Aladdin (1992) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

“Aladdin” är en animerad musikalisk fantasyfilm producerad av Walt Disney Feature Animation och släpptes av Walt Disney Pictures 1992. Filmen är regisserad av John Musker och Ron Clements och är baserad på den arabiska folksagan med samma namn från “One Thousand and One Nights”. Filmen har en begåvade röstskådespelare, inklusive Scott Weinger som Aladdin, Robin Williams som Genie, Linda Larkin som Jasmine, Jonathan Freeman som Jafar och Frank Welker som Abu.

Aladdin (1992) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Handlingen i Aladdin

Filmens berättelse följer Aladdin, en gatunge som blir kär i prinsessan Jasmine, dotter till sultanen av Agrabah. Aladdin rekryteras av den onde trollkarlen Jafar för att hämta en magisk lampa från underverkens grotta. När Aladdin går in i grottan upptäcker Anden inuti lampan, som ger honom tre önskningar. Med Andens hjälp ger sig Aladdin ut för att vinna Jasmines hjärta och besegra Jafar.

Styrkor i filmen

En av styrkorna med Aladdin är dess minnesvärda karaktärer, som väcks till liv av både röstskådespelare och animation. Aladdin är en relaterbar huvudperson, med en charmig personlighet och en stark känsla för rättvisa. Jasmine är en stark och oberoende prinsessa som utmanar de restriktiva könsrollerna i sitt samhälle. Anden stjäl showen med sina lustiga upptåg, snabba popkulturreferenser och otroliga musiknummer.

Filmens animation är också imponerande, med livfulla färger, detaljerade bakgrunder och flytande rörelser. Musiknumren, komponerade av Alan Menken och Howard Ashman, är catchy och roliga, med framstående låtar som “Friend Like Me” och “A Whole New World”. Filmen innehåller också starka teman om vänskap, självupptäckt och vikten av att vara sann mot sig själv.

Svagheter i filmen

Vissa kritiker har dock uttryckt oro över filmens skildring av Mellanösternkulturen. Även om filmen utspelar sig i en fiktiv stad, Agrabah, och inte uttryckligen identifierar sig med ett visst land eller religion, bygger filmens karaktärer, miljöer och motiv på stereotypa skildringar av Mellanöstern. Dessutom har några kritiserat rollbesättningen av icke-arabiska skådespelare i framstående roller, inklusive Robin Williams som Anden och Linda Larkin som Jasmine.

Trots denna kritik är detta fortfarande en älskad klassiker och en milstolpe inom Disney-animation. Dess minnesvärda karaktärer, medryckande låtar och imponerande animation fortsätter att underhålla publik i alla åldrar.

Letar du efter bra barnfilmer?

Röstskådespelare i Aladdin (1992) (Rollista i Aladdin)

Här är en lista över de främsta röstskådespelarna i filmen:

 • Scott Weinger som Aladdin: En gatuborre som blir kär i prinsessan Jasmine och använder en magisk lampa för att vinna hennes hjärta.
 • Robin Williams som Anden: En magisk varelse som är skyldig att tjäna lampans ägare och ger Aladdin tre önskningar.
 • Linda Larkin som prinsessan Jasmine: Sultanens dotter som längtar efter frihet från sitt skyddade liv och blir kär i Aladdin.
 • Jonathan Freeman som Jafar: Den kungliga vesiren som söker den magiska lampan för att bli den mäktigaste trollkarlen i världen.
 • Frank Welker som Abu: Aladdins lojala och busiga apa.
 • Gilbert Gottfried som Iago: Jafars sarkastiske och visa papegojhantlangare.
 • Douglas Seale som Sultanen: Jasmines far och härskaren över Agrabah.
 • Brad Kane och Lea Salonga som sångröster till Aladdin och Jasmine i duetten “A Whole New World”.

Filmen innehåller också ytterligare röstskådespelare i biroller och biroller.

