Violent Night – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Stranger Things-stjärnan spelar en tomte i en “Violent Night” men han sviks av ett dåligt manus.

Violent Night Official trailer

Snabb fakta om Violent Night

I mars 2020 tillkännagav Universal Pictures att de förvärvade originalmanuset till Violent Night av Pat Casey och Josh Miller och att 87North Productions skulle producera filmen. I november 2021 fick David Harbour huvudrollen, med Tommy Wirkola som skulle regissera. Wirkola anställdes för att regissera efter att han skickat en version av sin tidigare film The Trip till producenter på 87North, och efter att ha sett den skickade de honom manuset Violent Night. I början av 2022 blev John Leguizamo, Beverly D’Angelo, Alex Hassell, Alexis Louder, Edi Patterson, Cam Gigandet och André Eriksen bekräftade att spela huvudrollerna. Inspelningen av filmen ägde rum från januari–mars 2022, och hade börjat i februari 2022 i Winnipeg.

Vad är premissen

Ett av de roligaste skämten i “Scrooged”, det ibland ojämna men kraftigt underskattade Bill Murray -riffet från 1988 på Charles Dickens A Christmas Carol, kom precis i början med en konstgjord reklamtrailer. Med titeln “The Night the Reindeer Died” var det ett glatt, cheesy julblodbad där terrorister försöker ta Nordpolen tills Lee Majors räddar dagen genom att skjuta ner angriparna medan killen i den röda kostymen försäkrar honom att han håller på att bli en bra pojke i år.

Nu kommer “Violent Night”, en film som verkar ha designats av författarna Pat Casey och Josh Miller och regissören Tommy Wirkola för att svara på frågan om hur en fullängdsversion av “The Night the Reindeer Died” kan ha sett ut. Förstärkt av överdrivet blodbad som skulle ha varit otänkbart på tv då. Resultatet, kanske inte överraskande, är en till stor del tråkig filmisk kolklump. De försöker utan framgång tänja ut sin enskämtspremiss till 101 minuteri ett försök att positionera sig som en ny alternativ julklassiker. Istället är “Violent Night” ungefär lika underhållande som att lyssna på folk som bråkar om “Die Hard” är en julfilm eller inte (det är det inte, FYI). Detta samtidigt som man mer eller mindre slösar bort ett genuint engagerat framträdande från David Harbor som mannen i rött.

Vad handlar Violent Night om?

När filmen öppnar har den oerhört rika, mäktiga och dysfunktionella Lightstone-familjen samlats på den massiva byggnaden som tillhör matriarken Gertrude (Beverly D’Angelo) för att fira julen. Medan hennes avskyvärda dotter Alva (Edi Patterson), hennes lika hatiska son Bertrude (Alexander Elliot) – inte ett stavfel – och hennes idiotiska skådespelarepojkvän (Cam Gigandet) som försöker bli sponsrad och hennes son Jason (Alex Hassell) och hans fru Linda (Alexis Louder) försöker lösa sina problem, bara Jasons bedårande dotter Trudy (Leah Brady) verkar fortfarande vara villig att omfamna julandan.

Men inom kort ersätts det familjära av skottlossning! Detta när en grupp våldsamma tjuvar ledda av en kille med smeknamnet Scrooge (John Leguizamo) anländer för att stjäla 300 miljoner dollar. Dessa 300 miljoner tror de Gertrude har fått tag i och gömt i ett teoretiskt ogenomträngligt kassaskåp.

Medan allt detta pågår råkar tomten (här avbildad som fylld med lika delar sprit och självförakt) som funderar på att packa ihop sina grejor för gott efter en sista jul – vara i detta huset och hamnar i kläm när hans renar lyfter under den första kaoset. Även om hans första instinkt är att fly, inser han att Trudy är en av stjärnorna på hans lista. Han bestämmer sig för att ta sig samman och rädda henne.

Detta gör han med hjälp av färdigheterna han har för brutalt våld som han skaffade sig under sina dagar före han blev jultomten. Detta leder till flera scener där han eliminerar de olika skurkarna med allt från en slägga till en snöslunga… Och till och med en julstjärna in i någons ögonglob. För sin del använder Trudy sina färdigheter att bygga fällor som hon utvecklat från att titta på “Ensam hemma” för att avvärja angriparna på lika blodiga sätt.

Andra julfilmer:

Vad är Violent Night egentligen?

“Violent Night” består huvudsakligen av bitar lånade från andra julfilmer på ett lite nytt sätt. Mest uppenbart avser det att vara någon sorts hybrid av de tidigare nämnda “Die Hard” och “Home Alone”. Den berusade, svärande och cyniska versionen av jultomten som avbildas här som vi ser kräka på en preson medan han flyger iväg i sin släde under pre-credit-öppningssekvensen, kommer utan tvekan att inspirera till minnen av Billy Bob Thornton i “Bad Santa.”

Den dysfunktionella familjesammankomsten som avbryts av kriminella är direkt ur “The Ref”. Närvaron av D’Angelo fungerar som en levande påminnelse om “National Lampoon’s Christmas Vacation,”. Detta trots att hennes roll är en 180-graders vändning från den varma och kärleksfulla mamman hon spelade där. Till och med iden att tomten slåss mot skurkar på blodigt sätt gjordes för ett par år sedan i “Fatman,”. I denna film slåss där Mel Gibsons version av jultomten mot en lönnmördare som anställts av en skitunge som inte blev glad för sin kolklump.

