Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Regissören Sam Raimi återvänder till Marvel för den sinnesmältande Doctor Strange in the Multiverse of Madness, en av de konstigaste och mest ambitiösa MCU-filmerna genom tiderna.

Om du inte vet vilken Marvel film du ska titta på så har vi Se Marvel i kronologisk ordning

Det har funnits personer som tycker att Marvel filmerna post-Avengers: Endgame, har varit lite… vingliga (jag är en av dem). Det mesta av detta beror på de mindre fantastiska prestationerna, både kritiskt och ekonomiskt, av filmer som Black Widow och Eternals, såväl som kvaliteten på studions Disney+-erbjudanden. Var det möjligt att den mäktiga MCU:n kan ha tappat sitt momentum när Infinity Saga tog slut?

Förra decembers hyllades Spider-Man: No Way Home detta lade många av dessa spekulationer vila, och nu är vi här för att berätta att Doctor Strange in the Multiverse of Madness verkligen ser till att du inte behöver känna en rädsla för detta längre!

Regisserad av Sam Raimi, som gör sin första Marvel-film och första superhjälte film sedan han avslutade sin webbslingstrilogi före MCU 2007 med Spider-Man 3. Kan Multiverse of Madness leva upp till succén som var spiderman trilogin?

Kort om Doctor Strange in the Multiverse of Madness

 Multiverse of Madness är verkligen en vild, helt galen och ljuvligt konstigt du kommer att få gå med Doctor Strange in i det lustiga huset av speglar, känt som multiversum. Detta är fullt av sinnesböjande ögonblick, trippy situationer och en näve full av överraskningar som faktiskt känns som riktiga överraskningar.

Det är också mycket en Sam Raimi-film, och kanske den mest unika visionen av en MCU-regissör sedan James Gunn satte Guardians of the Galaxy framför oss för nästan åtta år sedan. Och mer till saken, det är en Sam Raimi-skräckfilm… Eller åtminstone hur man skulle se ut i Marvels sandlåda. Demoner, monster, återupplivade lik, jumpscares, dubbelgångare och övernaturliga manifestationer fyller varje hörn.

Två berättelser står i centrum för galenskapen: den oanvändbara och utom räckhåll kärleken mellan Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) och Christine Palmer (Rachel McAdams). Och, ännu viktigare, Wanda Maximoffs (Elizabeth Olsen) tvångsmässiga strävan efter att hitta hennes barn någonstans där ute i multiversum… Barn som hennes sinne vägrar att tro inte faktiskt existerar.

Det är Wandas sökande efter sina två söner, direkt efter händelserna i 2021 års TV-serie WandaVision, som gör att hon helt slumpmässigt korsar vägar med America Chavez (Xochitl Gomez). Detta är en ung kvinna som verkar vara den enda personen som finns med förmågan att resa mellan universum.

 Multiverse of Madness återspeglar sin egen titel och har en frenetisk känsla som nästan känns som det tappar kontrollen. Ibland stannar filmen kraftfullt upp för en informationsdump som skakar, men den, virvlande kameran rusar snabbt iväg igen till nästa scen.

Känns nästan som Marvel Comic books

Det är en av de där scenerna, där Doctor Strange möter den berömda Marvel Comics-tribunalen känd som Illuminati, som kommer att få ett antal huvuden i publiken att explodera. Det finns massor av fanservice här, en del av det redan antydt och en del oväntat.

Detta är också ett ögonblick som känns som att det kommer direkt ur serierna, och om något så lutar sig Raimi hårt mot serietidningsbilder, till och med mer än i någon av hans tre Spider-Man-filmer. Faktum är att Multiverse of Madness kan vara den mest direkta serietidningsfilmen i hela MCU hittills, inte en lätt uppgift i en filmserie baserad på mer än sex decennier av saker. Men medan tidigare MCU-filmer och serier kan ha hållit tillbaka eller minimerat deras mer bisarra element, kastar Multiverse of Madness allt mot väggen på ett ofta rörigt men härligt bisarrt sätt.

Skådespelarna

Cumberbatch har blivit alltmer bekväm i Stranges mantel med vart och ett av hans nu sex live-action-framträdanden i MCU, och han får hjälp av Wong, som kastar av sig mycket av sin tidigare “roliga sidekick”-vibe till förmån för en mer betydande närvaro. McAdams, som var reducerad till en stand-in i den ursprungliga 2016 Doctor Strange ursprungsberättelsen, får också mer att göra. Gomez, som har en tilltalande närvaro på skärmen och passar rollen, reduceras alltför ofta till rollen som expositionsmaskin under filmens händelser, och hennes prestation lider för det.

De främsta skådespelarutmärkelserna går dock till Olsen som Wanda, som för med sig verklig, påtaglig, hjärtskärande sorg till rollen tillsammans med en elektrifierande målmedvetenhet som får dig att tro att hon är en av de mäktigaste varelserna i MCU. Hennes arc som började långt tillbaka i 2015 års Avengers: Age of Ultron når sin topp här.

Hur var det Grafiska i Multiverse of Madness

Visuellt är filmen inte alltid slående, men det finns många av Raimis kännetecken, inklusive whip pans, plötsliga lutningar, zoomningar och inifrån och ut synpunkter. Den vaknar mest till liv under dess trippigare sekvenser, inklusive ett showstoppande dopp genom en forsande serie av universum som är psykedeliska och konstigt irriterande. Elfmans musik lägger också mycket till känslan av desorientering, han blandar grandiosa strängar med disharmoniska enstaka toner på pianot och till och med en och annan skrikande gitarr.

Bör du se Multiverse of Madness?

Doctor Strange in the Multiverse of Madness kommer förmodligen inte att tjäna generera några nya fans till MCU, och det kan till och med avskräcka vissa biobesökare eftersom den definitivt är en mer komplicerad, mer våldsam och makaber film än vi har sett från Marvel hittills. 

Den landar inte heller alltid rätt; den är förvirrande och känns ibland lite vilsen. Men Multiverse of Madness kommer att glädja legionerna av etablerade fans genom att omfamna den konstiga serietidningen väldigt trofast. Ironiskt att det skulle krävas en så galet ostadig men rik film för att hjälpa till att stabilisera Marvelskeppet.

Rollista i Doctor Strange in the Multiverse of Madness

 • Benedict Cumberbatch – Dr. Stephen Strange / Doctor Strange
 • Elizabeth Olsen – Wanda Maximoff / Scarlet Witch
 • Chiwetel Ejiofor – Baron Karl Mordo
 • Benedict Wong – Wong
 • Xochitl Gomez – America Chavez
 • Rachel McAdams – Dr. Christine Palmer
 • Jett Klyne – Tommy Maximoff
 • Julian Hilliard – Billy Maximoff
 • Michael Stuhlbarg – Dr. Nicodemus West
 • Hayley Atwell – Peggy Carter / Captain Carter
 • Anson Mount – Blackagar Boltagon / Black Bolt
 • Lashana Lynch – Maria Rambeau / Captain Marvel
 • John Krasinski – Reed Richards / Mr. Fantastic
 • Patrick Stewart – Charles Xavier / Professor X
 • Sheila Atim – Sara Wolfe
 • Adam Hugill – Rintrah
 • Bruce Campbell – Pizza Poppa
 • Charlize Theron – Clea (cameo)

Våra senaste artiklar:

Leave a Comment