Allt om Trolltider – legenden om bergatrollet (Julkalender 2023)

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

En grupp karaktärer från SVT:s julkalender 'Trolltider - legenden om bergatrollet'. Från vänster ser vi en kvinna i en blå morgonrock som står bakom en ung flicka i randig tröja och grön förklädeklänning. Till höger står en man i en blå tröja. De befinner sig i ett hemtrevligt rum. Överst i högra hörnet är VividWebs logga överlagd. Denna bild är en huvudbild för artikeln 'Allt om Trolltider - legenden om bergatrollet'.

Bakgrund och Inspiration för Trolltider

“Trolltider – legenden om bergatrollet” är en modern hyllning till den klassiska svenska julkalendern “Trolltider”, som först sändes 1979.

Originalserien, som är älskad för sin charmiga berättelse och unika karaktärer, följde äventyren i en magisk värld bebodd av troll och andra mytiska varelser.

2023 års upplaga, “Trolltider – legenden om bergatrollet”, föddes ur en önskan att återuppliva denna magiska värld för en ny generation. Serien är utformad för att hedra originalverkets anda samtidigt som den introducerar nya element och berättelser som passar en modern tittarskara. Den nya serien bygger vidare på den rika mytologin och karaktärerna från den gamla serien, men utökar dessa med ny teknologi, samtida berättartekniker och en uppdaterad estetik. Detta gör att “Trolltider – legenden om bergatrollet” inte bara fungerar som en nostalgitripp för äldre fans utan även engagerar och trollbinder en yngre publik som kanske inte är bekant med originalserien.

Genom att balansera respekt för det förflutna med innovation, har skaparna av “Trolltider – legenden om bergatrollet” lyckats skapa en serie som binder samman generationer och förnyar en älskad tradition i svensk TV-historia.


Andra Juliga saker att titta på:


Snabb sammanfattning av Trolltider

Årets julkalender på SVT för 2023 är “Trolltider – legenden om bergatrollet”. Detta är en spännande berättelse som utspelar sig i en magisk trollvärld och är en fristående fortsättning på den klassiska julkalendern “Trolltider” från 1979, vilken är en av de mest älskade julkalendrarna genom tiderna. I julkalendern medverkar skådespelare som Henrik Dorsin, Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger och Nour El Refai, med Matilda Gross och Ossian Skarsgård i huvudrollerna som barn​​.

Trailer rolltider – legenden om bergatrollet

Julkalendern 2023: Trolltider – legenden om bergatrollet | Officiell Trailer | SVT

Trolltider 2023 Rollista – Legenden om bergatrollet

 • Matilda Gross som Saga, en mänsklig karaktär som spelar en central roll i berättelsen.
 • Ossian Skarsgård i rollen som Love, ett troll som är en av de huvudsakliga karaktärerna.
 • Kjell Bergqvist gestaltar Gorm, ett annat troll som bidrar till trollvärldens dynamik.
 • Hampus Hallberg spelar Gustav.
 • Katarina Ewerlöf i rollen som Märta, en karaktär som tillför en unik aspekt till handlingen.
 • Malte Gårdinger gestaltar Kotte, ett troll som är en del av den magiska trollvärlden.
 • Mimmi Cyon spelar Sleva.
 • Helmon Solomon i rollen som Dorabella, en fe som bidrar till den magiska atmosfären i serien.
 • Nour El Refai spelar Mara, en häxa.
 • Annika Hallin gestaltar Siv.
 • Claes Månsson i rollen som Stubbe, en unik och intressant figur i serien.
 • Emma Broomé spelar Servilia.
 • Henrik Dorsin gestaltar vätten, en mystisk och fängslande figur i trollvärlden.
 • Hulda Johannsdóttir i rollen som Klåff, en karaktär som bidrar till seriens magiska ton.
 • Razmus Nyström spelar Klamp, en annan trollkaraktär som berikar den fantasifulla världen.
 • Samuel Astor som Vidfarna.
 • Andra skådespelare som Lena-Pia Bernhardsson, Ted Åström, Magnus Ehrner och Ville Virtanen kompletterar ensemblen med sina olika och viktiga roller​​.

Vem spelar Servilia i Trolltider?

Servilia i Trolltider spelas utav Emma Maria Isabelle Broomé, född den 13 juni 1985 i Bollnäs, Gävleborgs län, och är en framstående svensk skådespelare.

Hon är dotter till Staffan Broomé och Agneta, född Fjelland. Emma utbildade sig vid Stockholms dramatiska högskola mellan 2009 och 2012 och har sedan dess varit anställd vid den välkända Dramaten.

