Gudfadern del II – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: Gudfadern del II (The Godfather Part II)
 • Regissör: Francis Ford Coppola
 • Släppt år: 1974
 • Genre: Kriminaldrama
Gudfadern del II recension

Gudfadern del II, uppföljaren till det hyllade kriminaldramat Gudfadern (1972), är en mästerlig och djupgående berättelse om makt, familj och lojalitet. Francis Ford Coppola, som både skrev och regisserade filmen, lyckades på imponerande sätt förbättra och fördjupa historien från första filmen, genom att utforska både Vito Corleones (Robert De Niro) ursprung och Michael Corleones (Al Pacino) fortsatta resa som familjens överhuvud.

Handling

Handlingen i filmen är fördelad över två parallella berättelser. Den första fokuserar på den unga Vito Corleones uppväxt på Sicilien och hans ankomst till Amerika, där han etablerar sig som maffialedare i New York. Den andra berättelsen tar vid där den första filmen slutade, och följer Michael Corleone i hans ansträngningar att expandera familjens imperium, samtidigt som han kämpar för att upprätthålla en balans mellan familjeliv och affärer.

The Godfather Part II – Trailer

Skådespelare

Skådespelarinsatserna i Gudfadern del II är enastående. Robert De Niro briljerar som en ung Vito Corleone, och lyckas med bedriften att göra rollen till sin egen, samtidigt som han är trogen Marlon Brandos tolkning från första filmen. Al Pacino gör en lika imponerande insats som den alltmer hänsynslösa och kalkylerande Michael Corleone, och hans utveckling från den första filmen är både fascinerande och skrämmande.

Visuellt och musik

Den visuella stilen i Gudfadern är magnifik, med vackra och stämningsfulla miljöer, och en känsla av att man verkligen befinner sig i en tid och plats som inte längre existerar. Filmen lyckas förmedla både det brutala och det sköna, vilket gör den till en visuell njutning för tittaren.

Filmens musik, komponerad av Nino Rota, är en viktig del av berättelsen. Den hjälper till att skapa en känsla av stämning och atmosfär, och fungerar som en perfekt komplement till bildspråket.

Gudfadern är en lång film, med en speltid på över tre timmar. Men den är så välgjord och engagerande att man knappt märker det. Det är en film som kan ses om och om igen, och som står sig som en av de bästa någonsin inom genren.

Summering

Ja, Gudfadern del II anses vara en av de bästa filmerna någonsin och är ofta hyllad som ett mästerverk inom filmhistorien. Den kombinerar en komplex och engagerande berättelse som utforskar familjedynamik, organiserad brottslighet och maktspel med fantastiska skådespelarprestationer, särskilt från Al Pacino och Robert De Niro. Regissören Francis Ford Coppolas visuella stil och användning av parallella historier bidrar ytterligare till filmens styrka.

Gudfadern del II vann flera Oscars, inklusive bästa film, bästa regi och bästa manliga biroll. Den hyllas ofta som en av de bästa uppföljarna i filmhistorien och har haft en enorm inverkan på senare filmer och popkultur. Om du är intresserad av dramafilmer som berör teman som familj, lojalitet och organiserad brottslighet är Gudfadern del II definitivt en film värd att se.

Rollista Gudfadern del II

Gudfadern del II har en fantastisk ensemble av skådespelare som tillsammans skapar en minnesvärd filmupplevelse. Här är några av de mest framträdande skådespelarna i filmen:

 1. Al Pacino – Michael Corleone
 2. Robert Duvall – Tom Hagen
 3. Diane Keaton – Kay Adams
 4. Robert De Niro – Vito Corleone (ung)
 5. John Cazale – Fredo Corleone
 6. Talia Shire – Connie Corleone
 7. Lee Strasberg – Hyman Roth
 8. Michael V. Gazzo – Frank Pentangeli
 9. G.D. Spradlin – Senator Pat Geary
 10. Richard Bright – Al Neri
 11. Gastone Moschin – Don Fanucci
 12. Tom Rosqui – Rocco Lampone
 13. B. Kirby Jr. – Peter Clemenza (ung)
 14. Frank Sivero – Genco Abbandando
 15. Francesca De Sapio – Carmela Corleone (ung)

Utöver dessa skådespelare finns det flera biroller och mindre roller som bidrar till filmens helhet. Filmen är känd för sina starka skådespelarprestationer och detta är en av anledningarna till att filmen är så omtyckt och anses vara en klassiker.

