5 Hockeyfilmer Du Måste Se

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

5 Hockeyfilmer Du Måste Se

Hockey är en sport som lätt blir bra på film, med actionfyllda och dramatiska matcher blir det inte svårt att hålla intresset uppe hos publiken. Det är en sport med risk för skador, slagsmål och hårda tag. Filmvärldens hockey är en sport för tuffa grabbar – både fysiskt och psykiskt – som ställs inför hårda krav både inom sportens ramar och utanför rinken. 

Om du tillhör de som inte kan få nog av hockey, så vill du inte missa vår lista med de bästa hockeyfilmerna som du kan fördriva tiden med mellan matcherna – om du liksom oss tycker att det inte finns nog med shl matcher idag. 

5 hockeyfilmer vi tycker du borde se 

1. Miracle 

Det här är en film som inte kan ha undgått någon hockeyälskare. Här får vi se när USA besegrade Sovjet och vann OS-guld år 1980. Det är en verklighetsbaserad film som visar hur det gick till när USA vann – trots underläge mot Sovjet som under den tiden var väldigt starka med legendariska spelare som Tretiak, Krutov, Kharlamov och Fetisov. Miracle blev snabbt en favorit hos många tittare i USA, eftersom den handlar om ett väldigt speciellt och stort ögonblick i amerikansk ishockeyhistoria. 

2. Goon 

Om du är mer lagd åt komedihållet så är det här en film för dig. Den bjuder nämligen på en hel del skratt och underhållande scener i hockeyförpackning. Den handlar om den korkade Doug Glatt som inte kan så mycket om varken att åka skridskor eller att spela hockey. Han får rollen att skydda de mer värdefulla spelarna ute i rinken. Douglas, som är utstött från sin framgångsrika familj och anses vara familjens svarta får, blir fast besluten att ge sig in i hockeyn och bygga sig en karriär inom sporten genom att bruka våld mot sina motståndare. 

3. The mighty Ducks 

Detta är en klassiker som är väldigt uppskattad och omtyckt av många. The Mighty Ducks handlar om advokaten Gordon Bombay som döms för trafikbrott med följden att han får göra en mycket speciell samhällstjänst. Han blir tvungen att coacha ett junior-hockeylag under några utmanande månader. Laget som han ska coacha är seriens sämsta lag men med hans hjälp blir de snabbt slagkraftiga. Det är en film som bjuder på mycket humor och värme. Den första filmen blev en stor succé och fick även två efterföljare.

4. Youngblood 

Här är en film med mycket action och snabba puckar. I Youngblood från 1986 får vi se Rob Lowe i huvudrollen. Han får kämpa för att överkomma många motgångar på vägen mot sin dröm att bli hockeyhjälte. Filmen är smockfull med blod, svett och slagsmål. En klassisk ungdomsfilm i 80-tals-tappning. Kommer huvudpersonen dessutom att lyckas få ihop det med tränarens dotter?

5. Slap Shot

Nu reser vi tillbaka hela vägen till 70-talet, och hittar Slap Shot, som även den är en ypperlig sportkomedi. Den bjuder på många skratt, och vi följer den forne giganten Paul Newman i rollen som tränare för Charlestown Chiefs. Han gör allt i sin makt för att rädda lagets existens, medan Chiefs framtid hotas. Det blir mycket våldsamheter i filmen, där spelarna attackerar sina motståndare och blir påhejade av publiken. 

Pexels

Dessa hockeyfilmer bjuder på både en hel del drama med blandning av komedi. Blod, svett och tårar fyller både filmerna och rinken. Filmernas matcher blir snabbt tuffa med upprörda känslor och även en hel del våld inblandat. Om det här låter som något för dig, så tveka inte att se dessa filmer i luckorna mellan SHL-sändningarna.

Slap Shot, Youngblood, The Mighty Ducks, Goon och Miracle. Filmer man inte får missa om man ska kunna kalla sig ett äkta hockeyfan. Några av dessa filmer finns även att se på Amazon och Netflix. Det finns en hel del andra bra filmer på temat, men det är dessa som är våra topp 5. 

Andra bra filmer som också kan rekommenderas är bland annat The Rocket, Mystery Alaska, Sudden Death och Indian Horse.  

Leave a Comment