12 edsvurna män (1957) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: 12 edsvurna män (1957)
 • Regissör: Sidney Lumet
 • Genre: Drama, juridik
12 edsvurna män (1957)

Sammanfattning: “12 edsvurna män” är en amerikansk film från 1957, regisserad av Sidney Lumet och baserad på en pjäs med samma namn av Reginald Rose. Filmen utspelar sig nästan uteslutande i ett juryrum, där 12 jurymedlemmar ska besluta om en ung mans öde. Den unge mannen, spelad av John Savoca, anklagas för att ha mördat sin far och riskerar att få dödsstraff om han döms skyldig.

12 Angry Men (1957) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Skådespelare: Henry Fonda spelar juryns ordförande, jurymedlem nummer 8, och leder diskussionen bland jurymedlemmarna. Bland övriga skådespelare märks Lee J. Cobb, Ed Begley, E.G. Marshall och Jack Warden.

“12 edsvurna män” är en tidlös och gripande film som utforskar teman som rättvisa, moral och människans förmåga att förändras. Den lågmälda och intensiva berättelsen är fängslande från början till slut. Sidney Lumets regi är mästerlig och skådespelarna levererar starka prestationer som ger deras karaktärer djup och trovärdighet.

Filmens styrka

Filmens styrka ligger i dess enkelhet. Scenografin är sparsam, vilket skapar en känsla av klaustrofobi och höjer spänningen ytterligare. Dialogen är vass och intelligent, vilket ger åskådaren möjlighet att följa och engagera sig i argumenten som presenteras av jurymedlemmarna.

Henry Fonda är fantastisk i rollen som jurymedlem nummer 8. Hans karaktär står upp för rättvisa och tvivlar på den anklagades skuld, vilket leder till en intensiv debatt bland jurymedlemmarna. Lee J. Cobb och E.G. Marshall är också utmärkta i sina roller och bidrar till filmens dramatiska tyngd.

Bör du se 12 edsvurna män?

“12 edsvurna män” är en viktig film som tar upp frågor om rättsväsendet, fördomar och mänsklig natur. Den tvingar åskådaren att ifrågasätta sina egna värderingar och fundera över hur de skulle agera i en liknande situation. Filmen är en klassiker som har stått emot tidens tand och förblir relevant och tankeväckande än idag.

Betyg: 5 av 5 stjärnor

Rollista 12 edsvurna män (1957)

Här är rollistan för filmen “12 edsvurna män” (1957):

 1. Martin Balsam – Jurymedlem nr 1 (juryordförande)
 2. John Fiedler – Jurymedlem nr 2
 3. Lee J. Cobb – Jurymedlem nr 3
 4. E.G. Marshall – Jurymedlem nr 4
 5. Jack Klugman – Jurymedlem nr 5
 6. Edward Binns – Jurymedlem nr 6
 7. Jack Warden – Jurymedlem nr 7
 8. Henry Fonda – Jurymedlem nr 8
 9. Joseph Sweeney – Jurymedlem nr 9
 10. Ed Begley – Jurymedlem nr 10
 11. George Voskovec – Jurymedlem nr 11
 12. Robert Webber – Jurymedlem nr 12

Övriga roller:

 • John Savoca – Den anklagade
 • Rudy Bond – Rättegångsdomare
 • James Kelly – Vaktmästare
 • Billy Nelson – Rättens betjänt

Regissör: Sidney Lumet Manus: Reginald Rose, baserat på hans egen pjäs

Andra filmer som 12 edsvurna män (1957)

Om du gillade “12 edsvurna män” (1957) och är intresserad av liknande filmer, kan du överväga följande alternativ:

 1. En handelsresandes död (1951) – Regisserad av László Benedek, baserad på Arthur Millers pjäs, utforskar filmen livet för en man vid slutet av sin karriär och hur hans familj påverkas av hans tillkortakommanden och drömmar.
 2. Åklagarens vittne (1957) – Regisserad av Billy Wilder, är en rättegångsfilm om en framgångsrik advokat som försöker bevisa att en kvinna anklagad för mord på sin äldre make är oskyldig.
 3. Rättegången mot Jeanne d’Arc (1962) – En historisk drama regisserad av Robert Bresson som följer rättegången och dödsdomen mot Jeanne d’Arc.
 4. Domaren och bödeln (1975) – En tysk kriminalfilm regisserad av Maximilian Schell, där en polis och en åklagare utreder ett mordfall som för dem in i en värld av korruption och moraliska dilemman.
 5. Jagad (1993) – Regisserad av Andrew Davis, är en actionthriller där en oskyldig man blir felaktigt anklagad för mord och tvingas fly från både polisen och en korrupt FBI-agent.
 6. Primal Fear (1996) – En rättegångsthriller regisserad av Gregory Hoblit som följer en försvarsadvokat (Richard Gere) som försvarar en ung man (Edward Norton) anklagad för att ha mördat en ärkebiskop.
 7. Philadelphia (1993) – Regisserad av Jonathan Demme, är en rättegångsfilm om en homosexuell advokat som stämmer sin tidigare arbetsgivare för diskriminering på grund av hans sexuella läggning och AIDS-diagnos.

Dessa filmer, precis som “12 edsvurna män”, tar upp frågor om rättvisa, moral och mänskliga värderingar, och har ofta starka dramatiska element som engagerar åskådaren.


Nu när du läst vår 12 edsvurna män (1957) recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment