Syfy’s Van Helsing – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

I en värld fylld av otaliga streamingtjänster som är fulla av zombieshower, apokalyptiska epos och vampyrrelaterade shower kan det vara överväldigande att bestämma sig för vilken serie som ska streamas härnäst. Det är inget fel med att se The Office eller Supernatural flera gånger, men det kanske är dags att gå vidare till något nytt, annorlunda och mer unikt.

Om du gillar postapokalyptiska fantasy-överlevnadsberättelser, eller om du är ett fan av Stoker’s Dracula och /eller behöver bara se något nytt och brutalt, Syfys Van Helsing är för dig!

Naturligtvis pratar vi inte om storfilmen från 2004 med Hugh Jackman i huvudrollen (även om den filmen var fantastisk och jag planerar och skriva om den), utan den fem-säsong långa fantasy-skräckserien med Kelly Overton i huvudrollen, med Dr Vanessa Van Helsing. Vampyrapokalypsen känd som “Rise” börjar när de odöda svepte över mänskligheten efter att supervulkanens Yellowstone-krater exploderade i nationalparken och världen störtades i mörker. 

Vårt sista hopp? Vanessa, en kvinna, som på något sätt inte bara immun mot vampyrviruset, utan kan också förvandla vampyrer till människor igen. Om detta låter lite intressant för dig, läs då vidare och upptäck vad som gör Van Helsing så speciell bland andra…

Trailers för Van Helsing säsong 1-5

Här nedan har vi sammlat trailers från de olika säsongerna av Van Helsing.

Van Helsing Säsong 1

Van Helsing Säsong 2

Van Helsing Säsong 3

Van Helsing Säsong 4

Van Helsing Säsong 5

Ge dig in i en fantastisk värd

Van Helsings värld har utvecklats ur en liten och tom stad, fylld med odöda, till stora, obeboeliga ödemarker som så småningom bebos av mänskliga överlevande och senare upptäcktes av de första vampyrerna. Om du någonsin har sett tv-serien “Walking Dead” kommer du att se många likheter i början. Men allt eftersom serien utvecklas blir den till något mycket mer djupgående och originellt.

Under showens gång utforskar vi otaliga nya platser och idéer som gör Van Helsing unik bland andra postapokalyptiska fasor. Ett sådant tillägg dyker upp i säsong 4, där människo-/vampyrkampklubbar introduceras. Detta eftersom vissa individer på östkusten underhålls på bekostnad av både människoliv och vampyrliv. 

Men det är inte allt, serien är presenterar också dolda statliga laboratorier. Dessa experimenterade på Vanessa när hon var en ung flicka och lekte gud med vampyrviruset. Du märkte väl att vi sa laboratorier? Flertal? För det finns ganska många av dem där ute. Vilket är lite konstigt eftersom det är apokalypsen, men jaja, de får det att fungera!

Och då har vi inte en nämnt showens överraskande övergång till alternativa drömliknande dimensioner. Den femte säsongens fleravsnittsresa till det förflutna var ett särskilt djärvt drag, och Vanessa, Boone resa till underjorden för att slåss mot sin svurna fiende, vampyrseriemördaren Sam (Christopher Heyerdahl), var en trevlig paus från den övergripande handlingen i serien. Van Helsings engagemang för att expandera världen på alla sätt som krävs för att berätta en så intressant historia som möjligt är ganska beundransvärt och ser till att vi aldrig vet vad vi kan vänta oss.


Du kanske också skulle vara intresserad av:’


Du kommer aldrig att ha tråkigt

Van Helsing är en riktigt bra serie för alla fans av skräck, sci-fi, fantasy eller någon form av postapokalyptiska berättelser. Till stor del för att den skiftar från att vara en survivalistisk skräckshow till en storslagen, tidsresande fantasy med intressanta koncept och med högre risker. Om det låter förvirrande, låt oss försäkra dig om att det inte blir det när du tittar. När du är inne i denna värden kommer det att kännas logiskt.

Det är dessa gradvisa genreskiften som håller showen intressant i fem säsonger, var och en lite annorlunda än den förra. Missförstå inte, vi växlar inte från drama till komedi här. Van Helsing är ett intensivt drama rakt igenom. Men aspekter av serien som grundade den i “realism” i början försvinner sakta. Du kommer att se att värden blir galnare och galnare. Tills serien snarare är high fantasy än strikt survivalistisk skräck.

Visst är vissa avsnitt mer läskiga än andra, som säsong 2-avsnittet “A Home”, som ser den vampyriska seriemördaren Sam terrorisera ett gäng tonåringar i en övergiven gymnasieskola. Avsnittet är skrämmande och känns som något ur en skruvad Stephen King-roman. Men inte varje genreböjande avsnitt är skräckrelaterat. Det näst sista avsnittet av tredje säsongen “Christ Pose” tar sig faktiskt tid att utforska vad det innebär att ha tro under en så svår tid som vampyrapokalypsen, och hur en man (Jeff Kober) har levt i ensamhet.

Skådespeleriet är fantastiskt

Kelly Overtons Vanessa Van Helsing är ett kraftpaket! Detta är en kvinna som vet vad hon vill. Och hon vill hitta sin dotter oavsett pris. Som världens sista hopp om överlevnad mot vampyrpesten kommer vi följa Vanessa från sin roll som sörjande mamma till en folkhjälte.

Hon blir en inspirationskälla för dem hon möter och som ger dem hopp om framtiden. Naturligtvis är Vanessa inte ensam.

