De 10 bästa animerade Disney filmerna

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Disney är välkända för sina animerade filmer, som har blivit en ikonisk del av populärkulturen runt om i världen. Disney har producerat animerade filmer i nästan ett sekel och här nedan har du de 10 bästa animerade Disney filmerna.

 1. Lejonkungen (1994)
 2. Skönheten och odjuret (1991)
 3. Aladdin (1992)
 4. Den lilla sjöjungfrun (1989)
 5. Toy Story (1995)
 6. Snövit och de sju dvärgarna (1937)
 7. Askungen (1950)
 8. Fantasy (1940)
 9. Mulan (1998)
 10. Frozen (2013)

Letar du efter bra barnfilmer?

De 10 bästa animerade Disney filmerna

Kort sammanfattning av Lejonkungen (1994)

Lejonkungen Trailer

Lejonkungen är en klassisk animerad Disney-film som släpptes år 1994. Berättelsen följer resan för en ung lejonunge vid namn Simba, som är avsedd att bli kungen av ett fiktivt kungarike på den afrikanska savannen, efter sin far Mufasa. Simbas onda farbror Scar planerar dock att ta över tronen och dödar Mufasa, vilket får Simba att tro att han var ansvarig för sin fars död och fly från kungariket i skam.

Efter att ha träffat nya vänner och upptäckt sin sanna identitet, återvänder Simba för att återta sin rättmätiga plats som kung och besegra Scars tyranni.

Filmen har en ikonisk rollfigur, inklusive Timon och Pumbaa, och är känd för sitt minnesvärda soundtrack, inklusive hitlåten “Circle of Life”. Lejonkungen har blivit en älskad klassiker och har anpassats till olika spin-offs, inklusive en Broadway-musikal och en live-action-remake.

Kort sammanfattning av Skönheten och Odjuret (1991)

Beauty and the Beast – Original Release Trailer (1991)

Skönheten och odjuret är en Disney-animerad film som släpptes 1991, som berättar historien om en ung kvinna vid namn Belle som tas till fånga av ett odjur i sitt slott som fånge i utbyte mot att hennes far friges. Odjuret, som är förbannat att leva i sin nuvarande form tills han hittar sann kärlek, måste lära sig att ändra sitt sätt och vinna Belles hjärta innan det sista kronbladet på en magisk ros faller.

När Belle börjar se förbi Odjurets yttre och in i hans vänliga hjärta, börjar de utveckla en allt djupare koppling. Men deras nyfunna kärlek hotas av avundsjukan hos Gaston, en narcissistisk friare som försöker vinna Belles hand och förstöra Odjuret.

Filmen innehåller minnesvärda låtar som “Be Our Guest” och “Beauty and the Beast” och var den första animerade filmen som fick en Oscarsnominering för bästa film.

Beauty and the Beast har sedan dess blivit en klassiker och har anpassats till en live-actionfilm och en scenmusikal.

Kort sammanfattning av Aladdin (1992)

Aladdin (1992) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Aladdin är en Disney-animerad film som släpptes 1992, som berättar historien om en gatuborre vid namn Aladdin som blir kär i prinsessan Jasmine, dotter till sultanen av Agrabah. När Aladdin rekryteras av den onde Jafar för att hämta en magisk lampa från underverkens grotta, släpper han oavsiktligt lös en kraftfull ande som kan ge honom tre önskningar.

När Aladdin använder sina önskningar för att försöka vinna Jasmines hjärta och omintetgöra Jafars ondskefulla planer, lär han sig viktiga lektioner om vänskap, osjälviskhet och vikten av att vara sann mot sig själv. Men Jafars makttörst hotar att förstöra allt som Aladdin har kärt, vilket leder till en spännande slutstrid mellan gott och ont.

Filmen innehåller minnesvärda låtar som “A Whole New World” och “Friend Like Me” och har blivit en älskad klassiker, vilket leder till en framgångsrik scenanpassning och en live-action-remake.

Kort sammanfattning av Den lilla sjöjungfrun (1989)

The Little Mermaid (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Den lilla sjöjungfrun är en Disney-animerad film som släpptes 1989 och som berättar historien om en sjöjungfru vid namn Ariel som drömmer om att utforska den mänskliga världen. När Ariel räddar livet på en mänsklig prins som heter Eric, blir hon kär i honom och gör ett avtal med havshäxan Ursula för att byta ut sin röst mot ben, vilket låter henne leva på land och fortsätta sin kärlek till Eric.

