Spider-Man: Far From Home – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

I kölvattnet av Thanos förlust lämnar Peter Parker (Tom Holland) Spidey hemma för en klassresa till Europa, där han kan fråga ut MJ (Zendaya) på en dejt. Men han blir snart kontaktad av Nick Fury (Samuel L. Jackson) för att rädda dagen med den nya hjälten Mysterio (Jake Gyllenhaal).

Vill du titta på Marvel filmerna men vet inte var du ska börja? Vi har lösningen! Se Marvel i kronologisk ordning, eller andra sätt att titta på serien.

SPIDER-MAN: FAR FROM HOME – Official Trailer

Avengers: Endgame förändrade oåterkalleligt Marvel Cinematic Universe. Det apokalyptiska tidsreseeposet lindade inte bara ett decennium av berättande trådar och karaktärsbågar samman till en film, utan skapade en helt ny värld där hälften av befolkningen har kommit tillbaka, fem år efter att hade blev Thanos snapped. Hur kommer MCU att hantera sådana universumförändrande konsekvenser?

Svaret, som Spider-Man: Far From Home bevisar, är med samma kvickhet, gränslösa energi och tonala lättsinne som gjorde 2017 års Spider-Man: Homecoming till en sådan succé. I sina öppningsminuter etablerar Far From Home sin värld efter slutspelet med en gag-sekvens som fungerar som en praktisk catch-up-mechanic för dem som hoppade över den näst största biosuccen genom tiderna. (Spoilers följer, om du inte har sett Endgame.)

Den goda nyheten är att Thanos är ute ur leken. De dåliga nyheterna är att Tony Stark också är död. Och medan världen ropar efter att Spider-Man ska ta upp Iron Mans mantel som ledande Avenger, behöver stackars Peter Parker (Holland) verkligen en paus. Precis som Iron Man 3 såg Stark hemsökt av sin resa genom Chitauris maskhål i Avengers Assemblekastar Endgames slutspel en skugga över Parker, som nu sörjer sin mentors alltför tidiga död och hoppas kunna ge upp sin superkostym för en liten stund.

Handling i Spider-Man: Far From Home

En kommande skolresa genom Europa är precis den möjlighet Parker behöver för att både ställa sitt hjältemod på is och deklarera sina känslor för den vackra och lite skrämmande MJ (Zendaya). Han utarbetar en romantisk plan för semestern som involverar Eiffeltornet och hennes favoritblomma, den svarta dahlian (”Som mordet”). Ned (Jacob Batalon), under tiden, räknar med att han och hans bästa kompis kommer att vara “amerikanska ungkarlar i Europa”, översittaren Flash Thompson (Tony Revolori) har blivit en vloggare som sänder till sin #flashmob, och läraren Mr Harrington (en konsekvent uppsluppen) Martin Starr) är fortfarande en borttappad student från ett totalt sammanbrott.

Precis som Homecoming var en smart John Hughes-inspirerad tonårskomedi som också råkade vara en Spider-Man-film, skulle Far From Home fungear helt perfekt utan superhjältar. Det oklanderliga Spidey-sence för humor från förra filmen är inte riktigt lika bra här. Men den återvändande regissören Jon Watts njuter uppenbarligen av de utmaningar som hans tonåringshjälte har, och den här gången kombinerar Hughes inflytande med en Eurotrip -inspirerad vision av Europa (en kort utflykt till Nederländerna är osannolikt befolkad med väderkvarnar, tulpaner i överflöd och vänliga sporthuliganer).


Du har väl inte missat:


Var kommer Marvel in i bilden?

Men superhjältar krachar oundvikligen hans resa när Nick Fury (Jackson) kapar skolresan och rekryterar Spidey för att slåss mot destruktiva elementära varelser tillsammans med Jake Gyllenhaals nyanlända hjälte Quentin Beck, alias Mysterio – som utger sig för att komma från samma alternativa dimension som monstren. Watts fick verkligen till Queens miljön av Homecoming, men helt klart njuter av möjligheterna att ta med Spider-Man ut ur sitt grannskap – Parker brottas nu med sönderfallande arkitektur, mängder av turister och fiender som inte påverkas av hans nät. Regissören får maximal användning av Spider-Mans status som den mest akrobatiska av Avengers, och punkterar actionscenerna med svindlande trick, det häftigaste var under en fight på Londons Tower Bridge.

Sipder-man och fadersfigurer

Efter Homecoming så såg vi Parker arbeta under Tony Starks ledning, men nu får spidy tre nya fadersfigurer. Mysterio, i en typisk icke-traditionell MCU-tvist på källmaterialet, jobbar nu med honom, och erbjuder sällskap och empati för Parkers senaste förlust. Och så är det Fury, Jackson tillbaka i imperialistisk form, som både beklagar att jordens mest tillgängliga hjälte är en bokstavlig skolunge och njuter av chansen att använda sin betydande auktoritet över honom. Och efter att ha tillbringat mycket av Homecoming med Parkers röstmeddelanden, Jon Favreaus Happy Hogans kommer nu närmare den unge hjälten genom deras delade sorg och rädsla för Fury. Allt samtidigt som han inleder ett hemligt förhållande med moster May (Tomei). Det är ett bevis på Watts att dessa karaktärstrådar sammanfaller snyggt utan att det känns trångt på skärmen, vilket ger ännu mer känslomässigt djup till MCU:s Spidey-vers.

Om kompisförhållandet mellan Parker och Beck från början känns intetsägande, så kommer Gyllenhaal senare att bli mer engagerande, filmen växlar upp en växel precis när den börjar kännas lite slö. Det finns ingen likvärdig överraskning som Vulture-avslöjandet i Homecoming – alla som tog Spidey Comics 101 kommer att se nästa stora grej – men Watts iscensätter sitt spönnningshöjande moment med ett ryck av energi som sporrar till en grymt rolig andra halvlek, med överraskande band till detaljerna i MCU som sträcker sig ända tillbaka till franchisens början. Inte nog med det, utan Far From Home levererar oväntat seriens mest spännande bildspråk sedan Doctor Strange fick sitt tredje öga öppnat av The Ancient One.

Spiderman och MJ?

Trots allt annat som händer tappar Far From Home charmigt nog aldrig Peters strävan att fråga ut MJ. Parets blivande-romantik är söt och förtjusande, men inte det minsta cringy. Och Zendaya lyser levererar fantastika lines. Tom Holland förblir en not-perfekt Spider-Man. Och, fortfarande roligare och mer trovärdig tonåring än Tobey Maguire och Andrew Garfields inkarnationer. Medan Far From Home finner honom desperat att ta världens tyngd från hans axlar, förlorar Holland aldrig den sprudlande gnistan som gör honom till en av MCU:s mest förtjusande figurer.

Är Spider-Man: Far From Home värd att se?

Far From Home är en mer chill film än Homecoming, med tempo som ibland dämpas, och ett tvång att ge varje mindre karaktär tid att skina. Men det är en lättfotad sommarblockbuster som fungerar bra efter Endgames monolitiska arv, innan den lämnar Engam bakom sig för att ge sig ut på sitt eget globetrottande äventyr. MCU:n behöver inte en ny Iron Man ännu – Far From Home bevisar att MCU är sälker i Spider mans händer.

Det är inte riktigt den fulla striken som Homecoming är, men Far From Home är inte långt ifrån att matcha det, med massor av humor, energisk action och svaren som Endgame gjorde dig sugen på.

Helt klart en film vi på VividWeb kan rekommendera dig att se!

Rolliasta i Spider-Man: Far From Home

 • Tom Holland – Peter Parker / Spider-Man
 • Jake Gyllenhaal – Quentin Beck / Mysterio[3]
 • Samuel L. Jackson – Nick Fury
 • Zendaya – Michelle “MJ” Jones
 • Jacob Batalon – Ned Leeds
 • Marisa Tomei – May Parker
 • Jon Favreau – Harold “Happy” Hogan
 • Cobie Smulders – Agent Maria Hill
 • Tony Revolori – Eugene “Flash” Thompson
 • Angourie Rice – Betty Brant
 • Remy Hii – Brad Davis
 • Martin Starr – Roger Harrington
 • J.B. Smoove – Julius Dell
 • Peter Billingsley – William Ginter Riva
 • Jorge Lendeborg Jr. – Jason Ionello
 • Numan Acar – Dimitri
 • Ben Mendelsohn – Talos (cameo)
 • J.K. Simmons – J. Jonah Jameson (cameo)

Utmärkelser och nomineringar för Spider-Man: Far From Home

UtmärkelseDatum för ceremoninKategoriMottagareResultat
Teen Choice AwardsAugust 11, 2019Choice Summer MovieSpider-Man: Far From HomeVann
Teen Choice AwardsAugust 11, 2019Choice Summer Movie ActorTom HollandVann
Teen Choice AwardsAugust 11, 2019Choice Summer Movie ActressZendayaVann
Saturn AwardsSeptember 13, 2019Best Comic-to-Film Motion PictureSpider-Man: Far From HomeNominerad
Saturn AwardsSeptember 13, 2019Best Supporting ActressZendayaVann
Saturn AwardsSeptember 13, 2019Best Performance by a Younger ActorTom HollandVann
Saturn AwardsSeptember 13, 2019Best Special EffectsSpider-Man: Far From HomeNominerad
People’s Choice AwardsNovember 10, 2019Movie of 2019Spider-Man: Far From HomeEj avgjort
People’s Choice AwardsNovember 10, 2019Action Movie of 2019Spider-Man: Far From HomeEj avgjort
People’s Choice AwardsNovember 10, 2019Male Movie Star of 2019Tom HollandEj avgjort
People’s Choice AwardsNovember 10, 2019Female Movie Star of 2019ZendayaEj avgjort
People’s Choice AwardsNovember 10, 2019Action Movie Star of 2019Tom HollandEj avgjort

Nu när du läst vår Spider-Man: Far From Home recension, kanske du också skulle vara intresserad av:

Leave a Comment