Hon har flera personer med sig på hennes resa:

 • Soldaten Axel (Jonathan Scarfe)
 • Mohammed (Trezzo Mahoro)
 • Doc (Rukiya Bernard)
 • Flesh (Vincent Gale)
 • Julius (Aleks Paunovic)

Det som är intressant med många av de tidigare vampyrkaraktärerna är att de, ungefär som den vampyrängeln (David Boreanaz) från Buffy and Angel, är helt separata människor från sina vampyrmotsvarigheter. 

Omedelbart när Julius vänder tillbaka till människa är han en helt annan person. Han byter från att vara en av de värsta karaktärerna i programmet till en av de mest älskvärda. Andra, som Flesh, som hade ätit upp sina barn som en vampyr, har mycket svårare att komma över sin vampyrilska och skuld, och arbetar istället för att betala sin skuld.

Bör du titta på Syfys Van Helsing?

Det korta svaret är, JA!

Van Helsing är gåvan som fortsätter att ge. Om du letar efter en show för att sätta ditt liv i perspektiv. Eller kanske du bara vill ha någon gedigen postapokalyptisk underhållning som inte har rätt att vara så bra som den faktiskt är? Då är Van Helsing showen för dig! 

Rollista i Van Helsing

Rollistan nedan är tagen från Wikipedia.

 • Kelly Overton som Vanessa Van Helsing (tidigare Vanessa Seward), mänsklighetens sista hopp att leda en offensiv för att ta tillbaka det som har gått förlorat i en värld efter uppgången, eftersom hennes unika blodsammansättning ger henne förmågan att vända vampyrer tillbaka till människor.
 • Jonathan Scarfe som Axel Miller, en före detta marinsoldat med orubblig hängivenhet och lojalitet mot både plikt och Vanessa, trots år av isolering. 
 • Christopher Heyerdahl som Samuel “Sam” (säsong 1–4; gästsäsong 5), en döv överlevande från Rising som förlitar sig på sin styrka och observationsförmåga för att hålla sig gömd. 
 • David Cubitt som John (huvudsäsong 1; gästsäsong 3), en överlevande från Rising vars handlingar drivs av ilska, fördomar, misstänksamhet och rädsla. Han dödades av Vanessa med en kniv efter att avhuggna fingrar hittats i hans väska.
 • Vincent Gale som Phil “Flesh” Fleischman (säsong 1–4), en vampyr som ursprungligen var en människa vid namn Phil Fleishman.
 • Rukiya Bernard som Sarah “Doc” Carol (säsong 1–3; “Special Guest Star” säsong 4–5), en medicinsk utredare och vetenskapsman från Seattle. 
 • Trezzo Mahoro som Mohamad (huvudsäsong 1–2; återkommande säsong 3; gästsäsong 5), en glad kille, trots allt ont i världen. 
 • Tim Guinee som Ted (säsong 1), en marinsoldat och en vän till Axel Miller. Efter att ha gjort ett avtal med vampyrerna för att överlämna Vanessa, dödas han av henne.

Fler skådespelare i Syfy´s Van Helsing

 • Laura Mennell som Rebecca (säsong 1–2), en uråldrig, högt uppsatt vampyr som ser väldigt lite användning i mänskligt liv. 
 • Paul Johansson som Dmitri (säsong 1–2), en vampyr som vände sig långt före uppgången. Han är nu en tålmodig och beräknande vampyrledare.
 • Aleks Paunovic som Julius (huvudsäsongerna 1, 4–5; återkommande säsongerna 2–3), en före detta vampyr som vänts av Dmitri.
 • Hilary Jardine som Susan Jackson (huvudsäsong 1; gästsäsong 2–3, 5), Vanessas granne och bästa vän fram till The Rising, under vilken tid hon blev en vampyr. 
 • Missy Peregrym som Scarlett Van Helsing, tidigare Scarlett Harker;  (säsong 2–3; krediterad som “Special Guest Star”; gästsäsong 4–5 med endast röst), Vanessas syster, som delar några av Vanessas speciella förmågor. 
 • Caroline Cave som Jolene (återkommande säsong 2–3; huvudsäsong 4–5), en triage-sköterska i ett läger av mänskliga överlevande.
 • Jennifer Cheon Garcia som Ivory (återkommande säsong 2–4; huvudsäsong 5), den tidigare ledaren för Sisterhood, en helt kvinnlig fraktion av mycket kraftfulla vampyrer.
 • Jesse Stanley som Bathory / The Oracle (gäst säsong 2; återkommande säsong 3–4; huvudsäsong 5), en före detta vampyrjägare som blir en av Draculas tärnor. 

Fler skådespelare i Syfy´s Van Helsing

 • John Cassini som Maddox (gäst säsong 3; huvudsäsong 4), en underman till Hansen som är ansvarig för verksamheten i Denver.
 • Neal McDonough som Willem / Hansen, aka “The Boss” (huvudsäsong 4; “speciell gäststjärna” i “Birth Ritual”; gästsäsong 5)
 • Keeya King som Violet Van Helsing (säsong 4–5)
 • Nicole Muñoz som Jacqueline “Jack” Van Helsing (säsong 4–5), tonårsledaren för en grupp överlevande.
 • Tricia Helfer som grevinnan Olivia / Dracula (säsong 4–5), känd som “Den mörka”, som är härskaren över vampyrarterna och en gång var grevinnan av Transsylvanien.
 • Heather Doerksen som Michaela (återkommande säsong 4; huvudsäsong 5), en brudtärna till Dracula som är mamman och den ursprungliga ledaren för The Sisterhood. 
 • Kim Coates som greve Dalibor (säsong 5), härskaren över Transsylvanien och grevinnan Olivias make.
 • Dan Cade som Roberto (säsong 5), en vampyrjägare baserad i Transsylvanien som jagar medlemmar av The Sisterhood.

Våra senaste artiklar:

Leave a Comment