Gudfadern (1972) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: Gudfadern (1972)
 • Regissör: Francis Ford Coppola
 • Manus: Mario Puzo, Francis Ford Coppola
 • Baserat på: Mario Puzos roman “Gudfadern” (1969)
 • Genre: Drama, Kriminal
Gudfadern (1972) - Recension

Gudfadern, regisserad av Francis Ford Coppola och baserad på Mario Puzos roman med samma namn, är en klassiker inom amerikansk filmhistoria. Filmen hade premiär 1972 och har sedan dess kommit att bli en av de mest hyllade och inflytelserika filmerna genom tiderna.

Handling:

Filmen utspelar sig mellan åren 1945 och 1955 och kretsar kring den mäktiga italiensk-amerikanska maffiafamiljen Corleone. Historien följer familjens patriark, Don Vito Corleone (Marlon Brando), och hans söner, särskilt Michael (Al Pacino), som efter en rad händelser är tvungen att kliva in i sin fars fotspår och ta över som familjens överhuvud.

THE GODFATHER | 50th Anniversary Trailer | Paramount Pictures

Skådespelare och karaktärer:

Marlon Brando gör en ikonisk insats som den karismatiske och hänsynsfulla Don Vito Corleone. Han lyckas framhäva både hans makt och hans omsorg om familjen, vilket ger karaktären en djup och komplex personlighet.

Al Pacino spelar rollen som Michael Corleone, en ung och intelligent man som oväntat dras in i familjens brottsliga verksamhet. Pacinos skickliga framställning av Michaels gradvisa förvandling från oskyldig krigsveteran till kallblodig maffialedare är en av filmens mest fascinerande aspekter.

Övriga skådespelare som James Caan, Robert Duvall och Diane Keaton bidrar också med starka insatser och ytterligare nyanserar filmens rika karaktärsgalleri.

Regi och manus:

Francis Ford Coppolas regi är mästerlig och han lyckas skapa en atmosfär av realism och intensitet som är svår att överträffa. Genom att använda sig av långsamma klipp och en delvis mörk visuell stil lyckas han förmedla den klaustrofobiska känslan av att befinna sig i en värld som styrs av brott och lojalitet.

Manuset, skrivet av Mario Puzo och Coppola själv, är också en av filmens starkaste sidor. Dialogen är skarp och minnesvärd, vilket har resulterat i flera klassiska citat som fortfarande är populära idag. Dessutom är filmens berättarstruktur innovativ och engagerande, då den flätar samman flera tidslinjer och ger en djupare inblick i familjens historia och dynamik.

Musik:

Nino Rotas musik är ytterligare en av filmens styrkor. Med sin tidlösa och melankoliska känsla skapar den en omedelbar känsla av nostalgi och hjälper till att förankra filmen i sin historiska kontext

Summering: är Gudfadern (1972) en bra film?

Ja, Gudfadern (1972) anses vara en av de bästa filmerna genom tiderna och är ett mästerverk inom amerikansk film. Regisserad av Francis Ford Coppola och baserad på Mario Puzos roman, har filmen haft stor påverkan på filmindustrin och har blivit en kulturell ikon. Med en enastående rollista, inklusive Marlon Brando, Al Pacino och James Caan, samt en spännande och välutvecklad handling, erbjuder Gudfadern en intensiv och oförglömlig filmupplevelse. Filmen hyllas för sitt skådespeleri, regi, manus och visuella stil, och den har vunnit flera prestigefyllda priser, inklusive tre Oscars.

Rollista för Gudfadern (1972):

 1. Marlon Brando som Don Vito Corleone
 2. Al Pacino som Michael Corleone
 3. James Caan som Santino “Sonny” Corleone
 4. Robert Duvall som Tom Hagen
 5. Diane Keaton som Kay Adams
 6. Talia Shire som Constanzia “Connie” Corleone Rizzi
 7. John Cazale som Frederico “Fredo” Corleone
 8. Richard S. Castellano som Peter “Pete” Clemenza
 9. Abe Vigoda som Salvatore “Sal” Tessio
 10. Sterling Hayden som Captain Mark McCluskey
 11. Lenny Montana som Luca Brasi
 12. Al Lettieri som Virgil “The Turk” Sollozzo
 13. Gianni Russo som Carlo Rizzi
 14. John Marley som Jack Woltz
 15. Richard Conte som Emilio Barzini

Gudfadern (1972) innehåller en mycket talangfull rollbesättning, och varje skådespelare bidrar på ett betydelsefullt sätt till filmens framgång och bestående intryck. De skildrar sina karaktärer på ett övertygande sätt och skapar en trovärdig värld där maktspel, lojalitet och familjeband är av största vikt.

