Forrest Gump (1994) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

 • Titel: Forrest Gump (1994)
 • Regissör: Robert Zemeckis
 • Manus: Eric Roth, baserat på boken av Winston Groom
Forrest Gump (1994) - Recension

Forrest Gump (1994) – Recension

Introduktion

Forrest Gump är en amerikansk dramakomedi från 1994, regisserad av Robert Zemeckis och med Tom Hanks i huvudrollen som Forrest Gump. Filmen följer Forrests livsresa, från hans barndom i 1950-talets Alabama till hans vuxenliv där han upplever några av de mest betydelsefulla händelserna i USA:s historia under 1900-talet.

Handling

Forrest Gump är en enkel och godhjärtad man med ett lågt IQ. Trots hans intellektuella begränsningar blir han oavsiktligt en del av flera historiska händelser och möter framstående personer som Elvis Presley, John F. Kennedy och John Lennon. Filmen följer hans kärlek till barndomsvännen Jenny Curran (Robin Wright), hans tid som soldat i Vietnamkriget och hans framgångar som pingisspelare och löpare. Berättelsen vävs samman genom Forrests egna ord, när han sitter på en parkbänk och berättar sin historia för förbipasserande.


Du kanske också vill läsa:


Trailer Forrest Gump (1994)

Forrest Gump – Trailer

Skådespelarinsatser

Tom Hanks ger en minnesvärd och gripande prestation som Forrest Gump. Hans förmåga att gestalta Forrests enkelhet och oskuldsfulla syn på världen är hjärtat i filmen. Robin Wright är övertygande som Jenny, som ständigt kämpar med sitt förflutna och sina dåliga livsval. Gary Sinise är också utmärkt som löjtnant Dan, en cynisk krigsveteran som blir vän med Forrest.

Teman och symbolik

Forrest Gump berör flera teman, såsom vänskap, kärlek, förlåtelse och ödet. Filmen visar att trots Forrests intellektuella begränsningar är han kapabel att leva ett meningsfullt och rikt liv. Fjärilseffekten, att små händelser kan ha stora konsekvenser, är också ett genomgående tema i filmen. En symbol som används flitigt är en fjäder som representerar ödet och hur våra liv styrs av både slumpen och våra val.

Visuella effekter och musik

Robert Zemeckis använde sig av banbrytande visuella effekter för att integrera Tom Hanks i historiska arkivbilder och skapa en övertygande inlevelse i 1900-talets USA. Filmen var en milstolpe inom CGI-teknik och dess användning i modern filmproduktion.

Musiken i Forrest Gump är en annan stark punkt. Soundtracket är en blandning av populära låtar från 1950-talet till 1980-talet, vilket ger en nostalgisk känsla och fungerar som en tidskapsel för de olika epokerna som filmen skildrar.

Sammanfattning

Forrest Gump är en gripande och hjärtevärmande film som utforskar livets nyanser och hur vi formas av både våra val och ödet. Med en fantastisk prestation av Tom Hanks och stöd från en stark ensemble ger filmen en stark inlevelse i 1900-talets USA. Visuella effekter och ett minnesvärt soundtrack kompletterar berättelsen och ger en övergripande förtrollande filmupplevelse.

Slutsats

Forrest Gump är en klassiker som inte bara erbjuder underhållning utan också eftertanke om livets gång och de viktiga lärdomar som kan dras från det. Med hjälp av Robert Zemeckis visionära regi och Tom Hanks oförglömliga skådespelarinsats har filmen gjort ett bestående avtryck i filmhistorien. Det är en film som förtjänar att ses och uppskattas av generationer.

Betyg: 4,5/5

Rollista i Forrest Gump (1994)

Här är en lista över några av de viktigaste skådespelarna och deras roller i Forrest Gump (1994):

 • Tom Hanks – Forrest Gump
 • Robin Wright – Jenny Curran
 • Gary Sinise – Lt. Dan Taylor
 • Mykelti Williamson – Benjamin Buford “Bubba” Blue
 • Sally Field – Mrs. Gump (Forrests mamma)
 • Haley Joel Osment – Forrest Gump Jr. (Forrest och Jennys son)
 • Michael Conner Humphreys – Forrest Gump som barn
 • Hanna Hall – Jenny Curran som barn
 • Siobhan Fallon Hogan – Dorothy Harris (busschauffören)
 • Peter Dobson – Elvis Presley

Detta är bara ett urval av de många skådespelare som medverkar i filmen. Det finns fler karaktärer och skådespelare som bidrar till filmens rika berättelse och historiska kontext.

Om du gillade Forrest Gump (1994) skulle du nog också vilja se följande filmer:

 • The Shawshank Redemption (1994) – En gripande och inspirerande berättelse om vänskap, hopp och överlevnad i ett fängelse.
 • Good Will Hunting (1997) – Ett drama om en begåvad ung man som kämpar med sin bakgrund och möter en terapeut som hjälper honom att navigera genom livet.
 • Rain Man (1988) – En roadmovie om en självisk man som upptäcker att han har en autistisk bror och lär sig värdefulla livslektioner under deras resa tillsammans.
 • A Beautiful Mind (2001) – En biografisk film om Nobelpristagaren John Nash och hans kamp med schizofreni.
 • Life is Beautiful (La vita è bella) (1997) – En rörande och komisk berättelse om en far som använder sin fantasi för att skydda sin son från verkligheten i ett nazistiskt koncentrationsläger.
 • The Green Mile (1999) – En film baserad på Stephen Kings roman. Det handlar om en dödsdömd fånges övernaturliga gåva och de liv han berör.
 • Big (1988) – En komedi-drama med Tom Hanks som en pojke som önskar att han vore vuxen och vaknar upp som en man nästa dag.
 • Cast Away (2000) – En överlevnadsdrama med Tom Hanks som en man strandsatt på en öde ö efter en flygolycka.
 • American History X (1998) – Ett hårt och tankeväckande drama. Det handlar om en före detta skinhead som försöker förhindra sin bror från att följa samma mörka väg.
 • Saving Private Ryan (1998) – Ett krigsdrama, också med Tom Hanks. Det handlar om en grupp soldater som får i uppdrag att rädda en menig soldat under andra världskriget.

Dessa filmer erbjuder liknande teman, såsom vänskap, kärlek, förlåtelse, överlevnad och mänsklighetens förmåga att övervinna motgångar. De kan ge dig en liknande känsla av inspiration och eftertanke som Forrest Gump.

Tack!

Tack för att du tog dig tid att läsa denna artikel! Om du har några tankar, frågor eller kommentarer kring Forrest Gump eller någon av de rekommenderade filmerna, tveka inte att dela med dig i kommentarsfältet nedan. Vi uppskattar din input och vill gärna höra om dina egna upplevelser och synpunkter på dessa filmer.

Om du tyckte om artikeln, glöm inte att dela den med dina vänner och familj på sociala medier. Detta så att de också kan ta del av informationen och kanske hitta en ny favoritfilm att titta på. Återigen, tack för att du läste och vi ser fram emot att höra dina åsikter och diskutera vidare om dessa filmer tillsammans!


Nu när du läst vår Forest Gump artikel kanske du också vill läsa:

Leave a Comment