Broomés karriär är mångsidig och imponerande. Inom TV har hon deltagit i flera framstående produktioner.

Från 2018 till 2019 spelade hon i TV-serien “Andra åket” och fortsatte sedan med roller i “Beck – Djävulens advokat” (2018), “Rebecka Martinsson” och “Sommaren 85” (båda 2020). Hon hade även en roll i filmen “Nelly Rapp – Monsteragent” och medverkade i TV-serierna “Lyckoviken” och “Gåsmamman” 2020 respektive 2021.

Dessutom spelar hon en roll i serien “Ronja Rövardotter” som sträcker sig från 2023 till 2024.

På teaterscenen har Emma Broomé också gjort betydande insatser. Hennes tidiga roll var som Rose i “Drömmars garn” vid Spegelteatern 2008. Hon har sedan medverkat i ett antal betydande produktioner vid Dramaten, som “Under belägring”, “Carolus Rex”, och “Rosmersholm”. År 2020 spelade hon i “Röde Orm” och återvände till Dramaten 2023 för rollen som Anna Karenina i “Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina”.

Emma Broomés talang och mångsidighet har gjort henne till en uppskattad figur inom svensk teater och TV. Hennes förmåga att ta sig an en rad olika karaktärer och genrer visar på en djup och dynamisk skicklighet inom skådespeleri. Med en redan imponerande karriär bakom sig och många lovande projekt framför sig, fortsätter Emma Broomé att vara en strålande skådespelerska på den svenska kulturhimlen.

Vem spelar Sleva i Trolltider?

Sleva i Trolltider spelas utav Mimmi Elin Isabella Cyon, född den 27 april 1999 i Lidingö församling, Stockholms län, är en ung och talangfull svensk skådespelare. Hon växte upp i Stockholm och fick sin utbildning vid det anrika Södra Latins Gymnasium, där hon avlade sin examen år 2018.

Cyon började göra avtryck i den svenska film- och TV-världen tidigt i sin karriär. Hennes genombrott kom med tv-serien “Jägarna”, en serie som hon var en del av mellan 2018 och 2021. Hennes medverkan i denna serie banade väg för ytterligare framgångar i svensk TV.

Utöver “Jägarna” medverkade Cyon i “Det som göms i snö”, en annan populär svensk TV-serie som sändes under samma period. År 2021 utvidgade hon sitt CV med en roll i den hyllade serien “Young Royals”, en serie som snabbt vann popularitet.

En annan bemärkelsevärd roll för Cyon var som Jenny i dramaserien “Korridoren” som sändes 2022. Hennes förmåga att gestalta djupa och komplexa karaktärer i denna serie visade hennes mångsidighet och skicklighet som skådespelare.

Sleva julkalender 2023

I mars 2023 meddelades det att Cyon skulle medverka i “Trolltider – legenden om Bergatrollet”, som är 2023 års julkalender på SVT. Denna roll markerar en fortsättning på hennes framgångsrika karriär inom svensk television och erbjuder en spännande ny arena för hennes talanger.

Mimmi Cyon är en lovande skådespelare vars karriär redan har haft en spännande start. Med hennes förmåga att ta sig an varierande roller och hennes engagemang i framstående svenska produktioner, är hon en skådespelare att hålla ögonen på för framtida framgångar inom svensk film och TV.

Vanliga Frågor om Trolltider 2023 – legenden om bergatrollet (FAQ)

Vad handlar Trolltider 2023 om?

Serien är en modern tolkning av den klassiska SVT-julkalendern från 1979 och tar tittarna på äventyr i en magisk trollvärld.

Är ‘Trolltider – legenden om bergatrollet’ en fortsättning på originalserien?

Ja, den är en fristående fortsättning och utspelar sig i samma universum som originalserien men med nya karaktärer och berättelser.

Vilka skådespelare är med i serien?

Serien har nya talanger såväl som etablerade namn, inklusive Matilda Gross, Ossian Skarsgård och Kjell Bergqvist.

Var kan jag titta på serien?

Serien sänds på SVT under julperioden och kan också streamas på SVT Play.

Kommer det att finnas några referenser till originalserien ‘Trolltider’?

Ja, tittare kan förvänta sig att se både direkta och subtila referenser till originalserien som en hyllning till dess arv.


Nu när du läst Allt om Trolltider – legenden om bergatrollet (Julkalender 2023) kanske du också vill läsa:

Leave a Comment