Gudfadern (1972) plats i filmhistoria

Gudfadern (1972) har en särskild plats i filmhistorien och har påverkat en hel generation av filmskapare och filmälskare. Filmen, regisserad av Francis Ford Coppola och baserad på Mario Puzos roman, betraktas som en av de bästa filmerna genom tiderna och är ett mästerverk inom amerikansk film.

För det första var Gudfadern en kommersiell succé vid tiden för sin premiär och blev en av de mest inkomstbringande filmerna under 1970-talet. Detta visade att filmer med komplexa och mörka teman kunde nå en bred publik och bli ekonomiskt framgångsrika.

Filmen fick också stor kritisk uppskattning och vann flera priser, inklusive tre Oscars för bästa film, bästa manliga huvudroll (Marlon Brando) och bästa manus efter förlaga. Filmen nominerades även i flera andra kategorier, vilket understryker dess betydelse och inflytande.

Gudfadern bidrog också till att lyfta fram flera skådespelare som senare skulle bli stora stjärnor, såsom Al Pacino, Robert Duvall och James Caan. Marlon Brando, som redan var en etablerad skådespelare, cementerade sin position som en av de största genom sin oförglömliga prestation som Don Vito Corleone.

Stilistiskt har Gudfadern haft en enorm inverkan på hur maffia- och gangsterfilmer skildras. Filmen etablerade en estetik och en visuell stil som många senare filmer har försökt efterlikna. Den långsamma takten, de mörka miljöerna och det sofistikerade sättet att berätta historien har blivit kännetecken för genren.

I en större kulturell kontext representerar Gudfadern en tid när amerikansk film var i en period av förändring och kreativitet. Filmen hör hemma i den så kallade “New Hollywood”-eran, då unga och ambitiösa filmskapare utmanade traditionella filmsätt och skapade banbrytande verk som fortfarande påverkar dagens filmindustri.

Sammantaget har Gudfadern en viktig plats i filmhistorien och kulturellt arv. Filmen har satt en hög standard för framtida filmer och har påverkat hur vi ser på och skapar berättelser inom filmmediet

Gudfader trilogin

 1. Gudfadern (1972) – Filmen utspelar sig mellan åren 1945 och 1955 och kretsar kring familjens patriark, Don Vito Corleone (Marlon Brando), och hans söner. Handlingen fokuserar särskilt på Michael Corleone (Al Pacino), som efter en rad händelser är tvungen att kliva in i sin fars fotspår och ta över som familjens överhuvud. Filmen anses vara en av de bästa filmerna genom tiderna och har haft en stor inverkan på filmindustrin.
 2. Gudfadern del II (1974) – Uppföljaren till Gudfadern är både en prequel och en sequel. Filmen följer två parallella historier: den ena handlar om en ung Vito Corleone (spelad av Robert De Niro) och hans resa från Sicilien till New York, där han etablerar sitt maffiaimperium. Den andra historien utspelar sig efter händelserna i den första filmen och fokuserar på Michael Corleones (Al Pacino) ledarskap över familjen och hans försök att utöka affärsverksamheten. Gudfadern del II är också kritikerrosad och anses av många vara en av de bästa uppföljarna någonsin gjorda.
 3. Gudfadern del III (1990) – Den tredje och avslutande delen av trilogin utspelar sig mellan 1979 och 1980. Filmen fokuserar på Michael Corleones (Al Pacino) försök att göra familjens affärer legitima, samtidigt som han kämpar med sitt förflutna och konsekvenserna av sina tidigare handlingar. Även om Gudfadern del III inte fick samma entusiastiska mottagande som sina föregångare, är den fortfarande en betydelsefull del av trilogin och ger en avslutning på Corleone-familjens saga.

Tillsammans bildar dessa filmer en episk berättelse om makt, lojalitet, familjeband och moraliska dilemman inom den organiserade brottsligheten.