När Ariel kämpar för att anpassa sig till livet som människa och vinna Erics hjärta, måste hon också konfrontera Ursulas planer på att använda sin nyfunna röst och stjäla tronen till kung Triton, Ariels far. Med hjälp av sina vänner Flounder och Sebastian lär sig Ariel viktiga lektioner om kärlekens kraft, beslutsamhet och vikten av att vara trogen sig själv.

Filmen innehåller minnesvärda låtar som “Under the Sea” och “Part of Your World” och har blivit en älskad klassiker, vilket leder till en framgångsrik Broadway-anpassning och en live-action-remake under utveckling.

Kort sammanfattning av Toy Story (1995)

Toy Story (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Toy Story är en banbrytande animerad film som släpptes av Disney och Pixar 1995, och som följer leksakernas hemliga liv när deras ägare inte är i närheten. Filmen handlar om en cowboyleksak som heter Woody som blir svartsjuk när hans ägare Andy får en ny leksak, en rymdvakt vid namn Buzz Lightyear.

När Woody försöker återta sin plats som Andys favoritleksak och komma över hans känslor av svartsjuka gentemot Buzz, måste de båda slå sig ihop och ge sig ut på ett farligt äventyr för att hitta tillbaka hem efter att de har gått vilse under en bilresa. Längs vägen möter de en grupp färgglada karaktärer, inklusive Mr. Potato Head, Slinky Dog och Rex, som hjälper dem att navigera i omvärldens utmaningar.

Toy Story var den första långa datoranimerade filmen, och den blev en banbrytande framgång, den blev en älskad klassiker och lanserade en mycket framgångsrik franchise. Filmen fick beröm för sitt berättande, humor och minnesvärda karaktärer, såväl som sina revolutionerande animationstekniker.

Kort sammanfattning av Snövit och de sju dvärgarna (1937)

Snow White and the Seven Dwarfs (1937) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Snövit och de sju dvärgarna är en klassisk Disney-animerad film som släpptes 1937, som berättar historien om en vacker ung prinsessa vid namn Snövit, som tvingas fly från sitt rike efter att hennes onda styvmor, drottningen, blivit avundsjuk på sin skönhet och beordrar henne att dödas.

Snövit söker skydd i skogen, där hon möter sju dvärgar som bor i en liten stuga. Med hjälp av sina nya vänner måste Snövit undvika drottningens försök att hitta och döda henne och så småningom besegra henne.

Filmen var den första animerade filmen i full längd från Disney, och den blev en kritisk och kommersiell framgång och blev den mest inkomstbringande filmen 1938. Filmen är känd för sina ikoniska scener och minnesvärda karaktärer, inklusive de sju dvärgarna och ondskan. Queen, liksom dess klassiska låtar som “Heigh-Ho” och “Whistle While You Work”.

Kort sammanfattning av Askungen (1950)

Cinderella (1950) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Askungen är en klassisk Disney-animerad film som släpptes 1950, som berättar historien om en godhjärtad ung kvinna vid namn Askungen som blir illa behandlad av sin grymma styvmor och styvsystrar.

Trots sina svåra omständigheter drömmer Askungen om att hitta sann kärlek och lycka, och hennes önskan uppfylls när hon träffar en charmig prins på en kunglig bal. Men när Askungen tvingas lämna bollen innan hon kan avslöja sin sanna identitet, måste prinsen ge sig ut på ett sökande för att hitta sin sanna kärlek med bara en glastoffel som ledtråd.

Med hjälp av sin älva gudmor förvandlas Askungen till en vacker prinsessa och återförenas med prinsen, vilket leder till ett lyckligt och romantiskt lyckligt slut.

Filmen är känd för sina minnesvärda karaktärer, inklusive den elaka styvmodern och de älskvärda djurvännerna som hjälper Askungen på vägen, samt dess klassiska låtar som “Bibbidi-Bobbidi-Boo” och “A Dream is a Wish Your Heart Makes “.

Kort sammanfattning av Fantasia (1940)

Fantasia Trailer (1940)

Fantasia är en klassisk Disney-animerad film som släpptes 1940, som är en unik kombination av animation och klassisk musik. Filmen innehåller en serie av åtta animerade segment, vart och ett med olika klassisk musik, allt från Bach till Stravinsky.

