BEASTARS – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Beastars är mer än bara en animerad serie, den är en gripande resa in i en värld som speglar våra egna samhällens utmaningar med att acceptera olikheter. Genom att utforska komplexa teman som identitet, kärlek och fördomar ger serien tittarna mycket att fundera över. För anime-entusiaster som uppskattar berättelser med djup och karaktärsutveckling är “Beastars” en klar favorit.

En mörk illustration från 'BEASTARS' som visar antropomorfa djurkaraktärer i formella kläder. I centrum är en bild av en varg som omfamnar en kanin mot en texturerad bakgrund med japansk text. Under bilden står det 'Recension av BEASTARS'. VividWebs lila logga finns i övre högra hörnet

Snabbt om handlingen i BEASTARS

I den fascinerande världen av Beastars möter vi Legoshi, en varg som studerar på en skola där rovdjur och bytesdjur går sida vid sida. Serien kastar oss rakt in i en samhällshierarki där fördomar och spänningar mellan dessa olika grupper ligger under ytan.

När en student brutalt mördas på skolan, sätts hela samhället i skräck och kaos. Legoshi hamnar mitt i denna kris och dras snabbt in i ett mörkt mysterium. För att lösa detta gåtfulla mord måste han konfrontera sitt eget jag, och sina känslor gentemot en annan elev, Haru, en förtjusande kanin, som han känner sig oemotståndligt dragen till.

Legoshi tvingas navigera genom det komplexa landskapet av fördomar och stereotyper som omger honom. Denna inre konflikt kulminerar när han upplever en överväldigande dragningskraft till Harus doft, något som ständigt påminner honom om sin rovdjursnatur och kampen mellan sina instinkter och känslor.

Följ med i Legoshis liv, en varg som blir indragen i ett mörkt mysterium när en medstudent mördas. Hans känslor för Haru, en sårbar kanin, och hans inre strid mellan instinkter och kärlek utgör en central del av berättelsen.

Du kanske vill läsa mangan, här kan du köpa ett fysiskt exemplar på Amazon

Rollista:

Här är en kort beskrivning av några av de viktigaste karaktärerna i serien:

Legoshi – Seriens huvudkaraktär och en grå varg. Han är en tyst, reserverad och tillbakadragen individ som kämpar med sin inre natur som rovdjur. Han går på Cherryton Academy high school och blir involverad i olika händelser som förändrar hans liv. Han är också den godhjärtade vaktmästaren i skolans teaterklubb.
Japansk röst: Chikahiro Kobayashi
Engelsk röst: Jonah Scott

Haru – En dvärghar som går på samma skola som Legoshi. Hon är liten i storlek men har en stark personlighet. Hon blir en central del i Legoshis liv och relationerna i serien.
Japansk röst: Sayaka Senbongi
Engelsk röst: Lara Jill Miller

Louis – En karismatisk och ambitiös rådjurskaraktär. Han är skolans stjärna och strävar efter att bevisa sig själv och bli en ledare för herbivorer.
Japansk röst: Yuuki Ono
Engelsk röst: Griffin Puatu

Juno – En annan vargkaraktär och en rival till Legoshi. Hon är självsäker och tävlingsinriktad och har en öppen förkärlek för Legoshi.
Japansk röst: Atsumi Tanezaki
Engelsk röst: Lauren Landa

Gouhin – En av de äldre karaktärerna i serien och en läkare som specialiserar sig på att hjälpa rovdjur att kontrollera sina instinkter.
Japansk röst: Akio Ohtsuka
Engelsk röst: Keith Silverstein

Dessa karaktärer utgör bara en del av den mångfaldiga och komplexa rollistan i Beastars. Serien utforskar deras relationer och utveckling när de navigerar genom utmaningar och mysterier i en värld där köttätare och växtätare lever tillsammans.


Du kanske också vill läsa om:


Vilka utmärkelse vann BEASTARS

Beastars har vunnit flera utmärkelser och priser. En av de mest framstående är att manga-serien tilldelades Shogakukan Manga Award 2018 i kategorin Shonen, vilket är en prestigefylld utmärkelse inom manga-branschen.

Utöver detta har anime-adaptionen också fått erkännande och har belönats i olika kategorier vid Anime Awards. Detta är Crunchyrolls årliga prisutdelning för anime. Beastars tog hem priset för “Bästa Regi” vid Crunchyroll Anime Awards 2021, vilket är en betydande prestation inom anime-världen.

Dessa är några av de utmärkelser som Beastars har fått, och serien har fortsatt att vara uppskattad av både kritiker och fans.

Bör jag ser BEASTARS eller ej?

Beastars börjar som en söt kärlekshistoria mellan en varg och en kanin, och det är lätt att bli förälskad i deras komplexa relation. Men serien tar en snabb vändning och utvecklas till mycket mer än bara en kärleksdrama. Den tar oss in i en värld som, trots att den är befolkad av djur, speglar våra egna samhällen på ett oroande sätt.

Det som gör Beastars så fascinerande är att den vågar utforska mörka och skrämmande teman. Den drar in oss i en värld av gängkrig, svarta marknader och samhällets smutsiga baksida. Genom att använda antropomorfa djur som sina karaktärer lyckas serien belysa verkliga problem som vi konfronterar i samhället.

Det blir en tankeväckande upplevelse eftersom vi ser våra egna mänskliga brister och sociala problem reflekterade i dessa djur. Så även om Beastars börjar med en charmig kärlekshistoria, tar den oss på en resa in i de mer mörka och komplexa aspekterna av samhället. Det är den här kombinationen av kärlek, spänning och skrämmande realistiska element som gör serien så unik och fängslande.

En djupgående anime om samhälle, relationer och antropomorfa Världar

Om du gillar animerade serier som utforskar komplexa teman. Dessa inkuderar samhällelig hierarki, fördomar och relationer. Allt detta i en intressant och välgjord berättelse. Serien är känd för sin unika värld där antropomorfa djur lever sida vid sida och ger en annorlunda vinkel på dessa teman. Beastars har också fått erkännande för sin visuella stil och starka karaktärer. Det är dock värt att notera att serien innehåller vissa mörka teman och scener som kan vara mer mogna, så det är bäst att vara beredd på detta om du bestämmer dig för att titta.

Slutligen beror det på din personliga smak, men om du är intresserad av djupgående animerad storytelling och utforskande av komplexa teman, skulle Beastars vara en serie att överväga. Det kan vara en bra idé att titta på några avsnitt för att se om du fastnar för handlingen och stilen.


Läs våra andra recensioner för att få en bättre förståelse av vad du kan förvänta dig från andra anime serier:

Leave a Comment