Du kanske också vill läsa:


Priser som Gudfadern (1972) vunnit

Gudfadern (1972) har vunnit och blivit nominerad för flera prestigefyllda priser. Här är några av de mest framträdande utmärkelserna som filmen har fått:

 1. Oscars (Academy Awards) 1973:
  • Bästa film (producer Albert S. Ruddy)
  • Bästa manliga huvudroll (Marlon Brando som Don Vito Corleone) – Brando avböjde dock att ta emot priset som en protest mot Hollywoods behandling av amerikanska ursprungsbefolkningen.
  • Bästa manus efter förlaga (Mario Puzo och Francis Ford Coppola)

Utöver dessa tre Oscarsstatyetter blev Gudfadern nominerad i ytterligare åtta kategorier:

 • Bästa regi (Francis Ford Coppola)
 • Bästa manliga huvudroll (Al Pacino som Michael Corleone)
 • Bästa manliga biroll (James Caan som Sonny Corleone)
 • Bästa manliga biroll (Robert Duvall som Tom Hagen)
 • Bästa kvinnliga biroll (Talia Shire som Connie Corleone Rizzi)
 • Bästa kostym (Anna Hill Johnstone)
 • Bästa klippning (William Reynolds och Peter Zinner)
 • Bästa ljud (Charles Grenzbach, Richard Portman, Christopher Newman och Bud Grenzbach)
 1. Golden Globe Awards 1973:
  • Bästa film – Drama
  • Bästa regi (Francis Ford Coppola)
  • Bästa manliga huvudroll i en film – Drama (Marlon Brando)
  • Bästa manus (Mario Puzo och Francis Ford Coppola)
  • Bästa originalmusik (Nino Rota)
 2. BAFTA Awards (British Academy Film Awards) 1973:
  • Bästa manliga huvudroll (Marlon Brando)
  • Bästa manus efter förlaga (Mario Puzo och Francis Ford Coppola)

Gudfadern mottog även flera andra priser och nomineringar, inklusive utmärkelser från National Board of Review, Directors Guild of America och Writers Guild of America. Filmen anses vara ett mästerverk och är en av de mest hyllade och inflytelserika filmerna i amerikansk filmhistoria.

Om du gillade Gudfadern (1972) så skulle du nog också gilla:

 1. Gudfadern del II (1974) – Den hyllade uppföljaren till Gudfadern, regisserad av Francis Ford Coppola. Filmen följer både Michael Corleones (Al Pacino) fortsatta kamp för att behålla kontrollen över sin maffiafamilj. Samt en ung Don Vito Corleones (Robert De Niro) uppväxt och hur han blir maffialedare.
 2. Gudfadern del III (1990) – Den tredje och avslutande delen av Gudfadern-trilogin, även den regisserad av Coppola. Filmen utspelar sig flera år efter händelserna i del II. Och fokuserar på Michael Corleones försök att göra familjens affärer legitima och hans kamp med sina egna demoner.
 3. Goodfellas (1990) – En annan klassisk maffiafilm regisserad av Martin Scorsese och baserad på boken “Wiseguy” av Nicholas Pileggi. Filmen följer Henry Hill (Ray Liotta) och hans liv inom maffian, från hans ungdom till vuxenlivet.
 4. Casino (1995) – Ännu en Scorsese-film som utforskar världen av organiserad brottslighet, denna gång med fokus på casinobranschen i Las Vegas. Filmen har en stjärnspäckad rollista, inklusive Robert De Niro, Joe Pesci och Sharon Stone.
 5. Scarface (1983) – En dramatisk och våldsam film om en kubansk invandrare. Tony Montana (Al Pacino), som blir en mäktig drogkartelledare i Miami. Filmen, regisserad av Brian De Palma och skriven av Oliver Stone, är känd för sina intensiva scener och Pacinos minnesvärda prestation.
 6. Ensam hemma (1990) – En annan kriminalfilm från Martin Scorsese. Denna gång om en ung pojke som växer upp i New York och blir vän med en lokal maffiamedlem. Filmen är baserad på boken “A Bronx Tale” av Chazz Palminteri och har Robert De Niro i en av huvudrollerna.
 7. The Sopranos (1999-2007) – Även om det inte är en film, är denna hyllade TV-serie skapad av David Chase ett måste för alla som gillar maffiahistorier. Serien följer maffiabossen Tony Soprano (James Gandolfini) och hans familj, både den brottsliga och den biologiska, genom sex säsonger av drama, konflikter och mörk humor.

Nu när du läst vår Gudfadern (1972) recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment