Allt om Samuel L. Jackson

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Källa: Wikipedia

Vem är Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson är en amerikansk skådespelare och producent. Han föddes den 21 december 1948 i Washington DC och växte upp i Chattanooga, Tennessee. Han har medverkat i över 150 filmer, inklusive ikoniska roller i Pulp Fiction, Jackie Brown och Star Wars prequel-trilogin.

Jackson har också arbetat i TV, på scen och som röstskådespelare. Han är känd för sin distinkta röst och befallande närvaro på skärmen. Han har nominerats till ett flertal priser under sin karriär, inklusive en Oscar för bästa manliga biroll för sin roll i Pulp Fiction.

Utöver sitt skådespelararbete är Samuel även aktivist och filantrop. Han har varit engagerad i olika välgörenhetsorganisationer och är en stark förespråkare för utbildning och konst.

De största filmerna Samuel L. Jackson är med i

Samuel har medverkat i många populära och framgångsrika filmer under hela sin karriär. Några av hans största filmer, när det gäller biljettintäkter och kritikerros, inkluderar:

 1. Avengers: Endgame (2019) – som Nick Fury
 2. The Incredibles 2 (2018) – som Lucius Best/Frozone (röst)
 3. The Avengers (2012) – som Nick Fury
 4. Jurassic Park (1993) – som Ray Arnold
 5. Star Wars: Episod I – The Phantom Menace (1999) – som Mace Windu
 6. Captain Marvel (2019) – som Nick Fury
 7. Pulp Fiction (1994) – som Jules Winnfield
 8. Django Unchained (2012) – som Stephen
 9. Kingsman: The Secret Service (2014) – som Richmond Valentine
 10. The Hateful Eight (2015) – som major Marquis Warren

Dessa filmer har också blivit några av de mest populära filmerna under de senaste decennierna, och har cementerat Jacksons status som en Hollywood-ikon.

Samuel L. Jackson i Pulp Fiction

Samuel L. Jacksons framträdande i Quentin Tarantinos film “Pulp Fiction” från 1994 anses allmänt vara en av hans mest ikoniska roller. I filmen spelar han Jules Winnfield, en hitman som arbetar för en mäktig gangster som heter Marcellus Wallace (spelad av Ving Rhames).

Hans framträdande som Jules är både karismatisk och skrämmande, och han levererar några av filmens mest minnesvärda repliker. I synnerhet har hans recitation av bibelversen Hesekiel 25:17 innan han avrättade sina mål blivit en av de mest kända scenerna i filmen.

Jacksons kemi med motspelaren John Travolta, som spelar hans partner Vincent Vega, är en annan höjdpunkt i filmen. De två skådespelarna har en naturlig rapport och spelar ut varandras styrkor på ett sätt som lyfter fram humorn och mänskligheten hos deras karaktärer.

Sammantaget bidrog framträdande i “Pulp Fiction” till att etablera honom som en stjärna i Hollywood, och hans arbete i filmen är fortfarande en höjdpunkt i hans karriär.

Samuel L. Jackson i Marvel

Samuel L. Jackson har spelat karaktären Nick Fury i Marvel Cinematic Universe (MCU). Nick Fury är en före detta chef för SHIELD och en nyckelfigur i bildandet av Avengers.

Hans första framträdande som Nick Fury var i Iron Man-scenen (2008), där han pratar med Tony Stark om “Avenger Initiative”. Han medverkade sedan i flera filmer, inklusive Iron Man 2 (2010), Thor (2011), Captain America: The First Avenger (2011), The Avengers (2012), Captain America: The Winter Soldier (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Infinity War (2018) och Avengers: Endgame (2019).

Han har också medverkat i flera Marvel TV-program, inklusive Agents of SHIELD, och haft en framträdande roll i Disney+-serien, The Falcon and the Winter Soldier (2021). Hans skildring av Nick Fury har hyllats mycket av fans och kritiker och har blivit en av hans mest kända och ikoniska roller.

Samuel L. Jackson Networth

Från och med 2021 uppskattas Samuel L. Jacksons nettoförmögenhet till cirka 250 miljoner dollar. Han har tjänat sin rikedom från sin framgångsrika karriär som skådespelare och producent, efter att ha medverkat i över 150 filmer och flera TV-program under hela sin karriär.

 • Jackson är en av de mest inkomstbringande skådespelarna genom tiderna, med sina filmer som tjänar över 16 miljarder dollar i biljettkassan över hela världen. Han är också känd för sitt stödavtal med varumärken som Capital One och Apple, som har ökat hans rikedom.
 • Utöver sitt skådespelararbete är Jackson också en framgångsrik filmproducent och har producerat flera filmer, inklusive The Caveman’s Valentine, Rules of Engagement och Lakeview Terrace.
 • Jacksons rikedom är ett bevis på hans hårda arbete och talang, och han har använt sin framgång för att ge tillbaka till sitt samhälle genom olika välgörenhetsaktiviteter.