Plats i filmhistoria

Gudfadern del II har en mycket viktig plats i filmhistorien. Filmen, som regisserades av Francis Ford Coppola och släpptes 1974, har hyllats av både kritiker och tittare som ett mästerverk inom kriminaldramat och är en av de mest ikoniska och inflytelserika filmerna genom tiderna.

Dess plats i filmhistoria inkluderar:

 1. Sekventiell berättelse: Filmen var en av de första att använda parallella berättelser för att berätta en historia som spänner över olika tidsperioder. Detta grepp, som nu används flitigt i film och TV, var mycket nyskapande vid tiden för filmens lansering.
 2. Skådespelarprestationer: Gudfadern del II är känd för sina starka skådespelarprestationer, särskilt av Al Pacino och Robert De Niro. Deras insatser som Michael och den unge Vito Corleone har hyllats som några av de bästa i filmhistorien, och har inspirerat otaliga skådespelare och regissörer genom åren.
 3. Oscarframgångar: Filmen blev den första uppföljaren att vinna en Oscar för bästa film, och totalt vann den sex Oscarsstatyetter, inklusive bästa regi (Francis Ford Coppola), bästa manliga biroll (Robert De Niro) och bästa manus baserat på tidigare verk (Coppola och Mario Puzo). Detta cementerade filmens status som en av de bästa någonsin.
 4. Fortsatt framgång: Gudfadern del II är en av de få uppföljare som anses överträffa sin föregångare, både vad gäller berättelse och karaktärsutveckling. Dess framgång ledde till att fler och fler filmstudios började fokusera på att utveckla uppföljare och filmserier.
 5. Kulturellt inflytande: Filmen har haft en enorm inverkan på populärkulturen och har inspirerat otaliga filmer, TV-serier, böcker och andra verk. Begrepp som “hästens huvud i sängen” och “en erbjudande han inte kan vägra” har blivit en del av det allmänna språkbruket och är förknippade med Gudfadern-filmerna.

Sammanfattningsvis är Gudfadern del II en av de mest inflytelserika och betydande filmerna i filmhistorien. Den har inspirerat generationer av filmskapare och berättare, och kommer förmodligen att fortsätta göra det under lång tid framöver.


Du kanske också är intresserad av:


Vilka priser har Gudfadern del II vunnit?

Gudfadern del II har vunnit flera prestigefyllda priser och utmärkelser. Den mest anmärkningsvärda framgången var vid Oscarsgalan 1975, där filmen fick 11 nomineringar och vann sex Oscarsstatyetter. Här är några av de viktigaste priserna filmen vann:

 1. Oscar för bästa film: Gudfadern del II blev den första uppföljaren att vinna en Oscar för bästa film. Vilket var en stor bedrift och visade att uppföljare kunde vara lika framgångsrika, om inte mer, än de ursprungliga filmerna.
 2. Oscar för bästa regi: Francis Ford Coppola vann priset för bästa regi. Vilket var en bekräftelse på hans enastående arbete med filmen.
 3. Oscar för bästa manliga biroll: Robert De Niro vann priset för bästa manliga biroll för sin roll som den unge Vito Corleone. De Niros insats anses vara en av de bästa i filmhistorien.
 4. Oscar för bästa manus baserat på tidigare verk: Francis Ford Coppola och Mario Puzo vann priset för bästa manus baserat på tidigare verk för deras arbete med att anpassa Puzos roman “Gudfadern” och skapa en komplex och fängslande historia.
 5. Oscar för bästa scenografi: Filmen vann priset för bästa scenografi, vilket var ett erkännande av dess fantastiska och detaljrika miljöer.
 6. Oscar för bästa musik: Nino Rota och Carmine Coppola vann priset för bästa musik för deras arbete med filmens minnesvärda och stämningsfulla soundtrack.

