och en viktig del av teamet.
 5. Barry Pepper som Private Daniel Jackson: Jackson är truppens prickskytt. Han är djupt religiös och använder sin tro för att hjälpa honom i krigets svåra stunder.
 6. Adam Goldberg som Private Stanley Mellish: Mellish är gruppens maskinkanonist. Han är judisk och det ger honom extra motivation att bekämpa nazisterna.
 7. Vin Diesel som Private Adrian Caparzo: Caparzo är en av truppens mest sympatiska medlemmar, men också en av de första att falla i strid.
 8. Giovanni Ribisi som T/4 Medic Irwin Wade: Wade är truppens sjukvårdare, vars medicinska kunskaper och medkänsla ofta prövas under filmens gång.
 9. Jeremy Davies som Corporal Timothy Upham: Upham är en icke-stridande tolk, till en början naiv och rädd, men hans karaktär utvecklas mycket under filmens gång.
 10. Ted Danson som Captain Fred Hamill: Hamill är en annan amerikansk officer som truppen möter under deras uppdrag.
 11. Paul Giamatti som Staff Sergeant William Hill: Hill är en underofficer som hjälper Millers trupp under ett av deras uppdrag.

Vilka utmärkelser vann filmen Saving Private Ryan?

Saving Private Ryan fick betydande erkännande vid flera stora prisutdelningar och vann en rad utmärkelser, inklusive:

Academy Awards (Oscars) 1999:

 1. Bästa regissör – Steven Spielberg
 2. Bästa filmklippning – Michael Kahn
 3. Bästa ljud – Gary Rydstrom, Gary Summers, Andy Nelson, Ronald Judkins
 4. Bästa ljudredigering – Gary Rydstrom, Richard Hymns
 5. Bästa Cinematografi – Janusz Kaminski

Filmen nominerades även för Bästa Film, men förlorade mot “Shakespeare in Love”. Tom Hanks var nominerad för Bästa Skådespelare och filmen fick även nomineringar för Bästa Originalmanus, Bästa Scenografi, Bästa Smink och Bästa Originalmusik.

Golden Globe Awards 1999:

 1. Bästa regissör – Steven Spielberg

Filmen var även nominerad för Bästa Film, Bästa Skådespelare (Tom Hanks) och Bästa Manus.

BAFTA Awards 1999:

 1. Bästa specialeffekter

Den nominerades även för Bästa Film, Bästa Regi, Bästa Skådespelare, Bästa Originalmanus, Bästa Foto, Bästa Klippning, Bästa Ljud, Bästa Produktion och Bästa Makeup.

Utöver dessa utmärkelser vann “Saving Private Ryan” flera andra priser, inklusive Director’s Guild of America Award for Outstanding Directing – Film för Steven Spielberg, och den blev utvald för bevarande i USA:s National Film Registry av Library of Congress som kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefull.

Sammanfattning

“Saving Private Ryan” är en djupgående och emotionellt laddad filmupplevelse, en djärv och omsorgsfullt konstruerad berättelse som skildrar krigets fasor och de utmaningar soldater står inför på slagfältet. I denna rika och komplexa berättelse blir Kapten John Miller, spelad mästerligt av Tom Hanks, en symbol för det mod, den uppoffring och det brödraskap som kriget kräver.

Steven Spielbergs regi lyfter fram de stora frågorna om krigets moral och de ofattbara utmaningar soldater möter. Genom sin gripande berättelse och sitt starka ensemblecast, ger “Saving Private Ryan” en unik inblick i andra världskrigets brutalitet och de svåra val soldater måste göra.

Du kanske också vill läsa:

Andra filmer som liknar Saving Private Ryan (1998):

Saving Private Ryan är en kritikerrosad krigsfilm regisserad av Steven Spielberg som fokuserar på andra världskrigets rysligheter och brödraskapet mellan soldater. Här är några andra filmer som liknar “Saving Private Ryan” i tematik, stil och innehåll:

