Maffiabröder (Goodfellas) (1990) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Maffiabröder (Goodfellas) (1990) - Recension

Översikt och Bakgrund

Filmen “Maffiabröder”, även känd under den engelska titeln “Goodfellas”, är en mastodont inom maffiafilmgenren. Med Martin Scorsese bakom kameran och baserad på Nicholas Pileggis roman “Wiseguy”, skapade filmen en omedelbar inverkan vid sin premiär 1990 och fortsätter att forma genren till denna dag.

Handlingen följer Henry Hill, spelad av Ray Liotta, en halvitaliensk halvirlandsk ung man som drömmer om att bli något stort inom det brottsliga livet. Genom hans ögon får vi se de högsta höjderna och de djupaste djupen av maffians inre liv, från den förföriska glansen av makt och rikedom, till dess brutala våld och oöverträffade paranoia.

Regissören Martin Scorsese, känd för sin djärva stil och sin förmåga att skildra den mörka sidan av den amerikanska drömmen, skapar i “Maffiabröder” en gripande och rå berättelse. Scorseses regi är tät och intensiv, vilket ger oss en känsla av den ständiga spänningen i den värld som Hill lever i. Med långa tagningar, innovativt kameraarbete, och skarp klippning, är “Maffiabröder” ett lysande exempel på Scorseses mästerliga berättarkonst.

Nicholas Pileggis bok “Wiseguy”, som filmen baseras på, är en verklig insider-berättelse om livet i maffian. Scorsese och Pileggi, som tillsammans skrev manuset, lyckades omsätta bokens komplexitet och djup till en film som både är underhållande och tankeväckande.

Sedan dess lansering har “Maffiabröder” hyllats som en av de bästa maffiafilmerna någonsin gjorda. Den har influerat en mängd andra filmer inom genren, och dess unika stil har ofta imiterats men sällan överträffats. Filmen förde maffiafilmsgenren till nya höjder och dess inflytande kan fortfarande ses i modern film.

Över tre decennier efter dess ursprungliga släpp fortsätter “Maffiabröder” att fascinera och engagera publiken. Med sin starka berättelse, sitt kraftfulla skådespel, och sin fängslande regi, står “Maffiabröder” som en tidlös klassiker och ett måste för varje filmälskare.

Handling och karaktärer

Berättelsen tar oss med på en resa genom flera decennier av Hills liv, från hans tidiga dagar som en ambitiös ung pojke i 50-talets Brooklyn, till hans mörka nedåtgående spiral i drogkulturen på 1980-talet. Vi får bevittna hans uppstigning inom maffians rangordning, från små kriminella jobb till stora rån och mord, och vi får en förstahandsupplevelse av den dolda och farliga värld som maffian representerar.

Liottas gestaltning av Henry Hill är både fängslande och skrämmande realistisk. Han förmår att förmedla en subtil blandning av charm och desperation, vilket gör hans karaktär oerhört komplex och intressant. Hills tilltagande paranoia och drogberoende skildras på ett gripande och skrämmande sätt.

Maffiabröder (Goodfellas) Trailer

Goodfellas – Trailer – (1990) – HQ

Regi och berättande

Scorsese visar sin mästerskapsnivå inom filmkonsten genom den sätt han berättar historien. Berättandet i filmen är snabbt, intensivt och oavbrutet, mycket som livet i maffian självt. Kameraarbetet, särskilt användningen av steadicam, är innovativt och banbrytande.


Du kanske också vill läsa:


Skådespelarprestationer

Ray Liotta gör ett strålande jobb som Henry Hill. Han förmedlar en känsla av både spänning och rädsla, vilket bidrar till att göra hans karaktär trovärdig och komplex. Robert De Niro och Joe Pesci ger också fantastiska prestationer. Pesci, som spelar den farligt oförutsägbare Tommy DeVito, belönades med en Oscar för bästa manliga biroll.

Rollista Maffiabröder (Goodfellas):

Här är en lista över huvudrollerna i “Maffiabröder” (“Goodfellas”):

 1. Ray Liotta spelar Henry Hill, en kille från kvarteret som drömmer om att bli en respekterad gangster. Liotta ger en minnesvärd prestation som en man förtrollad av glamour och spänning i maffialivet, men som till slut måste betala priset för sina val.
 2. Robert De Niro spelar Jimmy Conway, en äldre, erfaren gangster som fungerar som mentor för Henry. De Niro visar en gång till varför han är en av Hollywoods mest respekterade skådespelare, med en intensiv och mångfacetterad prestation.
 3. Joe Pesci spelar Tommy DeVito, en våldsam och oförutsägbar gangster. Pesci vann en Oscar för bästa manliga biroll för sin prestation, som är både skrämmande och fascinerande att se.
 4. Lorraine Bracco spelar Karen Hill, Henrys fru. Bracco ger liv till en stark och komplex kvinnlig karaktär, och hennes dynamiska skådespel bidrar mycket till filmens starka emotionella inverkan.
 5. Paul Sorvino spelar Paulie Cicero, den ledande figuren i den maffiafamilj som Henry, Jimmy och Tommy tillhör. Sorvinos stämningsfulla och lugna prestation skapar en stark kontrast till de mer flamboyanta karaktärerna.