Utöver dessa Oscarsvinster fick Gudfadern del II även flera andra utmärkelser och nomineringar vid olika filmfestivaler och prisgalor, som Golden Globes och BAFTA Awards. Filmen betraktas som en av de bästa och mest prisbelönta filmerna i filmhistorien.

Var spelades Gudfadern del II in?

Gudfadern del II spelades in på flera platser för att skapa autentiska miljöer som matchade filmens berättelse. Här är några av de mest framträdande inspelningsplatserna:

 1. New York, USA: Stora delar av filmen spelades in i New York, inklusive scener från både Vito och Michaels tid. Många av dessa scener filmades i de äldre delarna av staden. Såsom Little Italy och Lower East Side, för att fånga den historiska känslan av tidsperioderna.
 2. Lake Tahoe, Nevada, USA: Flera scener med Michael Corleone och hans familj, samt affärsmöten, filmades vid Lake Tahoe på gränsen mellan Kalifornien och Nevada. Corleone-familjens högkvarter var placerat vid Fleur du Lac Estates på Tahoe-sjöns västra strand.
 3. Dominikanska republiken: Vissa scener som utspelar sig i Kuba spelades in i Dominikanska republiken. Detta inkluderar scener från Havanna och Michael Corleones besök på ön under revolutionen.
 4. Sicilien, Italien: Vito Corleones ursprungshistoria utspelar sig på Sicilien. Och flera scener filmades på ön för att fånga den autentiska atmosfären. Bland dessa platser återfinns städer som Taormina, Forza d’Agro och Savoca.
 5. Trieste, Italien: Scenerna där Vito Corleone anländer till Ellis Island. Som var den största invandrarstationen i USA, spelades in i Trieste. Staden valdes på grund av dess likheter med Ellis Island från början av 1900-talet.

Dessa inspelningsplatser bidrog till att skapa en autentisk och engagerande atmosfär för filmen. Och är en del av anledningen till att Gudfadern del II har blivit en så framgångsrik och minnesvärd film.

Gudfadern del II del i trilogin

Denna filmen är den andra delen i Gudfadern-trilogin, som består av tre filmer. Trilogin är baserad på romanen “Gudfadern” av Mario Puzo och är regisserad av Francis Ford Coppola. Trilogin följer Corleone-familjen, en italiensk-amerikansk maffiafamilj, genom flera generationer och skildrar deras kamp för makt, lojalitet och familjeband.

 1. Gudfadern (1972): Den första filmen i trilogin introducerar familjen Corleone och deras överhuvud, Don Vito Corleone (Marlon Brando), samt hans söner Michael (Al Pacino), Fredo (John Cazale) och Sonny (James Caan). Filmen skildrar Dons försök att överlämna kontrollen över familjeimperiet till Michael och de konflikter som uppstår i samband med detta.
 2. Gudfadern del II (1974): Den andra filmen i trilogin är både en uppföljare och en prequel till den första filmen. Den berättar två parallella historier. Den första handlar om den unge Vito Corleone (Robert De Niro) och hans uppväxt på Sicilien. Gudfadern del II anses ofta vara den bästa filmen i trilogin. Och har hyllats för sina skådespelarprestationer, berättarteknik och visuella stil.
 3. Gudfadern del III (1990): Den tredje och avslutande filmen i trilogin fokuserar på en åldrande Michael Corleone. Han försöker legitimera familjens affärer och försonas med sin familj och sina synder.

Gudfadern del II är en viktig del av trilogin, eftersom den förbättrar och fördjupar historien från den första filmen. Och ger tittarna en större förståelse för familjens bakgrund och dynamik. Filmen anses vara en av de bästa uppföljarna i filmhistorien! Och en av de mest framgångsrika och inflytelserika filmerna genom tiderna.

