Star Wars: Andor – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Star Wars: Andor är en helt ny serie på Disney+ som berättar om Cassian Andors tidiga dagar och upprorets födelse. Serien äger rum under Rogue One, fast med en twist! Den visar vad som händer mellan Rogue One och A New Hope. Detta gör att den kan gräva djupare in i historien, vilket ger oss en bättre bild av hur livet var för många människor som levde under kejserlig kontroll innan de gick samman för att slå tillbaka mot imperiet.

Spoiler Alert! Om du inte vill läsa om spoilers eller inte sett Rogue One, så bör du inte läsa vidare.

Cassian Andors tidiga dagar och upprorets födelse.

Den nya Star Wars-serien utspelar sig i upprorets tidiga dagar och fokuserar på Cassian Andor, en av Rogue Ones huvudkaraktärer. Denna gång får vi veta mer om hans bakgrund och hur han blev en rebellkämpe.

Showen är bra, men ändå inte bra. Det känns som att den skulle kunna passa bättre för TV än för Disney+. Där den kanske har kunnat bygga upp sin historia mer gradvis istället för att stoppa in allt i en säsong som slutar abrupt med liten upplösning. 

Som sagt, det finns några övertygande framträdanden från Diego Luna som Andor och Alan Tudyk som K-2SO (röst av Tudyk återigen), som tillför en känslomässig tyngd till sina karaktärer som hjälper till att hålla den här serien från att kännas för sanerad för både barn och vuxna.

Kort information om Star Wars: Andor

Star Wars: Andor är en ny serie som utspelar sig under upprorets tidiga dagar. Den följer Gudk (röst av Ashley Eckstein), en officer från Imperial Security Bureau, och Kelu (röst av Alan Tudyk), en medlem av Galactic Alliance. De möts under ett uppdrag för att undersöka rebellernas verksamhet i Andor.

Serien är producerad av Jon Favreau, och den kommer i åtta avsnitt där varje avsnitt är på cirka 22 minuter (vilket betyder att det kommer att finnas cirka tre timmars innehåll sammanlagt).

Var kan man se Star Wars: Andor?

Om du undrar var du ska se Star Wars: Andor är svaret Disney+. Detta är en streamingtjänst som erbjuder ett brett utbud av filmer och TV-program.

För att komma igång med din nästa binge-watching-session med den här actionfyllda serien (eller annat innehåll tillgängligt på Disney+) följ bara dessa steg:

  • Gå till Disney+, eller klicka på genvägen nedan.
  • Registrera dig för en gratis provperiod eller prenumerera på en av deras planer. (Om du behöver hjälp med själva registreringen kan du skriva en kommentar var du fastnar, så kan vi ge dig hjälp på traven.

Andors kamp med Imperiet ger en intressant inblick i hur rebellerna blev mer än bara några ojämna grupper.

Andors kamp med imperiet ger en intressant inblick i hur rebellerna blev mer än bara några små grupper. Andor och hans fru Jyn Erso, har gömt sig för imperiet i flera år. Men när de äntligen bestämmer sig för att slå tillbaka får vi en glimt av hur deras förhållande hjälper dem att bli ledare för denna nya rörelse.

Andors ledarstil skiljer sig mycket från Leias. Han vägrar att leda bakifrån eller spendera tid med dem som inte är redo att slåss vid sidan av honom. 

Detta skapar en intressant dynamik mellan honom och Leia senare i livet när de båda behöver varandras hjälp. Även om han inte kan förstå hennes tålmodiga tillvägagångssätt. Vet hon att det finns tillfällen då människor behöver tålamod innan de är redo att göra stora förändringar i deras liv (och ibland även efter).


Andra intressanta artiklar:


Rogue One

Andor är en spion för upproret. Han är också ledaren för upproret och en av dess största hjältar. Men det här är inte bara din typiska berättelse om en kille som föddes i fattigdom. Och steg till att bli en av historiens mest vördade ledare – det handlar också om hur han kom dit.

Andor presenteras som en lojal soldat för Jyn Erso (Felicity Jones). Som gick undercover som en kejserlig kadett vid 15 års ålder för att få underrättelser om deras vapenforskningsoperation så att hon kunde mörda direktören Orson Krennic (Ben Mendelsohn). Efter att ha fått reda på att de hade arbetat på ett ultimat vapen kallat The Death Star, rekryterade hon Andor och hans fru Lyra Erso (Valene Kane) för att hjälpa henne att förstöra det innan det kunde färdigställas eller användas mot deras hemplanet Alderaan genom att spränga deras primära bygganläggning på Scarif där alla designfiler förvarades. 

Tillsammans med Jyns pappa Galen Erso (Mads Mikkelsen). Den före detta kejserliga piloten Bodhi Rook (Riz Ahmed), omprogrammerade droiden K-2SO(Alan Tudyk) och andra medlemmar från Saw Gerreras. Den extremistiska fraktionen känd som Partisanerna vars uppdrag hade getts upp av Mon Mothma själv efter att ha valts till president efter Palpatines död i Endor. De lyckades skicka ut dessa planer innan de dödades själva när Darth Vader anlände till deras plats tillsammans med sina styrkor vilket resulterade i deras död tillsammans med många andra inklusive general Dodonna.

Det första avsnittet

I Andor ser vi en ung Andor som leder ett rekognosceringsuppdrag. Detta för att ta reda på information om en kejserlig bas. Det är tydligt att han redan har pressats bortom sina gränser för att få förändring att hända, och att han är fast besluten att inte misslyckas igen. Han vet dock att folket räknar med honom, och de har inte mycket tid kvar innan allt förändras för alltid.

TV-serien är en fantastisk skildring på en kamp för förändring

Andor är en fantastisk skildring på vad som händer när människor pressas bortom sina gränser för att få förändring att hända. Andors kamp med imperiet ger en intressant inblick i hur rebellerna blev mer än bara några ojämna grupper. Det visar också hur de kunde bilda en allians och arbeta tillsammans mot denna gemensamma fiende.

Filmen har humor, spänning och tillräckligt många actionscener så att du aldrig kommer bli uttråkad av att se den igen!

Slutsats

Jag gillade verkligen det första avsnittet av Star Wars: Andor. TV-serien ger en bra inblick i hur det var för ett uppror att börja växa och försöka störta ett imperium. Jag tror att den här serien kommer att bli ett intressant tillskott till Disney+. Jag ser även fram emot att se mer från Andor!


Leave a Comment