Är Violent Night en bra film?

Problemet med “Violent Night” är inte dess premiss utan hur lite som görs med den. Tomten som våldsamt eliminerar ut skurkar är ett skämt som kunde ha utvecklats till något intressant. Kanske med gruvligt fysiskt våld som ett sätt att kommentera den känslomässiga brutalitet som julklassiker som “A Christmas Carol” och “It’s a Wonderful Life” är. Istället nöjer sig Wirkola med att hålla fast vid samma skämt om och om igen… Tomten som dödar skurkar på groteska sätt (och det här är en onekligen hård-R-film) som snabbt blir lite tråkig.

Även det kan ha fungerat på någon grundläggande nivå som en blodig svart komedi. Men sedan försöker filmen olämpligt föra in känslor mot slutet… Detta genom att be oss bry oss om de mest hatiska familjemedlemmarnas öden. “Violent Night” verkar också konstigt återhållsam för att fullt ut utnyttja iden att det är jultomten som delar ut våld. Det finns bara en del av filmen där han fullt ut använder sina unika krafter mot en av angriparna. Och, kanske oundvikligen, är det detta som fastnar i sinnet efteråt.

Den enda räddande nåden i “Violent Night” är Harbours skådespeleri. Liksom resten av filmen är hans karaktär i grunden ett skämt. Men en han förbinder sig till imponerande hela tiden! Detta oavsett om han slåss mot de nya tilläggen på hans stygga lista eller kommunicerar med Trudy över walkie-talkies. Visst, han kanske inte ersätter Edmund Gwenn som den perfekta filmtomten i denna filmen, men hans verk här är det enda söta julgodiset i en annars härsken filmisk pudding.

Vad föräldrar behöver veta

Föräldrar måste veta att  Violent Night  är en överdriven action/komedi med jultema. Drn är om jultomten (David Harbor) som försöker hjälpa en familj som hålls som gisslan. Den har massor av blod, och starkt språk. Våldet är extremt, med slagsmål, vapen och skottlossning, slag med handhållna vapen och trubbiga föremål, knivhugg, skärning, blod som sprutar, blodiga sår, gurglande blod, huvuden slagna, lemmar brutna, ögon stuckna, karaktärer elektricerade, explosioner, hot och  mycket Mer. Svordomar inkluderar användning av “f–k”, “s–t”, “c-sucker”, “bitch”, “a–hole”, “fan” etc. Det finns också en del starka sexrelaterade dialoger och kyssar. Tomten dricker mycket (och blir full), och bikaraktärer dricker socialt och under spända situationer.

Rollista i Violent Night

 • David Harbour som jultomten, en legendarisk julklappsbärare och före detta vikingakrigare.
 • John Leguizamo som Jimmy “Mr. Scrooge” Martinez, ledaren för legosoldaterna.
 • Alex Hassell som Jason Lightstone, Gertruds son som anses vara hennes favorit.
 • Alexis Louder som Linda Matthews, Jasons fru och en ingenjör som tvingas tillbringa julen i huset för att parets dotter ska få en trevlig jul och som har anklagats för att vara golddigger av Jasons familj.
 • Edi Patterson som Alva Lightstone, Gertruds hårt drickande dotter som vill ta över familjeföretaget som VD över sin bror.
 • Cam Gigandet som Morgan Steel, Alvas pojkvän och en wannabe-actionstjärna/filmskapare som vill att Gertrude ska sponsra hans nästa film.
 • Leah Brady som Trudy Lightstone, dotter till Jason och Linda.
 • Beverly D’Angelo som Gertrude Lightstone, den fula matriarken som leder familjeföretaget och får sina barn att kämpa för hennes kärlek och pengar.
 • Brendan Fletcher som “Krampus “, Mr. Scrooges ledande hantlangare.
 • André Eriksen som “Pepparkakor”, Mr. Scrooges hantlangare som poserar som Gertruds butler.
 • Alexander Elliot som Bertrude “Bert” Lightstone, Alvas tonåriga influencerson från hennes första äktenskap.
 • Mike Dopud som Commander Thorp, en “kill squad”-ledare som i hemlighet är i förbund med Mr. Scrooge.
 • Mitra Suri som “Candy Cane”, en legosoldat som arbetar för Mr. Scrooge.
 • Stephanie Sy som “Sugarplum”, en legosoldat som arbetar för Mr. Scrooge.
 • Sean Skene som legosoldat som arbetar för Mr. Scrooge som poserar som en ledande livvakt.
 • Can Aydin som “Frosty”, en legosoldat som arbetar för Mr. Scrooge.
 • Cha-Lee Yoon som Techie, en hacker som arbetar för Mr. Scrooge.
 • Phong Giang som “Tinsel”, en legosoldat som arbetar för Mr. Scrooge.
 • Erik Athavale som Richard.

Nu när du läst vår recension av Violent Night kanske du vill läsa någon av våra senaste recensioner:

Leave a Comment