Segmenten sträcker sig från det abstrakta till det narrativa, med en rad karaktärer och miljöer, från älvor och kentaurer till dinosaurier och dansande flodhästar. Filmen innehåller också live-action interstitialsekvenser, där dirigenten Leopold Stokowski diskuterar musiken och interagerar med de animerade karaktärerna.

Filmen var ett banbrytande experiment inom animation och musik, och den prisades för sina fantastiska bilder, innovativt berättande och banbrytande användning av synkroniserat ljud. Även om filmen inte var någon kommersiell framgång vid den första premiären, har den sedan dess blivit en älskad klassiker, med många av dess segment, som “The Sorcerer’s Apprentice” med Musse Pigg, som blivit ikoniska i sin egen rätt.

Kort sammanfattning av Mulan (1998)

Mulan (1998) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Mulan är en Disney-animerad film som släpptes 1998. Denna film berättar historien om en ung kinesisk kvinna vid namn Mulan, som klär ut sig till en man för att gå med i armén i stället för sin äldre och sjuka far.

Med hjälp av sin draksidekick Mushu och hennes nya vänner i armén måste Mulan övervinna en rad utmaningar. För att bevisa sig själv som en skicklig krigare och ge sin familj ära. Längs vägen måste hon också konfrontera den skurkaktiga Shan Yu, som hotar att invadera Kina och förstöra landet.

Mulan är känt för sin starka kvinnliga huvudkaraktär och sina teman om tapperhet och självupptäckt. Samt sina minnesvärda låtar som “Reflection” och “I’ll Make a Man Out of You”. Filmen var en kritisk och kommersiell framgång, tjänade över 300 miljoner dollar över hela världen och har blivit en älskad klassiker bland Disney-fans.

Kort sammanfattning av Frozen (2013)

Disney’s Frozen Official Trailer

Frozen är en Disney-animerad film som släpptes 2013. Denna film och som berättar historien om två systrar, prinsessorna Elsa och Anna av Arendelle. Elsa har magiska krafter som gör att hon kan skapa snö och is… Men hon kämpar för att kontrollera dem, och efter en traumatisk incident isolerar hon sig från sin syster och resten av kungariket.

Anna ger sig ut på en resa för att hitta sin syster och föra henne tillbaka till Arendelle. Hon och möter en robust isskördare vid namn Kristoff och hans ren-kamrat Sven, samt en komisk snögubbe som heter Olaf längs vägen. Men när de försöker hjälpa Elsa upptäcker de snart att hennes krafter kan utgöra ett hot mot kungariket. Och i sann Disney anda måste de arbeta tillsammans för att stoppa en evig vinter som Elsa oavsiktligt har orsakat.

Frozen var en kommersiell och kritikerframgång, tjänade in över 1,2 miljarder dollar över hela världen och vann två Oscarsutmärkelser. Filmen är känd för sina catchy låtar, inklusive den populära hiten “Let It Go”, och dess starka teman som systerskap, acceptans och självupptäckt. Filmens framgång har lett till en mycket framgångsrik franchise, inklusive en uppföljare, spin-off kortfilmer och merchandise.

Andra filmer som dessa

Om du gillade dessa klassiska Disney-animerade filmer kanske du också gillar:

 1. Tangled (2010): En återberättelse av den klassiska sagan Rapunzel, med en viljestark och äventyrlig hjältinna och en charmig tjuv.
 2. Moana (2016): En äventyrsfilm på en Stillahavsö med en modig och beslutsam ung flicka. Hon som ger sig ut på en resa för att rädda sitt folk.
 3. The Princess and the Frog (2009): En modern återberättelse av den klassiska sagan The Frog Prince. Utspelad i New Orleans på 1920-talet och med en hårt arbetande och självständig ung kvinna.
 4. Brave (2012): En skotsk äventyrsfilm med en egensinnig prinsessa som trotsar traditionen för att följa sin egen väg i livet och måste konfrontera konsekvenserna av sina handlingar.
 5. Zootopia (2016): En animerad polisfilm med en beslutsam och optimistisk kanin. Hon heter Judy Hopps som slår sig ihop med en slug räv som heter Nick Wilde. De måste tillsammans lösa ett mysterium i en stad av antropomorfa djur.

Dessa filmer har starka, dynamiska karaktärer, engagerande berättelser och minnesvärd musik, ungefär som de klassiska Disney-animerade filmerna du nämnde tidigare.


Nu när du sett hela vår lista av de bästa animerade Disney filmerna, kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Leave a Comment