Vanliga frågor om Gudfadern del II

 1. Är Gudfadern del II baserad på en bok? Ja, Gudfadern del II är baserad på romanen “Gudfadern” av Mario Puzo. Dock är en stor del av filmens berättelse, särskilt den som fokuserar på den unge Vito Corleone, originalmaterial som skapades av Puzo och Francis Ford Coppola för filmen.
 2. Vilken är den bästa filmen i Gudfadern-trilogin? Gudfadern del II anses ofta vara den bästa filmen i trilogin, även om den första filmen, Gudfadern, också hyllas som en mästerverk. Den tredje filmen, Gudfadern del III, anses vara den svagaste i serien, även om den fortfarande är en bra film.
 3. Är Gudfadern del II en prequel eller en uppföljare? Gudfadern del II är både en prequel och en uppföljare till den första filmen. Den berättar två parallella historier: en om den unge Vito Corleone och hans uppväxt på Sicilien och hans senare liv som maffialedare i New York, och den andra om Michael Corleone som familjens överhuvud och hans ansträngningar att expandera imperiet och hantera hot från rivaliserande familjer och myndigheter.
 4. Vad är skillnaden mellan Gudfadern och Gudfadern del II? Gudfadern fokuserar på Vito Corleones (Marlon Brando) ansträngningar att överlämna kontrollen över familjeimperiet till sin son Michael (Al Pacino). Gudfadern del II berättar två parallella historier: en om den unge Vito Corleone (Robert De Niro) och hans uppväxt, och den andra om Michael Corleones kamp för att expandera familjens affärer och skydda dem från interna och externa hot.
 5. Vilka skådespelare återvänder i Gudfadern del II? Flera skådespelare från den första filmen återvänder i Gudfadern del II, inklusive Al Pacino (Michael Corleone), Diane Keaton (Kay Adams), Robert Duvall (Tom Hagen), John Cazale (Fredo Corleone) och Talia Shire (Connie Corleone).

Andra filmer som Gudfadern del II

Om du är intresserad av filmer som liknar Gudfadern del II, kan du överväga att titta på följande filmer som också handlar om organiserad brottslighet, familjedynamik och maktspel:

 1. Scarface (1983) – Regisserad av Brian De Palma och med Al Pacino i huvudrollen som Tony Montana, en kubansk invandrare som blir en mäktig drogkartelledare i Miami. Filmen är känd för sina våldsamma scener och Pacinos intensiva skådespel.
 2. Goodfellas (1990) – Regisserad av Martin Scorsese och baserad på boken “Wiseguy” av Nicholas Pileggi. Filmen skildrar livet hos Henry Hill (Ray Liotta), en småtjuv som blir en del av en maffiafamilj och kämpar för att behålla sin position och sitt liv i den våldsamma världen av organiserad brottslighet.
 3. Casino (1995) – Ännu en film av Martin Scorsese som berättar historien om Sam “Ace” Rothstein (Robert De Niro), en gangster som driver ett kasino i Las Vegas och kämpar för att behålla kontrollen över sitt imperium och sin relation med sin farliga vän Nicky Santoro (Joe Pesci).
 4. Donnie Brasco (1997) – Regisserad av Mike Newell och baserad på den sanna historien om FBI-agenten Joe Pistone (Johnny Depp) som infiltrerar Bonanno-maffiafamiljen under täcknamnet Donnie Brasco. Filmen utforskar lojalitet och svek inom organiserad brottslighet.
 5. The Departed (2006) – En annan film av Martin Scorsese som handlar om en polis (Leonardo DiCaprio) som infiltrerar en irländsk maffia i Boston, samtidigt som en maffiamedlem (Matt Damon) infiltrerar polisen. Filmen vann en Oscar för bästa film och bästa regi.
 6. Once Upon a Time in America (1984) – Regisserad av Sergio Leone och baserad på romanen “The Hoods” av Harry Grey. Filmen följer livet hos David “Noodles” Aaronson (Robert De Niro) och hans vänner, från deras barndom som småtjuvar i New York under 1920-talet till deras inblandning i organiserad brottslighet som vuxna.

Nu när du läst vår Gudfadern del II recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment