Pulp Fiction (1994) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: Pulp Fiction (1994)
 • Regissör: Quentin Tarantino
 • Genre: Kriminaldrama, thriller, svart komedi

Pulp Fiction, regisserad av den innovativa Quentin Tarantino, är en kultklassiker som släpptes år 1994. Filmen är en blandning av kriminaldrama, thriller och svart komedi och har vunnit en rad utmärkelser, inklusive en Oscar för bästa originalmanus. Pulp Fiction är känd för sin ovanliga icke-linjära struktur, rika dialog och en stjärnspäckad rollista som inkluderar John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman och Bruce Willis.

Handling:

Pulp Fiction berättar flera sammanlänkade historier som kretsar kring Los Angeles undre värld. Filmen följer Vincent Vega (John Travolta) och Jules Winnfield (Samuel L. Jackson), två yrkesmördare som jobbar för gangsterbossen Marsellus Wallace (Ving Rhames). Deras uppdrag korsar vägar med andra fascinerande karaktärer, som den olycksdrabbade boxaren Butch Coolidge (Bruce Willis) och Mia Wallace (Uma Thurman), hustru till Marsellus.

Pulp Fiction Official Trailer #1 – (1994) HD

Stil och struktur:

Tarantino bröt konventionella filmskapanderegler genom att presentera Pulp Fiction i en icke-linjär struktur. Filmen hoppar fram och tillbaka i tiden, vilket skapar en känsla av förvirring som sedan övergår till fascination när pusselbitarna faller på plats. Detta bidrar till filmens unika stil och tvingar tittarna att vara uppmärksamma på detaljerna i handlingen.

Dialog och skådespel: En av de mest framträdande aspekterna av Pulp Fiction är dess rika och vassa dialog. Tarantino blandar snabbtänkta konversationer med mörk humor och filosofiska diskussioner, vilket gör varje scen minnesvärd. Skådespelarnas framträdanden är också enastående. Travolta och Jacksons kemi som Vincent och Jules är oöverträffad, och deras samspel skapar några av filmens mest minnesvärda scener.

Musik och ljudspår: Pulp Fiction har ett eklektiskt och ikoniskt ljudspår som passar perfekt med filmens atmosfär. Den inkluderar låtar från surf rock till soul, och många av dessa låtar har blivit förknippade med specifika scener i filmen, såsom Chuck Berrys “You Never Can Tell” under den berömda dansscenen mellan Thurman och Travolta.

Sammanfattning:

Pulp Fiction är en banbrytande film som har haft en enorm inverkan på både samtida och framtida filmskapare. Dess innovativa icke-linjära struktur, skarpa dialog och starka skådespel gör det till en oförglömlig filmupplevelse. Quentin Tarantino visade världen sin talang som regissör och manusförfattare med denna film, och Pulp Fiction är en måste-se för alla som älskar spännanbde filmer!

Rollista av Pulp Fiction

 1. John Travolta – Vincent Vega
 2. Samuel L. Jackson – Jules Winnfield
 3. Uma Thurman – Mia Wallace
 4. Bruce Willis – Butch Coolidge
 5. Ving Rhames – Marsellus Wallace
 6. Harvey Keitel – Winston “The Wolf” Wolfe
 7. Tim Roth – “Pumpkin” (Ringo)
 8. Amanda Plummer – “Honey Bunny” (Yolanda)
 9. Maria de Medeiros – Fabienne
 10. Eric Stoltz – Lance
 11. Rosanna Arquette – Jody
 12. Christopher Walken – Kapten Koons
 13. Quentin Tarantino – Jimmie Dimmick
 14. Peter Greene – Zed
 15. Duane Whitaker – Maynard
 16. Phil LaMarr – Marvin
 17. Steve Buscemi – Buddy Holly servitör (cameo)
 18. Kathy Griffin – Hit-and-run-ögonvittne (cameo)
 19. Alexis Arquette – Den fjärde mannen

Det här är några av de mest framträdande skådespelarna och deras roller i Pulp Fiction. Filmen har många fler mindre karaktärer och cameoroller som också bidrar till dess unika och oöverträffade berättelse.

