Doctor Strange (2016) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Vad är Doctor Strange (2016)

Doctor Strange är en amerikansk superhjältefilm från 2016 i regi av Scott Derrickson och med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Filmen är baserad på Marvel Comics-karaktären med samma namn och är en del av Marvel Cinematic Universe (MCU). I denna djupgående recension kommer jag att undersöka olika aspekter av filmen. Detta inkluderar dess handling, karaktärer, framträdanden, visuella effekter och övergripande inverkan.

Funderar du på hur du vill se Marvel? Vi har Rätt sätt att se alla Marvel-filmerna

Doctor Strange (2016) Official Trailer

Handling:

Filmen följer historien om Dr Stephen Strange, en briljant men arrogant neurokirurg. Den börjar med att han drabbas av en bilolycka som verkar vara slutet på hans karriär. Strange är desperat efter att hitta ett botemedel och reser till Nepal på jakt efter “Ancient One”. Detta är en mystisk figur som har kraften att hela honom. Istället upptäcker han en värld av magi och trolldom som han aldrig visste existerade.

När Strange gräver djupare in i denna nya värld upptäcker han att en före detta lärjunge till the Ancient One, Kaecilius, har övergått till mörk magi. Han planerar att släppa lös en kraftfull varelse som heter Dormammu! Om de lyckas kommer de slå samman jorden med den mörka dimensionen, vilket inte vore så fint för oss. Strange måste med hjälp av sina allierade, inklusive Wong och Mordo, stoppa Kaecilius.

Karaktärer:

Benedict Cumberbatch levererar en stark prestation som Strange, och skildrar karaktärens förvandling från en arrogant och självisk individ till en hjälte som är villig att offra sig själv för det större bästa. Tilda Swinton är fängslande som den urgamla, och ger karaktären en mystisk och utomjordisk kvalitet. Chiwetel Ejiofor är utmärkt som Mordo, en studiekamrat till The Ancient One, som blir desillusionerad över hur saker görs och sätter upp sin egen agenda. Mads Mikkelsens skildring av Kaecilius är kompetent, men karaktären kunde ha varit mer konkretiserad.

Visuella effekter:

En av de framstående aspekterna av “Doctor Strange” är dess fantastiska visuella effekter. Filmen använder CGI i hög grad för att skapa sinnesböjande landskap och surrealistiska actionsekvenser som är en fröjd för ögat. Filmskaparna har hämtat inspiration från 1960- och 70-talens psykedeliska konst för att skapa en unik och trippig visuell stil som skiljer den från andra superhjältefilmer.

Hur passar Doctor Strange (2016) in i Marvels universum:

Doctor Strange” är ett gediget tillägg till Marvel Cinematic Universe och fungerar som en ursprungsberättelse för en av de mest spännande karaktärerna i franchisen. Filmen utforskar teman som andlighet, försoning och maktens natur, vilket ger superhjältegenren ett djup och en komplexitet. Även om det kanske inte är den bästa MCU-filmen, har den verkligen sina fördelar och är en underhållande och visuellt fantastisk film.

Slutsats om Doctor Strange (2016)

Sammanfattningsvis är “Doctor Strange” en välarbetad och underhållande superhjältefilm som utforskar teman om andlighet och kraft samtidigt som den levererar sinnesböjande bilder. Benedict Cumberbatch levererar en stark prestation som titelkaraktär, och birollerna är också utmärkta. Även om filmens skurk kunde ha blivit mer konkretiserad, är den totalt sett ett gediget tillskott till Marvel Cinematic Universe och ett måste-se för fans av genren.

Doctor Strange (2016) - Recension film poster

Rollista i Doctor Strange (2016)

Här är huvudskådespelarna och deras respektive roller i “Doctor Strange” (2016):

 • Benedict Cumberbatch som Dr. Stephen Strange / Doctor Strange
 • Chiwetel Ejiofor som Mordo
 • Rachel McAdams som Christine Palmer
 • Benedict Wong som Wong
 • Mads Mikkelsen som Kaecilius
 • Tilda Swinton som den urgamla
 • Michael Stuhlbarg som Dr Nikodemus West
 • Benjamin Bratt as Jonathan Pangborn
 • Scott Adkins som Lucian / Strong Zealot
 • Zara Phythian som Brunette Zealot
 • Alaa Safi som Tall Zealot
 • Katrina Durden som Blonde Zealot

Dessa är huvudrollsinnehavarna, men det finns även flera andra skådespelare som har mindre roller eller cameos i filmen.