Vad gör Aladdin (1992) till en så unik film

Detta är en unik film av flera anledningar. Här är några av de viktigaste faktorerna som bidrar till dess unika:

 1. Miljö och berättelse: “Aladdin” utspelar sig i en fiktiv arabisk stad som heter Agrabah och bygger på Mellanösterns rika kulturarv. Berättelsen är baserad på den klassiska arabiska folksagan “Tusen och en natt”, men den innehåller också element av romantik, komedi och äventyr som tilltalar en bred publik.
 2. Karaktärer: Karaktärerna i “Aladdin” är olika, intressanta och välutvecklade. Aladdin är en relaterbar hjälte som kämpar för att hitta sin plats i samhället och vinna hjärtat av sin sanna kärlek. Prinsessan Jasmine är en stark och självständig prinsessa som trotsar sin kulturs konventioner. Anden är en rolig och oförutsägbar karaktär som stjäl showen med sin snabba humor och popkulturreferenser.
 3. Musik: Musiken i “Aladdin” är ett framstående inslag i filmen, med låtar som är roliga och minnesvärda. Soundtracket komponerades av Alan Menken och Howard Ashman, med ytterligare låtar av Tim Rice. Filmens signaturlåt, “A Whole New World”, vann en Oscar för bästa originallåt.
 4. Animation: Animationen i “Aladdin” är visuellt fantastisk, med livfulla färger, intrikata detaljer och flytande rörelser. Filmen var en av de första Disney-filmerna som använde datorgenererade bilder, vilket möjliggjorde mer komplexa och realistiska animationer.
 5. Röstskådespeleri: Röstskådespeleriet i “Aladdin” är exceptionellt, med begåvade skådespelare som ger karaktärerna liv med humor, känslor och djup. Robin Williams, i synnerhet, är oförglömlig som Genie, med sin snabba leverans och improvisationsstil.

Sammantaget framstår denna film som en unik och banbrytande film i Disneys universum, med sin blandning av humor, äventyr, musik och kulturell rikedom.

Aladdin (1992) utmärkelser

“Aladdin” (1992) blev kritikerrosad och fick många utmärkelser och nomineringar. Här är några av de mest anmärkningsvärda priserna som filmen fick:

 • Academy Awards: Filmen vann två Oscars för bästa originallåt och bästa originalmusik. Filmen nominerades även för bästa ljud.
 • Golden Globe Awards: “Aladdin” vann två Golden Globe Awards för bästa originalmusik och bästa originallåt. Filmen nominerades också för bästa film – musikal eller komedi.
 • Grammy Awards: Soundtracket till filmen vann en Grammy Award för bästa inspelning för barn.
 • Annie Awards: Filmen vann sex Annie Awards, inklusive bästa animerade film och bästa regi. Filmen nominerades också för bästa manus, bästa röstskådespeleri och bästa musik.
 • BAFTA Awards: Filmen nominerades till två BAFTA Awards för bästa specialeffekter och bästa originallåt.

Sammantaget var “Aladdin” en kritisk och kommersiell framgång, och den fortsätter att vara en älskad klassiker.

Andra filmer som Aladdin (1992)

Om du gillade “Aladdin” (1992) och letar efter liknande filmer, här är några rekommendationer:

 1. Lejonkungen“(1994): Detta är en annan klassisk Disney-animerad film som utspelar sig på en fiktiv afrikansk savann och visar en ung hjälte som lär sig om ansvar och ledarskap. Precis som “Aladdin” har “Lejonkungen” ett minnesvärt soundtrack och färgglada karaktärer.
 2. Mulan” (1998): Detta är en Disney-animerad film som är baserad på en kinesisk legend och visar en ung kvinna som klär ut sig till en man för att slåss i ett krig. Precis som “Aladdin” har “Mulan” en stark och oberoende hjälte, medryckande låtar och en unik kulturell miljö.
 3. Hercules” (1997): Detta är en Disney-animerad film som är löst baserad på grekisk mytologi och innehåller en ung hjälte som måste visa sig värdig att vara en gud. Precis som “Aladdin” har “Hercules” ett roligt och optimistiskt soundtrack, färgglada karaktärer och en blandning av humor och äventyr.
 4. The Princess and the Frog” (2009): Detta är en Disney-animerad film som utspelar sig i New Orleans och visar en ung kvinna som drömmer om att öppna en egen restaurang. Precis som “Aladdin” har “Prinsessan och grodan” en stark hjältinna, en färgstark rollfigur och en blandning av humor och hjärta.
 5. Moana” (2016): Detta är en Disney-animerad film som utspelar sig på Stillahavsöarna och visar en ung kvinna som ger sig ut på en resa för att rädda sitt folk. Precis som “Aladdin” har “Moana” en unik kulturell miljö, medryckande låtar och en stark och självständig hjältinna.

Sammantaget delar dessa filmer vissa likheter med “Aladdin” när det gäller deras teman, karaktärer och berättande, och är värda att kolla in om du gillade filmen.

Letar du efter bra barnfilmer?


Nu när du läst vår Aladdin recension kanske du också vill läsa:

Leave a Comment