De sju samurajerna (1954) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

De sju samurajerna (1954) - Recension

Vår snabba De sju samurajerna (1954) Recension

“De sju samurajerna” är en gripande film från 1954, regisserad av mästaren av japansk film, Akira Kurosawa. Som en av de mest kända och hyllade japanska filmerna genom tiderna, har den influerat en rad filmer, inklusive den amerikanska westernfilmen “The Magnificent Seven”.

Detta är en japansk action-äventyrsfilm som också kan klassificeras som en perioddrama eller en jidaigeki, vilket är ett japanskt genrebegrepp som hänvisar till historiska dramaer, ofta med samurajer. Filmen är särskilt känd för sin realistiska skildring av samurajstridstekniker och -strategier.

Handling

Filmen utspelar sig under 1500-talets feodala Japan och handlar om en by med risbönder som hyr sju ronin (masterlösa samurajer) för att skydda dem mot banditer som planerar att stjäla deras skörd. Samurajerna, som leds av veteranen Kambei (spelad av Takashi Shimura), måste träna byborna och förbereda försvar mot banditerna.

Trailer

Seven Samurai – Original Theatrical Trailer (1954)

Teknik och ljud

Musiken, komponerad av Fumio Hayasaka, är kraftfull och skapar en perfekt atmosfär för filmens episka och dramatiska stunder. Akira Kurosawas regi och bildspråk är enastående, med långa scener, detaljerade kompositioner och intensiva stridsscener som har gjort “De sju samurajerna” till en riktig klassiker.

Skådespelare

Skådespelarprestationerna i filmen är imponerande, med Takashi Shimura och Toshiro Mifune (som spelar den vilda och okontrollerade samurajen Kikuchiyo) som står ut. Den känslomässiga djupet i deras karaktärer, samt samurajernas förhållande till varandra och byborna, ger en djupgående studie av samhällets klasser och mänsklig natur.

Även om filmen är lång – över tre timmar – är den aldrig tråkig. Den långa speltiden tillåter en noggrann utveckling av karaktärer och ett starkt emotionellt engagemang. Ändå kan filmens längd och vissa långsamma passager vara avskräckande för vissa tittare.

Sammanfattning

“De sju samurajerna” är en mästerlig film som skildrar det feodala Japan med skicklighet och känslighet. Den starka skådespelarensemblen, de intensiva stridsscenerna, den vackra filmfotograferingen och den emotionella djupet gör det till en av de bästa filmerna i världshistorien.


Vi tror du också vill läsa:


Rollista De sju samurajerna (1954)

Här är rollistan för “De sju samurajerna” (1954):

 • Takashi Shimura som Kambei Shimada
 • Toshirô Mifune som Kikuchiyo
 • Yoshio Inaba som Gorōbei Katayama
 • Seiji Miyaguchi som Kyūzō
 • Minoru Chiaki som Heihachi Hayashida
 • Daisuke Katō som Shichirōji
 • Isao Kimura som Katsushirō Okamoto
 • Keiko Tsushima som Shino
 • Kamatari Fujiwara som Manzo
 • Yoshio Kosugi som Mosuke
 • Bokuzen Hidari som Yohei
 • Regisserad av Akira Kurosawa.

Tack

Tack för att du tog dig tid att läsa denna artikel om “De sju samurajerna” (1954). Vi hoppas att du har fått en ny uppskattning för denna episka klassiker och dess betydelse i filmhistorien. Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter om filmen i kommentarfältet nedan. Tack igen för att du tog dig tid och för att du läser vår artikel.

Andra filmer som liknar De sju samurajerna (1954):

 1. The Magnificent Seven” (1960) – Denna klassiska amerikanska western är en direkt omarbetning av “De sju samurajerna”, där sju vapendragare hyrs in för att skydda en mexikansk by från en grupp banditer. Istället för samurajer och banditer har vi cowboys och pistoler, men historien och dess teman förblir lika starka.
 2. Battle Beyond the Stars” (1980) – Denna science fiction-film är också en omarbetning av “De sju samurajerna”, men satt i rymden. Istället för en by är det en hel planet som behöver skydd, och samurajerna ersätts av olika rymdvarelser med unika förmågor.
 3. Kagemusha” (1980) – Även denna film är regisserad av Akira Kurosawa och delar liknande teman och estetiska val. Även om handlingen skiljer sig, med en tjuv som agerar som dubbelgångare till en döende krigsherre, presenterar filmen liknande insikter i japansk historia och samhälle.
 4. 13 Assassins” (2010) – Regisserad av Takashi Miike, är detta en annan samuraifilm med en stor ensemble av krigare. Filmen handlar om en grupp samurajer som planerar att mörda en ond lord, och har mycket gemensamt med vår samuraj film när det gäller dess fokus på strategi, gruppdynamik och samurajkod.
 5. Seven Swords” (2005) – Denna kinesiska martial arts-film tar sin inspiration från “De sju samurajerna”, med en grupp av sju mästare som tar upp vapen för att skydda en by från plundrare. Trots skillnader i kulturellt sammanhang och kampsportsteknik, är grundhistorien och dess centrala teman liknande.

Alla dessa filmer delar liknande grundhistorier och teman som “De sju samurajerna”, trots skillnader i genre och kulturellt sammanhang. De handlar alla om en grupp osannolika hjältar som samlas för att skydda de svaga, och undersöker teman av mod, uppoffring, och ära.


Nu när du läst vår De sju samurajerna Recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment