Star Wars Episode IV: A New Hope – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Disney Plus erbjuder tillgång till alla Disneys filmer och serier, tillsammans med Marvel Universe och Star Wars-serien inclusive Star Wars Episode IV. De har börjat lägga till andra filmer också, inklusive en av mina favoritfilmer: Star Wars Episod IV: A New Hope. 

Jag är alltid tveksam till att se klassiska filmer med nyare teknik. Detta eftersom det kan förändra hur vi ser dem eller få dem att se äldre ut än de borde vara. Men efter att ha sett A New Hope på Disney+ blev jag glatt överraskad över att se att den håller bra trots att den är nästan 40 år gammal!

År:  1977
Regi:  George Lucas
Skådespelare:  Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness
Betyg:  PG
Speltid:  125 minuter

Star Wars Episode IV: A New Hope finns nu att streama på Disney+

Som jag nämnde ovan släpptes Star Wars Episod IV: A New Hope 1977. Och anses av många fans som den bästa Star Wars-filmen någonsin. Det är också det första avsnittet av franchisen, så om du är intresserad av att börja med Disney+ eller vill få ett smakprov på hur det är innan du hoppar in i andra filmer som The Last Jedi eller Solo: A Star Wars Story, skulle det här vara ditt bästa val.

Skådespelare i Star Wars Episode IV: A New Hope

Skådespelarna i Star Wars Episod IV: A New Hope är hur imponerande som helst. Den ursprungliga trilogin innehöll några av Hollywoods största skådespelare. Och Disney+ kommer att se till att dina favoritkaraktärer är tillbaka på skärmen.

Harrison Ford i sin roll som Han Solo, och har sällskap av sin motspelare Chewbacca (Joonas Suotamo) och Lando Calrissian (Donald Glover). Mark Hamill är i rollen av Luke Skywalker. Medan Carrie Fisher kommer spelar Leia Organa.

Filmens debut på den nya streamingtjänsten kommer lagom till dess 40-årsjubileum.

Filmens debut på den nya streamingtjänsten kommer lagom till dess 40-årsjubileum.

Den var den första i Star Wars-trilogin och släpptes 1977. Men det var inte förrän i slutet av 1990-talet som den blev synonym med själva Star Wars. Innan dess kände fansen varje film med sitt eget namn; Avsnitt IV: A New Hope kallades helt enkelt så när den först släpptes på bio. Det var inte förrän 1997 och 1999 som avsnitt II och III dubbades som “The Phantom Menace” och “Attack of the Clones”.

Filmen är också känd för att vara en av endast tre filmer som gjorts vid den tiden som använder CGI-effekter. De andra två är Young Winston (1972) och Superman: The Movie (1978). Dessa tre filmer anses av många vara bland de bästa som någonsin gjorts! Eftersom de banade väg för framtida generationer av filmskapare som ville använda digital teknik som CGI i sitt arbete utan rädsla för att göra misstag eller låta falska när de säger sina repliker högt under filmningssessioner.”

Star Wars Filmer

Du kanske undrar hur du kan börja från början. Jag klandrar dig inte – det är mycket att ta till sig. Med släppet av avsnitt IX i december var jag mer än redo att börja titta på Star Wars-filmer igen.

  • The Force Awakens (2015)
  • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  • Solo: A Star Wars Story (2019)
  • The Last Jedi (2017)
  • Attack of the Clones (2002)

Här kan du hitta en guide från CompareSweden på hur du kan se Star Wars filmerna i ordning.

Extra innehåll

Varje film har också lagt till innehåll som kan nås före eller efter att ha sett den. Dessa inkluderar borttagna scener och bakom-kulisserna snuttar, såväl som kommentarer från skådespelare och crew. 

Det tillagda innehållet för varje film är tillgängligt via filmens meny. Vilket gör att du snabbt kan hoppa mellan filmerna om du är ikapp med alla.

Sammantaget är det en bra film som håller bra

Sammantaget är det här en fantastisk film som håller sig bra genom åren. Det är en klassiker och den är fortfarande aktuell idag. Jag njöt verkligen av att se den igen efter att ha varit borta från Star Wars så länge och sett hur mycket jag hade glömt historien om A New Hope.

Själva filmen är lätt att se utan alltför mycket krångel. Detta även om du inte är bekant med vad som händer i franchisen. För dem som är nya eller bara vill ha en uppfräschning på några viktiga punkter innan de fördjupar sig i andra filmer i serien, ger den här filmen en inblick i vilka dessa karaktärer är och hur deras relationer är med varandra utan att behöva gå in för mycket detaljer om hur deras berättelser utspelar sig senare på vägen.

När det gäller att introducera barnen för Star Wars för första gången, gör den här filmen ett utmärkt jobb med att få dem att haka på direkt med sina actionsekvenser och minnesvärda karaktärer som enkelt sticker ut från varandra så att det inte blir någon förvirring.

Se också: Star Wars: Andor – Recension & Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back – Recension

Slutsats om Star Wars Episode IV

Att se Star Wars Episode IV: A New Hope har varit en nostalgisk upplevelse, men det är också trevligt att se hur historien har hållit i sig över tid. Med allt tillagt innehåll och klipp bakom kulisserna är detta ett fantastiskt sätt att se om det klassiska äventyret som startade allt. 

Om du letar efter något nytt att se på Disney+, kolla definitivt in den här filmen!


Våra senaste artiklar:

Leave a Comment