Doctor Strange (2016) i serietidningarna

Doctor Strange, Marvel Comics-karaktären, gjorde sitt första framträdande i serieboken “Strange Tales” #110 1963, skapad av författaren Stan Lee och konstnären Steve Ditko. Karaktären, även känd som Dr. Stephen Strange, är en briljant men arrogant neurokirurg som efter en bilolycka som allvarligt skadar hans händer, söker efter ett mystiskt botemedel i Himalaya och blir Sorcerer Supreme, jordens främsta beskyddare mot magi och mystiska hot.

I serierna kämpar Doctor Strange mot ett brett spektrum av skurkar, inklusive Baron Mordo, Dormammu och Shuma-Gorath, och allierade med andra superhjältar som Avengers och Defenders. Han är också mentor för flera andra karaktärer, inklusive Clea, Wong och Brother Voodoo.

Serietidningsversionen av denna film har en rik och komplex mytologi som utforskar teman som andlighet, magi och verklighetens natur. Karaktären har porträtterats i olika serietidningsserier, begränsade serier och one-shots, och har även dykt upp i andra medier som videospel, TV-program och animerade serier.

2016 års filmatisering av Doctor Strange hämtar mycket från karaktärens serietidningsmytologi, men introducerar också nya element och uppdaterar karaktären för en modern publik. Filmen förblir trogen karaktärens essens och hans ursprung, samtidigt som den lägger till sin egen unika snurr åt berättelsen.

Vilka priser fick Doctor Strange (2016)?

“Doctor Strange” (2016) fick flera nomineringar och utmärkelser, inklusive:

 • Academy Awards: Nominerad för bästa visuella effekter
 • BAFTA Awards: Nominerad för bästa speciella visuella effekter
 • Critics’ Choice Movie Awards: Nominerad för bästa visuella effekter
 • Hollywood Music in Media Awards: Vann för bästa originalmusik – Sci-Fi/fantasy/skräckfilm
 • Jupiter Awards: Nominerad för bästa internationella film
 • Kids’ Choice Awards: Nominerad för favoritfilm och favoritfrenemies (Benedict Cumberbatch och Tom Holland för sina roller som Doctor Strange respektive Spider-Man)
 • People’s Choice Awards: Nominerad för favorit actionfilm
 • Teen Choice Awards: Nominerad för Choice Movie – Action, Choice Movie Actor – Action (Benedict Cumberbatch) och Choice Movie Villain (Mads Mikkelsen)

Medan “Doctor Strange” inte vann några större utmärkelser, mottogs den i allmänhet väl av publik och kritiker, särskilt för dess visuella effekter och prestationer.

Om du gillar Doctor Strange (2016) kanske du också vill se:

Om du gillade “Doctor Strange” (2016) kanske du också vill kolla in följande filmer:

 1. Thor: Ragnarok (2017) – Även en film från Marvel Studios, den här filmen har Doctor Strange i en liten men minnesvärd roll och delar en liknande respektlös och komisk ton.
 2. Inception (2010) – Den här Christopher Nolan-filmen handlar också om tankevridande koncept och har fantastiska bilder som skapar en surrealistisk och drömlik atmosfär.
 3. The Matrix (1999) – Precis som “Doctor Strange” utforskar denna sci-fi-klassiker verklighetens natur och har sinnesförböjande actionsekvenser och specialeffekter.
 4. Interstellar (2014) – En annan Christopher Nolan-film, den här filmen gräver ner sig i universums mysterier och har fantastiska bilder som skapar en känsla av vördnad och förundran.
 5. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001) – Den här filmen innehåller också magi och trollkarlar, och som “Doctor Strange” följer en huvudperson som är invigd i en dold värld av mystiska krafter.
 6. The Avengers (2012) – Som en annan Marvel Studios-film innehåller “The Avengers” en grupp superhjältar som går ihop för att rädda världen, och har flera av samma karaktärer .
 7. Doctor Who: The Day of the Doctor (2013) – Denna tv-special innehåller en tidsresande utomjording känd som Doktorn som slår sig ihop med andra versioner av sig själv för att rädda universum, och delar en liknande känsla av äventyr och fantasi som denna film.

Nu när du läst om Doctor Strange, kanske någon av våra senaste artiklar också skulle intressera dig:

Leave a Comment