Schindler’s List – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: Schindler’s List (1993)
 • Regissör: Steven Spielberg
 • Manus: Steven Zaillian
 • Baserad på: “Schindler’s Ark” av Thomas Keneally
 • Genre: Drama, Krig, Historia
 • Skådespelare: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall, Jonathan Sagall
Schindler's List - Recension

Schindler’s List är en mästerlig och gripande film, regisserad av Steven Spielberg och baserad på Thomas Keneallys roman “Schindler’s Ark”. Filmen skildrar den sanna historien om Oskar Schindler, en tysk affärsman och medlem av nazistpartiet, som räddade livet på över 1 100 judar under Förintelsen genom att anställa dem i sin fabrik.

Handling

Berättelsen utspelar sig under andra världskriget och tar sin början i Kraków, Polen. Här träffar vi Oskar Schindler (Liam Neeson), som genom sin charm och list snabbt etablerar sig som en framgångsrik affärsman. Schindler, som initialt är mer intresserad av pengar än av politik, inser snart det fruktansvärda öde som judarna möter under nazisternas styre. Tillsammans med sin judiske bokförare Itzhak Stern (Ben Kingsley) börjar Schindler en farlig och känslosam resa för att rädda så många judar som möjligt.

Schindler’s List är filmad i svartvitt, vilket ger den en tidlös och dokumentärliknande känsla. Cinematografi av Janusz Kaminski är enastående och förstärker filmens känslomässiga slagkraft. Musikaliskt bidrar John Williams stämningsfulla och känslosamma musik till att ytterligare höja filmens intensitet.

Schindler’s List (1993) Official Trailer – Liam Neeson, Steven Spielberg Movie HD

Skådespeleri

Skådespelarinsatserna i Schindlers lista är genomgående imponerande. Liam Neeson gestaltar Oskar Schindler med djup och nyans, vilket gör honom till en komplex och mångfacetterad karaktär. Ben Kingsley gör en känslig tolkning av Itzhak Stern, och hans samspel med Neeson är en av filmens höjdpunkter. Ralph Fiennes porträtt av den sadistiske nazistofficeren Amon Göth är skrämmande och oförglömlig. Göths grymma och hänsynslösa handlingar skildras med en stark realism, vilket gör honom till en av filmhistoriens mest ondskefulla antagonister.

Är Schindler’s List bra?

Sammanfattningsvis anses Schindlers lista vara en av de bästa och mest gripande filmerna som någonsin gjorts. Den har fått stor uppskattning och erkännande för dess kraftfulla skildring av Förintelsen, dess starka skådespelarprestationer och dess tekniska och konstnärliga bedrifter. Filmen har också mottagit flera priser, inklusive sju Oscars, bland annat för bästa film, bästa regi (Steven Spielberg) och bästa manus efter förlaga (Steven Zaillian).

Schindlers lista belyser Förintelsens fasor på ett gripande och realistiskt sätt. Filmen visar hur en enskild individ kan göra en skillnad i en mörk och ondskefull tid, och hur kärlek, medmänsklighet och mod kan övervinna hat och ondska. Schindlers lista är en film som inte lämnar någon oberörd, och dess budskap om humanitet och hopp är lika relevant idag som när filmen först släpptes 1993.


Andra filmer du kanske skulle vara intresserad av:


Rollista Schindler’s List (1993)

Schindlers lista (1993) är en känd film med många talangfulla skådespelare i rollerna. Här är en lista över några av de viktigaste rollerna och skådespelarna som medverkar i filmen:

 1. Oskar Schindler – Liam Neeson
 2. Itzhak Stern – Ben Kingsley
 3. Amon Göth – Ralph Fiennes
 4. Emilie Schindler – Caroline Goodall
 5. Poldek Pfefferberg – Jonathan Sagall
 6. Helen Hirsch – Embeth Davidtz
 7. Marcel Goldberg – Mark Ivanir
 8. Julian Scherner – Andrzej Seweryn
 9. Albert Hujar – Friedrich von Thun
 10. Rolf Czurda – Götz Otto

Detta är bara några av de många skådespelarna som medverkar i Schindlers lista, men dessa spelar några av de mest centrala rollerna i filmen. Deras insatser bidrar till att skapa en stark och gripande berättelse om mod, medmänsklighet och överlevnad under andra världskriget.

Andra filmer som Schindler’s List (1993)

Schindler’s List(1993) är en gripande och kraftfull film om Förintelsen och andra världskriget. Om du är intresserad av liknande filmer som behandlar dessa ämnen, kan du överväga att titta på följande filmer:

 1. Pianisten (2002) – Regisserad av Roman Polanski och baserad på en sann historia om den polske-judiske pianisten Władysław Szpilman och hans kamp för överlevnad i Warszawas getto.
 2. Livet är underbart (1997) – En italiensk tragikomisk film regisserad av Roberto Benigni som skildrar en judisk far som använder sin fantasi och humor för att skydda sin son från Förintelsens fasor.
 3. Sofies val (1982) – En amerikansk dramafilm baserad på William Styrons roman med samma namn. Filmen följer en polsk kvinna, spelad av Meryl Streep, och hennes kamp för att överleva Förintelsen och dess konsekvenser för hennes liv.
 4. Förintelsens barn (1987) – En brittisk miniserie baserad på Martin Gilberts bok “The Boys” som skildrar historien om över 700 judiska barn som överlevde koncentrationslägren och deras liv efter kriget.
 5. The Reader (2008) – En romantisk dramafilm baserad på Bernhard Schlinks roman, med Kate Winslet och Ralph Fiennes. Filmen utforskar ett förhållande mellan en ung man och en äldre kvinna som varit en nazistisk fångvaktare under kriget.
 6. The Boy in the Striped Pyjamas (2008) – En brittisk-amerikansk dramafilm baserad på John Boynes roman, som berättar historien om en tysk pojke som blir vän med en judisk pojke i ett koncentrationsläger.
 7. Son of Saul (2015) – En ungersk film som följer en fånge i Auschwitz, medlem i Sonderkommando, som försöker ge en död pojke en anständig begravning.

Dessa filmer behandlar krig, Förintelsen och mänsklighetens uthållighet på olika sätt, men alla är kraftfulla och gripande skildringar av en av historiens mest tragiska perioder.


Nu när du läst vår Schindler’s List (1993) recension, kanske någon av våra senaste artiklar skulle intressera dig:

Leave a Comment