Samuel L. Jackson Privatliv

Han är en mycket privat person, och han har inte delat många detaljer om sitt personliga liv i media. Men här är vad vi vet:

 • Han har varit gift med sin fru, LaTanya Richardson, sedan 1980. De träffades när de studerade vid Morehouse College i Atlanta och har ett barn tillsammans, en dotter som heter Zoe.
 • I intervjuer har Jackson berättat om sin kamp med missbruk tidigare, särskilt med kokain och alkohol. Han har varit nykter sedan början av 1990-talet och har varit öppen med sin resa mot återhämtning.
 • Han är också känd för sin kärlek till golf och har deltagit i flera kändisgolfturneringar genom åren. Han är också ett fan av anime och har tillhandahållit voice-over-arbete för flera animeproduktioner.
 • Sammantaget har Jackson hållit sitt privatliv utanför offentligheten och föredrar att fokusera på sitt arbete som skådespelare och filantrop.

Välgörenhetsarbete

Samuel L. Jackson är känd för sitt filantropiska arbete och är involverad i flera välgörenhetsorganisationer. Här är några av de organisationer han har stöttat:

 1. One For The Boys – Jackson är medgrundare av denna välgörenhetsorganisation, som syftar till att öka medvetenheten om manlig cancer och ge utbildning och stöd till män som drabbats av cancer.
 2. Rädda Barnen – Jackson är ambassadör för denna organisation, som fokuserar på att tillhandahålla utbildning, hälsovård och skydd till barn i nöd runt om i världen.
 3. Alzheimers Association – Jackson är en kändis talesman för denna organisation, som är dedikerad till att hitta ett botemedel mot Alzheimers sjukdom och stödja dem som drabbas av den.
 4. Make-A-Wish Foundation – Jackson har beviljat önskemål till barn som kämpar mot livshotande sjukdomar genom denna organisation.
 5. 826 National – Jackson är styrelsemedlem i denna ideella organisation, som fokuserar på att främja kreativa skrivfärdigheter bland unga människor och ge dem stöd och resurser för att lyckas.

Jacksons filantropiska arbete är ett bevis på hans engagemang för att göra en positiv inverkan på världen. Genom sitt stöd för dessa organisationer och många andra har han visat ett engagemang för att ge tillbaka till sitt samhälle och hjälpa de behövande.

Vanliga frågor om Samuel L. Jackson

Här är några vanliga frågor som folk kan ha om Samuel L. Jackson:

 1. Vilken är Samuel L. Jacksons mest kända roll?
 • Han har medverkat i många kända filmer under hela sin karriär, men hans mest ikoniska roll är kanske Jules Winnfields roll i filmen Pulp Fiction (1994).
 1. Hur många filmer har Samuel L. Jackson medverkat i?
 • Jackson har medverkat i över 150 filmer under hela sin karriär.
 1. Är Samuel L. Jackson gift?
 • Ja, han har varit gift med sin fru, LaTanya Richardson, sedan 1980.
 1. Vad är Samuel L. Jacksons nettovärde?
 • Jacksons nettoförmögenhet uppskattas till cirka 250 miljoner dollar från och med 2021.
 1. Vilka välgörenhetsorganisationer stödjer Samuel L. Jackson?
 • Han är involverad i flera välgörenhetsorganisationer, inklusive One For The Boys, Save the Children, Alzheimers Association, Make-A-Wish Foundation och 826 National.
 1. Vilken är Samuel L. Jacksons utbildningsbakgrund?
 • Jackson gick på Morehouse College i Atlanta, Georgia, där han studerade drama och tog examen 1972.
 1. Vilken typ av roller spelar Samuel L. Jackson vanligtvis?
 • Jackson är känd för sin mångsidighet som skådespelare och har spelat ett brett utbud av roller, inklusive actionhjältar, skurkar och fler komiska karaktärer.

Röstskådespeleri arbete

Samuel L. Jackson har också gjort omfattande voiceover-arbete under hela sin karriär och lånat ut sin distinkta röst till ett brett utbud av animerade filmer, TV-program och videospel. Här är några anmärkningsvärda exempel på Jacksons röstskådespeleri:

 1. The Incredibles (2004) och The Incredibles 2 (2018) – Jackson gav superhjälten Frozones röst i båda dessa Pixar-filmer.
 2. Star Wars: The Clone Wars (2008-2020) – Jackson röstade för karaktären Mace Windu i den animerade serien.
 3. The Boondocks (2005-2014) – Jackson lånade ut sin röst till flera karaktärer i denna Adult Swim-animerade serie.
 4. Afro Samurai (2007) – Jackson gav rösten till huvudkaraktären, Afro Samurai, i denna serie i animestil.
 5. Grand Theft Auto: San Andreas (2004) – Jackson röstade karaktären Officer Tenpenny i detta populära videospel.
 6. Unbreakable Kimmy Schmidt (2015-2019) – Jackson gav rösten till karaktären Dionne Warwick i denna komediserie på Netflix.

Jacksons röst känns omedelbart igen, och hans talanger som röstskådespelare har varit eftertraktade av många produktioner genom åren.

Utmärkelser och priser

Samuel L. Jackson har uppmärksammats för sina talanger som skådespelare genom att ta emot många utmärkelser och nomineringar under hela sin karriär. Här är några av de stora priserna som han har vunnit:

 1. BAFTA Award för bästa manliga biroll – Jackson vann detta pris 1995 för sin roll i filmen “Pulp Fiction”.
 2. Screen Actors Guild Award för enastående prestation av en manlig skådespelare i en biroll – Jackson vann detta pris 2000 för sin roll i filmen “A Time to Kill”.
 3. Black Reel Award för bästa skådespelare – Jackson vann detta pris 2000 för sin roll i filmen “The Red Violin”.
 4. Independent Spirit Award för bästa manliga huvudroll – Jackson vann detta pris 1998 för sin roll i filmen “Jackie Brown.”
 5. Tony Award för bästa skådespelare i en pjäs – Jackson nominerades till detta pris 2014 för sin roll i pjäsen “A Raisin in the Sun”.
 6. MTV Movie Award för bästa skurk – Jackson vann detta pris 1998 för sin roll i filmen “Die Hard with a Vengeance”.
 7. People’s Choice Award för Dramatiska Skådespelare – Jackson vann detta pris 2007.

Det här är bara några exempel på de många utmärkelser och nomineringar som Samuel L. Jackson har fått genom åren. Hans talang och mångsidighet som skådespelare har erkänts av många prestigefyllda organisationer, vilket gör honom till en av de mest respekterade och hyllade skådespelarna i Hollywood.

Om du gillar Samuel L. Jackson kanske du vill se dessa filmer:

Om du gillar att se Samuel L. Jacksons framträdanden, kanske du vill kolla in dessa filmer:

 1. Pulp Fiction (1994) – Denna klassiska Quentin Tarantino-film innehåller en av Jacksons mest ikoniska roller som hitman Jules Winnfield.
 2. The Avengers (2012) – Jackson dyker upp som Nick Fury, regissören av SHIELD, i denna Marvel-superhjältefilm.
 3. Jackie Brown (1997) – Jackson spelar huvudrollen som den kriminella hjärnan Ordell Robbie i denna Quentin Tarantino-kriminalthriller.
 4. Django Unchained (2012) – Jackson har en minnesvärd roll som husslaven Stephen i denna Quentin Tarantino-western.
 5. Snakes on a Plane (2006) – Denna action-skräckfilm har blivit en kultklassiker delvis tack vare Jacksons överlägsna prestation som en FBI-agent som slåss mot dödliga ormar på ett plan.
 6. A Time to Kill (1996) – Jackson ger en kraftfull föreställning som en far som söker rättvisa åt sin dotter i detta rättssalsdrama.
 7. Unbreakable (2000) – Jackson spelar huvudrollen som den mystiske Elijah Price, som blir besatt av en man som han tror är en superhjälte i denna M. Night Shyamalan-film.

Det här är bara några exempel på Samuel L. Jacksons mångsidiga filmografi. Oavsett om du letar efter action, drama eller komedi, finns det förmodligen en film med Jacksons dynamiska och engagerande föreställningar som du kommer att njuta av.

Samuel L. Jackson skandaler

Samuel L. Jackson har inte varit inblandad i många stora skandaler under sin karriär, och han anses allmänt vara en respekterad och professionell skådespelare. Det har dock funnits några kontroverser som han har kopplats till:

 1. N-Word Controversy – 2013 kritiserades Jackson för att ha använt N-ordet under en radiointervju när han marknadsförde filmen “Django Unchained”. Vissa lyssnare ansåg att han använde ordet för slentrianmässigt och okänsligt. Jackson försvarade senare sin användning av ordet och påstod att han inte använde det på ett nedsättande sätt utan som ett sätt att diskutera filmens historiska sammanhang.
 2. Anti-poliskommentarer – 2016 gjorde Jackson kommentarer på en brittisk talkshow som vissa människor tolkade som antipoliser. Han uppgav att han inte tyckte att alla poliser var dåliga, men att polisen i Amerika har en “rädsla för svarta män” och att detta leder till att de skjuter obeväpnade svarta män. Vissa polisorganisationer kritiserade hans kommentarer som splittrande och orättvisa.
 3. Konflikter med Quentin Tarantino – Jackson har haft ett långt samarbete med regissören Quentin Tarantino, men det har rapporterats om spänningar mellan dem vid flera tillfällen. Vissa källor har föreslagit att Jackson har känt sig frustrerad över Tarantinos ibland långa och improvisationsmässiga skjutstil, medan Tarantino enligt uppgift har varit kritisk till Jacksons tendens att ad-lib hans repliker.

Sammantaget har Samuel L. Jackson upprätthållit en relativt ren offentlig bild och har inte varit indragen i många stora skandaler eller kontroverser.


Nu när du läst vår allt om Samuel L. Jackson, kanske någon av dessa artiklar intresserad dig:

Leave a Comment