 1. Band of Brothers” (2001) – Även om det tekniskt sett är en miniserie, är “Band of Brothers” en djupgående skildring av andra världskriget som baseras på verkliga händelser och karaktärer, precis som “Saving Private Ryan”. Den producerades av Steven Spielberg och Tom Hanks.
 2. Black Hawk Down” (2001) – Denna film skildrar den verkliga händelsen av slaget vid Mogadishu i Somalia. Liksom “Saving Private Ryan” visar den intensiva stridsscener och utforskar relationerna mellan soldater.
 3. The Thin Red Line” (1998) – Detta är en annan andra världskriget-film som kom ut samma år som “Saving Private Ryan”. Den skiljer sig dock i ton och stil, med en mer filosofisk och meditativ inställning till krig.
 4. Hacksaw Ridge” (2016) – Denna film berättar den sanna historien om Desmond Doss, en amerikansk armémedic som tjänstgjorde under slaget om Okinawa utan att bära vapen. Filmen har liknande intensiva stridsscener som “Saving Private Ryan”.
 5. Fury” (2014) – En brutal och ofta chockerande skildring av de sista dagarna av andra världskriget, sett från perspektivet av en amerikansk tankbesättning.
 6. Letters from Iwo Jima” (2006) – Regisserad av Clint Eastwood, ger denna film ett unikt perspektiv på andra världskriget genom att berätta historien från de japanska soldaternas synvinkel.
 7. Dunkirk” (2017) – Christopher Nolans film skildrar evakueringen av Dunkirk under andra världskriget. Den delar “Saving Private Ryan”s fokus på realism och intensiva stridsscener.
 8. A Bridge Too Far” (1977) – Denna klassiska krigsfilm skildrar Operation Market Garden, en av de mest ambitiösa och tragiska militära operationerna under andra världskriget.
 9. The Longest Day” (1962) – En annan klassisk krigsfilm som detaljerat skildrar D-dagen, en händelse som även skildras i “Saving Private Ryan”.
 10. 1917” (2019) – Även om den utspelar sig under första världskriget, delar “1917” många tematiska likheter med “Saving Private Ryan”, inklusive dess realistiska stridsscener och fokus på den mänskliga upplevelsen av krig.

Alla dessa filmer skildrar krigets fasor och heroismen hos de män och kvinnor som kämpar i det. De delar alla “Saving Private Ryan”s intensitet och engagemang för historisk noggrannhet.

Vilka fler filmer har Steven Spielberg regisserat?

Steven Spielberg är en av de mest framstående regissörerna i filmhistorien, och han har regisserat ett stort antal framstående filmer. Nedan är en lista över några av hans mest kända verk, men detta är bara en bråkdel av alla de filmer han har bidragit till:

 1. “Duel” (1971) – Detta var hans första fullängdsfilm.
 2. “Jaws” (1975) – En av de första sommarblockbusterna och en av de mest framgångsrika filmerna i historien.
 3. “Close Encounters of the Third Kind” (1977) – En episk science fiction-film som utforskar mänsklighetens första möte med utomjordiskt liv.
 4. “Raiders of the Lost Ark” (1981) – Den första filmen i “Indiana Jones”-serien, och en av de mest populära actionäventyrsfilmerna genom tiderna.
 5. “E.T. the Extra-Terrestrial” (1982) – En rörande berättelse om en pojkes vänskap med en utomjordisk.
 6. “The Color Purple” (1985) – En dramafilm baserad på Alice Walkers roman.
 7. “Empire of the Sun” (1987) – En film baserad på J.G. Ballard’s semi-autobiografiska roman om en brittisk pojke i ett interneringsläger under andra världskriget.
 8. “Jurassic Park” (1993) – En av de mest framgångsrika och tekniskt innovativa filmerna i historien.
 9. “Schindler’s List” (1993) – En kritikerrosad film om Förintelsen, som vann sju Oscars, inklusive Bästa Film och Bästa Regissör.
 10. “Amistad” (1997) – En historisk dramafilm om “Amistad”-upproret 1839.
 11. “A.I. Artificial Intelligence” (2001) – En science fiction-film som ursprungligen utvecklades av Stanley Kubrick.
 12. “Minority Report” (2002) – En futuristisk thriller med Tom Cruise.
 13. “Catch Me If You Can” (2002) – En biografisk kriminalfilm med Leonardo DiCaprio.
 14. “War of the Worlds” (2005) – En modern tolkning av H.G. Wells klassiska roman.
 15. “Munich” (2005) – En film som skildrar den verkliga händelsen av Black September efter attacken på 1972 års olympiska spel i München.
 16. “Lincoln” (2012) – En biografisk film om Abraham Lincolns försök att avskaffa slaveriet under hans sista mandatperiod som president.
 17. “Bridge of Spies” (2015) – En historisk dramafilm om U-2 incidenten under det kalla kriget.
 18. “The Post” (2017) – En dramafilm som skildrar Washington Posts publicering av Pentagon-dokumenten.
 19. “Ready Player One” (2018) – En science fiction-actionfilm baserad på Ernest Clines roman.

Detta är bara några av Spielberg’s mest kända filmer, men han har producerat och regisserat många fler. Han har även varit involverad i TV-produktioner och har varit en mentor för andra framstående regissörer och producenter. Hans bidrag till filmindustrin har varit omfattande och långvarig.


Nu när du läst vår Saving Private Ryan (1998) Recension (Rädda menige Ryan) kanske du också vill läsa:

Leave a Comment