Om du gillar Pulp Fiction (1994) så vill du nog också se dessa filmer:

 1. Reservoir Dogs (1992) – Quentin Tarantinos regidebut, en kultklassiker om ett rån som går snett.
 2. The Big Lebowski (1998) – En svart komedi av bröderna Coen med Jeff Bridges som den långhåriga och avslappnade “The Dude”.
 3. Trainspotting (1996) – Danny Boyles kritikerrosade film om en grupp heroinmissbrukare i Edinburgh, baserad på Irvine Welshs roman.
 4. Snatch (2000) – Guy Ritchies brittiska kriminalkomedi med flera sammanlänkade berättelser, liknande Pulp Fictions struktur.
 5. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) – En annan brittisk kriminalkomedi av Guy Ritchie som följer fyra vänner som hamnar i trubbel efter ett högt spelat kortspel.
 6. Fight Club (1999) – En mörk och surrealistisk film av David Fincher baserad på Chuck Palahniuks roman, med Brad Pitt och Edward Norton.
 7. Jackie Brown (1997) – Quentin Tarantinos tredje film, en kriminaldrama baserad på Elmore Leonards roman “Rum Punch”.
 8. American Psycho (2000) – En satirisk thriller om en förmögen New York-investerare som lever ett dubbelliv som seriemördare, baserad på Bret Easton Ellis’ roman.
 9. Fargo (1996) – En svart komedi-thriller av bröderna Coen om en kidnapningsplan som går snett i det snöiga Minnesota.
 10. Inglourious Basterds (2009) – En annan Quentin Tarantino-film, en alternativ historieberättelse om en grupp judiska soldater som planerar att mörda nazistledare under andra världskriget.

Dessa filmer har liknande teman, stilar eller genrer som Pulp Fiction och kan vara intressanta för dig om du gillade Quentin Tarantinos banbrytande verk.

Andra filmer som Quentin Tarantino är Regissör till

Här är en lista över andra filmer som Quentin Tarantino är regissör till:

 1. Reservoir Dogs (1992) – Tarantinos regidebut, en kriminaldrama om ett rån som går snett.
 2. Jackie Brown (1997) – En kriminaldrama baserad på Elmore Leonards roman “Rum Punch”.
 3. Kill Bill: Vol. 1 (2003) – En våldsam och stiliserad hämndberättelse om en kvinna (spelad av Uma Thurman) som söker hämnd på sina förra kollegor.
 4. Kill Bill: Vol. 2 (2004) – Fortsättningen av den blodiga hämndberättelsen från Kill Bill: Vol. 1.
 5. Death Proof (2007) – En äventyrlig och våldsam homage till 1970-talets exploitationfilmer, en del av Grindhouse-projektet tillsammans med Robert Rodriguez.
 6. Inglourious Basterds (2009) – En alternativ historieberättelse om en grupp judiska soldater som planerar att mörda nazistledare under andra världskriget.
 7. Django Unchained (2012) – En våldsam och kontroversiell western om en befriad slav (spelad av Jamie Foxx) som blir prisjägare för att rädda sin fru.
 8. The Hateful Eight (2015) – En mörk och blodig western om åtta främlingar som är strandsatta i en stuga under en snöstorm.
 9. Once Upon a Time in Hollywood (2019) – En nostalgisk och dramatisk komedi som utspelar sig i Hollywood under 1969, med Leonardo DiCaprio och Brad Pitt i huvudrollerna.

Förutom dessa långfilmer har Tarantino även regisserat kortfilmer, avsnitt av TV-serier och bidragit till antologifilmer. Det är värt att notera att Quentin Tarantino också är känd för att vara en del av manusförfattandet för alla sina filmer, vilket ger hans verk en distinkt och igenkännbar stil.


Nu när du läst vår Pulp Fiction (1994) recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment