Allt om Robin Williams

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Källa: IMDB

Vem är Robin Williams

Robin Williams var en amerikansk skådespelare och komiker, känd för sin energiska och improviserande komedistil. Han föddes den 21 juli 1951 i Chicago, Illinois, och blev berömmelse i slutet av 1970- och 1980-talen med sin roll i tv-sitcom “Mork & Mindy”.

Williams fortsatte med en framgångsrik karriär inom film, med huvudrollen i filmer som “Good Morning, Vietnam”, “Dead Poets Society”, “Mrs. Doubtfire” och “Good Will Hunting”, för vilka han vann en Oscar för Bästa manliga biroll.

Han var också känd för sitt filantropiska arbete, inklusive att vara med och grunda Comic Relief välgörenhetsorganisation för att samla in pengar till hemlösa människor i USA. Tyvärr gick Williams bort den 11 augusti 2014, 63 år gammal.

Vilka filmer är Robin Williams med i?

Han medverkade i många filmer under hela sin karriär. Här är några av hans mest anmärkningsvärda filmroller:

 1. Good morning, Vietnam (1987)
 2. Dead Poets Society (1989)
 3. Awakenings (1990)
 4. The Fisher King (1991)
 5. Aladdin (1992) – Andens röst
 6. Mrs. Doubtfire (1993)
 7. Jumanji (1995)
 8. The Birdcage (1996)
 9. Good Will Hunting (1997)
 10. Patch Adams (1998)
 11. One Hour Photo (2002)
 12. Insomnia (2002)
 13. Natt på museet (2006)
 14. Happy Feet (2006) – röst av Ramon/Lovelace
 15. August Rush (2007)

Det här är bara några av de många filmer som Robin Williams spelade i under sin karriär.

Vanliga frågor om Robin Williams

Här är några vanliga frågor om Robin Williams:

 1. Vad var Robin Williams dödsorsak? Han dog av självmord den 11 augusti 2014. Den officiella dödsorsaken var asfyxi på grund av hängning.
 2. Vilken var Robin Williams mest kända roll? Är känd för många ikoniska roller, men några av hans mest kända är hans roller i “Good Will Hunting”, “Dead Poets Society”, “Mrs. Doubtfire” och “Aladdin” (som Genies röst).
 3. Var Robin Williams en ståuppkomiker? Ja, han var en högt ansedd ståuppkomiker och känd för sin improvisationskomedi.
 4. Vad var Robin Williams nettovärde? Vid tidpunkten för hans död uppskattades Williams nettoförmögenhet till cirka 50 miljoner dollar.
 5. Vilket välgörenhetsarbete gjorde Robin Williams? Han var involverad i många välgörenhetsorganisationer och ändamål, inklusive att vara med och grunda Comic Relief, en välgörenhetsorganisation som syftade till att samla in pengar för att hjälpa hemlösa människor i USA. Han var också involverad i St. Jude Children’s Research Hospital, Christopher and Dana Reeve Foundation och många andra organisationer.

Robin Williams in Disneys Aladdin

Robin Williams gav Andens röst i Disneys animerade film “Aladdin“, som släpptes 1992. Williams prestation som Anden hyllades mycket av både publik och kritiker. Han tog med sig sin karaktäristiska energi och improvisationsstil till rollen. Han har enligt uppgift adlibbet många av sina repliker, och hans framträdande bidrog till att göra Anden till en av de mest minnesvärda och älskade karaktärerna i filmen. Williams hade dock initialt oro över sitt engagemang i filmen, eftersom han kände att Disney använde hans framträdande för att marknadsföra filmen mer än han hade gått med på. Detta ledde till en klyfta mellan Williams och studion, som senare löstes.

Robin Williams networth

Vid tiden för hans död 2014 uppskattades Williams nettoförmögenhet till cirka 50 miljoner dollar. Williams hade en mycket framgångsrik karriär i Hollywood, medverkade i många storfilmer och tv-program, och han var känd för sin mångsidighet som skådespelare och komiker. Williams investerade också i fastigheter och ägde flera fastigheter i Kalifornien och på andra håll, vilket bidrog till hans totala nettoförmögenhet. Men Williams var också känd för sin generositet och filantropi, och han donerade miljontals dollar till olika välgörenhetsorganisationer och ändamål under hela sin livstid.

Välgörenhetsarbete

Robin Williams var känd för sitt filantropiska arbete och stöttade ett brett spektrum av välgörande ändamål under hela sin livstid. Han var särskilt engagerad i organisationer som fokuserade på att hjälpa barn och personer med funktionsnedsättning, samt de som tog upp frågor relaterade till hemlöshet och sjukvård.

En av de mest anmärkningsvärda organisationer som Williams var med och grundade var Comic Relief, som skapades 1986 för att samla in pengar för att hjälpa hemlösa människor i USA. Organisationen fortsatte med att samla in miljontals dollar för olika ändamål, inklusive kampen mot hiv/aids och stöd till människor som drabbats av orkanen Katrina.

Williams var också involverad i St. Jude Children’s Research Hospital. De som tillhandahåller specialiserad medicinsk vård och forskning för barn med cancer och andra livshotande sjukdomar. Han stödde Christopher and Dana Reeve Foundation. De arbetar för att förbättra livskvaliteten för personer med förlamning och ryggmärgsskador. Hav var också en långvarig anhängare av USO, som ger stöd till militär personal och deras familjer.

Utöver dessa organisationer stöttade Williams också många andra välgörenhetsorganisationer och ändamål under hela sin livstid, och donerade både sin tid och sina pengar för att hjälpa de behövande.

Vilka priser och utmärkelse fick han?

Robin Williams fick många utmärkelser och utmärkelser under sin karriär, inklusive:

 1. Oscar för bästa manliga biroll – “Good Will Hunting” (1998)
 2. Golden Globe Award för bästa skådespelare i en film – musikal eller komedi – “Mrs. Doubtfire” (1994)
 3. Primetime Emmy Award för enastående individuellt framförande i ett variations- eller musikprogram – “ABC Presents A Royal Gala” (1988)
 4. Screen Actors Guild Award för enastående prestation av en medverkande i en film – “Good Will Hunting” (1998)
 5. Grammy Award för bästa komedialbum – “Reality… What a Concept” (1980)
 6. Cecil B. DeMille Award (heders-Golden Globe) (2005)
 7. MTV Movie Award för bästa komiska prestation – “Mrs. Doubtfire” (1994)
 8. People’s Choice Award för favoritfilmskådespelare (1994, 1995, 1996, 1997)

Det här är bara några av de många utmärkelser som Robin Williams fick under sin karriär. Och de är ett bevis på hans talang och den inverkan han haft på underhållningsindustrin.

Om du gillar Robin Williams, här är några filmer du förmodligen vill se!

Här kommer några snabba rekommendationerpå några filmer med den fantastiska Robin Williams!

 1. Good Will Hunting (1997) – Williams vann en Oscar för bästa manliga biroll för sin roll i detta drama om en begåvad ung man (Matt Damon) som kämpar med sitt förflutna och sin framtid.
 2. Dead Poets Society (1989) – Williams spelar en okonventionell engelsklärare som inspirerar sina elever att tänka själva och ta vara på dagen.
 3. Mrs. Doubtfire (1993) – I denna klassiska familjekomedi spelar Williams en pappa som klär ut sig till en skotsk barnflicka för att umgås med sina barn efter en stökig skilsmässa.
 4. Good Morning, Vietnam (1987) – Williams levererar ett roligt och gripande framträdande som en vördnadslös DJ under Vietnamkriget.
 5. Aladdin (1992) – Williams gav Andens röst i den här älskade animerade Disney-filmen, och tillför karaktären hans karaktäristiska kvickhet och humor.
 6. The Birdcage (1996) – Williams spelar tillsammans med Nathan Lane i den här komedin om ett homosexuellt par som försöker övertyga sina konservativa framtida svärföräldrar att de är en hetero, hälsosam familj.
 7. Awakenings (1990) – I detta drama baserat på en sann historia, spelar Williams en läkare som försöker ett nytt läkemedel för att väcka patienter som har varit i ett katatoniskt tillstånd i flera år.

Det här är bara några exempel på de fantastiska filmer Robin Williams spelade i under hela sin karriär. Han var en riktigt begåvad skådespelare och komiker, och hans arbete fortsätter att älskas av fans över hela världen.


Nu när du läst vår allt om Robin Williams artikel kanske du också skulle vara intresserad av:

Leave a Comment