Detta är några av de viktigaste skådespelarna och deras roller i “Maffiabröder”, men det finns också många andra talangfulla skådespelare i filmens stora och dynamiska ensemble.

Musikaliska element

En annan höjdpunkt i filmen är dess användning av musik. Scorsese väljer låtar från varje tidsepok för att förstärka tidskänslan, och använder musik för att bygga upp stämningar och förstärka vissa scener.

Tematik och budskap

Det som gör “Maffiabröder” så speciellt är dock inte bara dess utmärkta hantverk och skådespel, utan också dess djupa inblick i maffians värld. Filmen skildrar inte bara glamour och rikedomar, utan även de mörka och brutala sidorna av detta liv. Den visar hur lojalitet och tradition möter girighet och paranoia, och hur det till slut leder till Hills undergång.

Svagheter

Trots att “Maffiabröder” (Goodfellas) är enastående på så många sätt, finns det ändå vissa svagheter som behöver diskuteras. En av dessa svagheter är att de kvinnliga karaktärerna inte är lika djupt utvecklade som sina manliga motsvarigheter. Karen Hill, spelad av Lorraine Bracco, är den mest framstående kvinnliga rollfiguren och är otvivelaktigt välspelad, men hennes karaktär utforskas inte i samma detalj som de manliga karaktärernas.

Medan männen i filmen får genomgå komplexa karaktärsbågar och utforska flera aspekter av sina personligheter. Verkar Karen och de andra kvinnorna huvudsakligen vara där för att reagera på männen och deras handlingar. Detta är särskilt märkbart i jämförelse med den djupgående skildringen av män som Henry, Jimmy och Tommy.

Karen Hills karaktär blir i viss mån ett redskap för att spegla Hills uppgång och fall, snarare än en helt utvecklad individ i sin egen rätt. Trots att hon är central för Hills liv och hans berättelse, får vi inte verkligen något djupgående inblick i hennes egen upplevelse av den maffiavärld hon dras in i.

På liknande sätt presenteras andra kvinnliga karaktärer mestadels i bakgrunden och vi får sällan mer än en yta att skrapa på när det gäller deras egna liv och upplevelser. Trots den allmänna bristen på djupgående utveckling av de kvinnliga karaktärerna, levererar skådespelarna ändå starka och engagerande framträdanden.

I en film som är så detaljerad i sin skildring av maffialivet och de människor som lever i det, skulle en mer jämn och detaljerad utforskning av både manliga och kvinnliga karaktärer ha gjort “Maffiabröder” ännu starkare och mer komplett.

Slutsats

Men totalt sett är “Maffiabröder” en mycket stark film som lyckats stå emot tidens tand och fortsätter att imponera på nya generationer av tittare. Sammanfattningsvis, “Maffiabröder” är en mästerlig film, rik på detaljer och djup. Den erbjuder en oförglömlig inblick i maffians värld och står som en av de bästa filmerna i sin genre. Oavsett om du är ett fan av maffiafilmer eller bara uppskattar bra filmkonst, är detta en film du definitivt bör se.

Andra filmer som liknar Maffiabröder (Goodfellas)

Om du älskade Maffiabröder” (Goodfellas) och söker efter liknande filmer, kommer följande lista att vara till hjälp. Dessa filmer erbjuder liknande teman om organiserad brottslighet, komplext karaktärsbygge och dramatiska berättelser.

 1. The Godfather” (1972) – Denna episka film av Francis Ford Coppola är ett mästerverk av maffia-genren! Och erbjuder en liknande inblick i organiserad brottslighet som “Maffiabröder”. Kolla också på vår Gudfadern del II – Recension
 2. “Casino” (1995) – Ännu en maffiafilm regisserad av Martin Scorsese, med Robert De Niro och Joe Pesci i huvudrollerna.
 3. “Donnie Brasco” (1997) – Denna film, baserad på verkliga händelser, handlar om en FBI-agent (Johnny Depp) som infiltrerar maffian.
 4. “The Departed” (2006) – Ännu en Martin Scorsese-film som skildrar en kamp mellan polisen och den irländska maffian i Boston.
 5. “The Irishman” (2019) – Den här filmen, också regisserad av Scorsese. Berättar historien om en hitman (Robert De Niro) som jobbar för maffian.
 6. “A Bronx Tale” (1993) – En coming-of-age-historia regisserad av Robert De Niro, som också skildrar maffians inflytande på ett ungdomsliv.
 7. “Scarface” (1983) – En film om en kubansk invandrare (Al Pacino) som blir en mäktig narkotikahandlare i Miami.
 8. “Once Upon a Time in America” (1984) – En episk kriminalfilm som sträcker sig över flera decennier! Med Robert De Niro i en av huvudrollerna.
 9. “Miller’s Crossing” (1990) – En noir-inspirerad maffiafilm från Coen-bröderna.
 10. “American Gangster” (2007) – Denna film, baserad på verkliga händelser, handlar om en heroinhandlare (Denzel Washington) i 1970-talets Harlem.

Dessa filmer erbjuder en liknande ton, stil eller tematik som “Maffiabröder”, och erbjuder också spännande och djupgående berättelser om organiserad brottslighet.


Nu när du läst denna Maffiabröder recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment