Toy Story (1995) – Resension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Toy Story (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Toy Story, som släpptes 1995, är en animerad film regisserad av John Lasseter och producerad av Pixar Animation Studios. Det var den första långfilmen som var helt datoranimerad och den blev snabbt en kritiker favorit och kommersiell framgång. Toy Story följer historien om en grupp leksaker som kommer till liv när deras ägare, en ung pojke som heter Andy, inte är i närheten. Filmen utforskar teman som vänskap, lojalitet och rädslan för att bli ersatt.

Handligen i Toy Story

Filmen börjar med Andys favoritleksak, en cowboydocka vid namn Woody (med röst från Tom Hanks), som förbereder sig för Andys födelsedagsfest. Men när Andy får en ny leksak, vid namn Buzz Lightyear (med röst från Tim Allen), börjar Woody känna sig avundsjuk och hotad. De två leksakerna befinner sig snart vilse och måste arbeta tillsammans för att hitta tillbaka hem innan Andy flyttar.


Andra artiklar jag tror du är intresserad av:


Styrkor i Toy Story

En av de mest imponerande aspekterna av Toy Story är dess animation. Filmen är fylld med livfulla färger och detaljerade bakgrunder som får leksakernas värld att kännas levande. Karaktärerna är också vackert animerade, med unika rörelser och uttryck som fångar deras personligheter perfekt. Det är svårt att tro att detta var den första långfilmen som var helt datoranimerad, med tanke på detaljnivån och sofistikeringen som finns i animationen.

En annan styrka med är dess karaktärer. Woody och Buzz är båda otroligt sympatiska och känns riktiga, och deras förhållande fungerar som hjärtat i filmen. Woodys svartsjuka och osäkerhet är förståeliga, och Buzzs kamp för att komma överens med sin egen identitet som leksak är rörande. Bikaraktärerna är också minnesvärda, där varje leksak har en distinkt personlighet och egenheter som gör att de sticker ut.

Filmens humor är också en höjdpunkt, med massor av skämt som kommer att tilltala både barn och vuxna. Filmens soundtrack, komponerat av Randy Newman, är också utmärkt, med fantastiska låtar som perfekt fångar filmens teman och stämning.

Svagheter i Toystory

Om det finns en svaghet så är det att handlingen ibland kan kännas lite förenklad. Även om filmen utforskar viktiga teman, är handlingen i sig ganska okomplicerad, det finns inte många överraskningar eller vändningar. Detta är dock ett mindre problem i en annars utmärkt film.

Toy Story (1995) - Resension

Kort sammanfattning om filmen

Sammanfattningsvis är Toy Story en banbrytande film som sätter en ny standard för animerat filmskapande. Dess animation, karaktärer, humor och teman samverkar för att skapa en minnesvärd och njutbar film som har bestått tidens tand. Det är inte konstigt att filmen skapade uppföljare och blev en älskad franchise.

Letar du efter andra bra barnfilmer så har vi:

Toy Storys animation

Toy Storys animation var banbrytande för sin tid, eftersom det var den första långfilmen som var helt datoranimerad. Pixar Animation Studios, som producerade filmen, använde en ny teknik som heter RenderMan, som möjliggjorde mer realistisk och detaljerad animering än vad som varit möjligt tidigare.

Animationen i Toy Story kännetecknas av dess livfulla färger, flytande rörelser och uppmärksamhet på detaljer. Filmskaparna ägnade stor uppmärksamhet åt leksakernas texturer, som det grova tyget i Woodys väst och den släta plasten i Buzzs hjälm. Bakgrunderna är också noggrant utformade, med detaljerade texturer och ljussättning som gör att de känns som riktiga miljöer.

En av de mest imponerande aspekterna av animationen är karaktärsdesignen. Animatörerna kunde skapa unika och uttrycksfulla rörelser och uttryck för varje karaktär, vilket gjorde att de kunde förmedla ett brett spektrum av känslor. Till exempel, Woodys ansiktsuttryck och kroppsspråk förmedlar hans svartsjuka och osäkerhet, medan Buzzs rörelser och poser speglar hans självsäkra och heroiska personlighet.

Animationen i Toy Story gynnades också av röstskådespeleriet från rollistan, som väckte karaktärerna till liv med sina framträdanden. Tom Hanks och Tim Allen, som röstade Woody respektive Buzz, kunde förmedla en rad känslor genom sitt röstskådespeleri, vilket bidrog till att karaktärerna kändes mer realistiska och relaterbara.

Sammantaget var animationen i Toy Story ett stort genombrott i filmvärlden, och den satte en ny standard för datoranimation. Uppmärksamheten på detaljer, karaktärsdesign och användningen av ny teknik hjälpte till att skapa en film som inte bara var visuellt imponerande utan också känslomässigt engagerande.


Letar du efter bra barnfilmer?


Rollista Toy Story (1995)

Röstbesättningen i Toy Story inkluderar flera anmärkningsvärda skådespelare som väckte karaktärerna till liv med sina framträdanden. Här är några av huvudskådespelarna och karaktärerna som de uttryckte i filmen:

 1. Tom Hanks som Woody, en cowboydocka och Andys favoritleksak.
 2. Tim Allen som Buzz Lightyear, en space ranger-leksak och Andys nyaste leksak.
 3. Don Rickles som Mr. Potato Head, en plastpotatisformad leksak som är en av Woodys närmaste vänner.
 4. Jim Varney som Slinky Dog, en slinky-formad leksak som också är en av Woodys närmaste vänner.
 5. Wallace Shawn som Rex, en grön dinosaurieleksak i plast som är blyg och orolig.
 6. John Ratzenberger som Hamm, en rosa spargrisleksak som är sarkastisk och kvicktänkt.
 7. Annie Potts som Bo Peep, en herdinna i porslin och Woodys kärleksintresse.
 8. John Morris som Andy Davis, ägaren till leksakerna.
 9. Erik von Detten som Sid Phillips, Andys granne och ett destruktivt barn som gillar att tortera leksaker.

Alla dessa skådespelare gjorde ett fantastiskt jobb med att väcka sina karaktärer till liv, och deras framträdanden bidrog till att göra Toy Story till en klassisk film som är älskad av publik i alla åldrar.

Vad gör detta till en så unik film

Toy Story (1995) är en unik film av flera anledningar, inklusive:

 1. Det var den första långa datoranimerade filmen: Toy Story var en banbrytande film eftersom det var den första långfilmen som var helt datoranimerad. Detta var en stor prestation inom filmskapande vid den tiden och satte en ny standard för animation i branschen.
 2. Den har ett unikt perspektiv: Toy Story erbjuder ett unikt perspektiv genom att berätta historien från själva leksakernas synvinkel. Genom att antropomorfisera leksakerna utforskar filmen idén att leksaker har känslor och önskningar precis som människor gör. Detta perspektiv gör att filmen kan fördjupa sig i teman som vänskap, lojalitet och rädslan för att bli ersatt.
 3. Den tilltalar både barn och vuxna: Även om Toy Story är en familjevänlig film, innehåller den också teman och humor som tilltalar vuxna. Filmens humor sträcker sig från fåniga skämt och fysisk komedi till mer sofistikerad humor som kan gå över barns huvuden. Detta gör att filmen kan avnjutas av publik i alla åldrar.
 4. Den har minnesvärda karaktärer: Toy Storys karaktärer är välutvecklade och minnesvärda, där varje leksak har en distinkt personlighet och egenheter som gör att de sticker ut. Huvudkaraktärerna, Woody och Buzz, är både sympatiska och relaterbara, och deras relation fungerar som filmens hjärta.
 5. Den har känslomässigt djup: Trots att det är en animerad film om leksaker har Toy Story ett överraskande emotionellt djup. Filmen utforskar teman som svartsjuka, osäkerhet och rädslan för att bli ersatt, som är relaterade till människor i alla åldrar. Filmens känslomässiga ögonblick hanteras med lyhördhet och är genuint rörande.

Sammantaget är Toy Story en unik film eftersom det var en banbrytande film som erbjöd ett nytt perspektiv och tilltalade publik i alla åldrar. Dess minnesvärda karaktärer, känslomässiga djup och humor gör den till en klassisk film som har bestått tidens tand.

Toy Story (1995) utmärkelser

Toy Story (1995) var en kritisk och kommersiell framgång, och den fick många utmärkelser och nomineringar. Här är några av de priser som filmen vann:

 1. Academy Awards: Toy Story vann en Special Achievement Academy Award för “utvecklingen och inspirerad tillämpning av tekniker som har möjliggjort den första långa datoranimerade filmen.”
 2. Golden Globe Awards: Toy Story vann Golden Globe Award för bästa film – musikal eller komedi.
 3. BAFTA Awards: Toy Story vann BAFTA Award för bästa originalmanus.
 4. Annie Awards: Toy Story vann sex Annie Awards, inklusive bästa animerade film, bästa regissör, ​​bästa manus och bästa musik.
 5. MTV Movie Awards: Toy Story vann MTV Movie Award för bästa duo på skärmen för framträdandena av Tom Hanks och Tim Allen.
 6. Critics’ Choice Awards: Toy Story vann Critics’ Choice Award för bästa familjefilm.
 7. Producers Guild of America Awards: Toy Story nominerades till Producers Guild of America Award för bästa teaterfilm.

Dessa utmärkelser visar kritikerhyllningen och den kommersiella framgång som Toy Story uppnådde, och de lyfter fram filmens banbrytande användning av datoranimation och engagerande berättande.

Andra filmer som Toy Story (1995)

Om du gillade Toy Story (1995) finns det flera andra filmer som du också kan njuta av. Här är några rekommendationer:

 1. Monsters, Inc. (2001) – Detta är en annan datoranimerad film producerad av Pixar Animation Studios. Liksom Toy Story har den ett unikt perspektiv, med fokus på en värld av monster som genererar energi genom att skrämma barn. Filmen innehåller älskvärda karaktärer och utforskar teman som vänskap och att övervinna rädsla.
 2. The Incredibles (2004) – Denna Pixar-film är en superhjältefilm som följer en familj av superhjältar som försöker leva ett normalt liv samtidigt som de räddar världen. The Incredibles har engagerande karaktärer och spännande actionscener, och den utforskar teman som familj, identitet och att hitta sitt syfte.
 3. Wreck-It Ralph (2012) – Denna Disney-film är en datoranimerad film som utspelar sig i en tv-spelsvärld. Liksom Toy Story utforskar den idén att livlösa föremål har känslor och önskningar. Wreck-It Ralph har älskvärda karaktärer och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och självupptäckt.
 4. Up (2009) – Denna Pixar-film är en äventyrshistoria om en gammal man som ger sig ut på en resa för att uppfylla sin livslånga dröm om att utforska Sydamerika. Filmen innehåller en hjärtevärmande historia och minnesvärda karaktärer, och den utforskar teman som vänskap, kärlek och vikten av att förfölja sina drömmar.
 5. The Lego Movie (2014) – Denna datoranimerade film utspelar sig i en värld gjord helt av legos. Liksom Toy Story utforskar den idén om att leksaker kommer till liv och innehåller engagerande karaktärer och humor som tilltalar både barn och vuxna. Legofilmen har också ett budskap om kreativitet och individualitet.

Letar du efter andra bra barnfilmer så har vi:


Nu när du läst vår Toy Story recension kanske någon av våra senaste artiklar skulle intresserad dig:

Leave a Comment