Det gör poker populärt att skildra på film 

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

När Metro Mode vid 2023 års början listade några av årets mest efterlängtade filmer fanns en hel del sevärt. Man förutspådde bland annat att Greta Gerwigs Barbie (svensk premiär den 21 juli) skulle bli poppis och visst hade man rätt. Barbie ska ha varit en av årets mest sedda filmer på bio – vem kunde tro att en film om världens mest kända docka kunde locka så pass mycket? Andra filmer på listan som nu med backspegeln i hand visat sig vara uppskattade är den amerikanska filmatiseringen av En man som heter Ove med titeln A man named Otto med Tom Hanks i huvudrollen. Avslutningsvis visade sig även den senaste Magic Mike-filmen, Magic Mike’s Last Dance med Channing Tatum göra avtryck på bio. I det här inlägget vänder vi strålkastaren mot pokervärlden och vad som gör poker populärt att skildra på film. 

Intro

Många filmer har använt den traditionella pokervärlden som kuliss för att berätta en fängslande historia. Ofta innebär detta att man skildrar ett fysiskt pokerrum eller anläggning. Pokervärlden har dock ändrats radikalt sedan 2000-talets början då digitala plattformar, inte sällan kompatibla med smartphone och surfplatta, började bli populära och samexistera sida vid sida med landbaserade pokeranläggningar. Med detta i åtanke vill vi inledningsvis nämna att vi väntar förväntansfullt på att se hur framtida filmskapare väljer att införliva detta mer moderna digitala element i sina framtida filmer som kretsar kring poker. 

Psykologi 

Poker är ett i huvudsak strategiskt och psykologiskt spel. Som framgångsrik spelare krävs att du håller huvudet kallt i pressade lägen, ligger steget före dina motspelare och är duktig på att läsa andras ansiktsuttryck och kroppsspråk. En del av tjusningen med att skildra poker på film är därmed den psykologiska botten som detta spel har och som gör sig extra väl på filmduken. I Rounders, ett amerikanskt drama om poker från 1998, är halva behållningen att titta på skickliga skådespelare som Matt Damon och Edward Norton. En stor del av handlingen drivs av psykologin kring poker och vad som motiverar huvudrollsinnehavaren, en före detta pokerspelare, att återigen ta upp spelet för att rädda en vän som befinner sig i knipa. 

Glamour

Nuförtiden spelas poker minst lika gärna från hemmets trygga vrå runt matbordet i goda vänners lag eller på digitala plattformar på nätet. Beger man sig till så kallade pokerrum lokalt eller runt om i världen är nog de flesta överens om att pokervärlden är omgärdad av en viss dos glamour. Kanske är det därmed inte så konstigt att filmskapare vänder blicken åt denna exklusiva miljö för att driva ett narrativ och skapa bra film. I Molly’s Game från 2017 som bygger på en sann historia, kretsar handlingen kring Molly Bloom, även kallad “Poker Queen”. Hon ska ha anordnat privata spel med höga insatser med några av de största Hollywoodstjärnorna, affärsmännen och professionella pokerspelarna. Filmen innehåller en hel del glamour och en unik inblick i hur världens kända och rika väljer att utöva poker.

Komedi 

I den amerikanska komedin Maverick från 1994 med Mel Gibson och Jodie Foster i huvudrollerna inser vi att poker även kan skildras på ett humoristiskt sätt på film. Denna komedi som baseras på en serie från 50- och 60-talet handlar om Bret Maverick (Gibson), en pokerspelare som har för avsikt att spela i en pokerturnering med höga insatser. Till sin hjälp i äventyret har han Annabelle Bransford (Foster) och bägge använder sig av skrupelfria men komiska och dråpliga trick för att nå sina mål. Filmen är en klassisk komedi som kan uppfattas som pajig med dagens mått mätt men som lyckas visa att poker också kan vara kul, inte bara gravallvarligt!

Ridå

Pokervärlden är en till lika delar sluten som öppen värld. Även om vem som helst kan lära sig reglerna och börja spela är det få som når toppen. Ofta står stora pengar på spel i glamorösa fartfyllda miljöer. Att poker blivit något av ett favoritämne för många filmskapare är därmed föga förvånande. 


Leave a Comment