Allt om Robert Downey Jr

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Robert Downey Jr. är en av de bäst betalda skådespelarna och en legend i Hollywood. Han har medverkat i många storfilmer, bland annat Iron Man och Avengers: Endgame, samt mindre indieprojekt som Chéri (där han spelade en transsexuell kvinna). Trots sina framgångar har Robert Downey Jr haft några mycket offentliga kamper med drogmissbruk och psykiska problem under hela sin karriär och sitt liv. Hans berättelse om återhämtning från dessa strider har varit inspirerande för många människor runt om i världen – och en inspiration för mig personligen!

Bakgrund

Robert Downey Jr. föddes den 4 april 1965 på Manhattan i New York och man skulle kunna säga att han hade en svår uppväxt. Redan i ung ålder tillbringade han tid på en kriminalvårdsanstalt för drogmissbruk. Men trots sina svårigheter under uppväxten har Downey gått vidare och blivit en av Hollywoods mest framgångsrika skådespelare – och allt innan han ens hann fylla 30 år!

Downey fick sitt första skådespelarjobb när han var fem år gammal och spelade en statist i sin fars film Pound (1970). Därefter fortsatte han att medverka i mer än 20 filmer under 70- och 80-talen, bland annat The Pick-up Artist (1987), Less Than Zero (1987) och Chances Are (1989). Efter att ha spelat tillsammans med Charlie Sheen och Winona Ryder i Weird Science (1985), började Downey verkligen slå igenom som skådespelare när han fick kritikerros för att spela Vincent D’Onofrios mentalt handikappade bror Benny Fazio i TV-serien Law & Order från 1994 till 1997;

Under denna tidsperiod spelade han också tillsammans med Robert Duvall i rollen som Private First Class William Tenderizer “Tender” Jinks som förlorar sin flickvän för att hon vill att han ska gå ut i strid med sin man under andra världskriget, men som sedan blir förälskad i henne igen efter att ha fått reda på att hon dött, så han bestämmer sig inte bara för att inte längre gå ut i strid, utan också för att slå sig ihop med Duvalls rollfigur, överste Samuel Davis “Slammer” Marshall, som anser sig vara ansvarig för att ha skickat ut oräkneliga män i strid, med vetskapen om att de aldrig skulle komma tillbaka levande, vilket till stor del beror på att det inte är bristande ledarskapsfärdigheter som krävs, utan på brist på resurser som är tillgängliga.

Stjärnor i Hollywood

Robert Downey Jr. är en amerikansk skådespelare, producent och sångare som började sin karriär på 1980-talet. Han är mest känd för sina roller i filmer som Iron Man-serien och Sherlock Holmes.

Downey har vunnit två Oscars för bästa skådespelare för Chaplin (1992) och Tropic Thunder (2008). Han vann även en Golden Globe Award för bästa skådespelare – musikalisk eller komisk film – för Tropic Thunder (2008).

Personligt liv

Han är gift och har tre barn med sin fru Susan Levin (född 29 december 1962). Han bor för närvarande i East Hampton, New York med sin familj.

Robert Downey Jr har kämpat med drogmissbruk och psykiska problem. Han greps flera gånger för droginnehav och har suttit i fängelse (och rehab). Han har dock varit nykter sedan 2003. Förutom skådespeleri är RDJ nu en talesman för återhämtning från missbruk och andra psykiska problem.

Juridiska problem

  • 1999 greps Downey för narkotikainnehav och fick tre års villkorlig dom. Han bröt mot sin prövotid genom att testa positivt för kokain- och heroin, vilket ledde till att han blev frihetsberövad år 2001.
  • År 2008 greps han återigen för narkotikainnehav efter att polisen hittat honom avsvimmad i sin bil vid en trafiksignal med droger och vapen i närheten.
  • 2012 greps han misstänkt för vandalism efter att ha påstått att han slagit en granne efter ett gräl om hög musik, men fallet lades ner på grund av brist på bevis.

Återhämtning och inlösen

Robert Downey Jr. har varit nykter i många år och hans återhämtning är en inspiration för många människor. Han har nominerats till många priser, bland annat en Oscar och en Golden Globe. Han fortsätter att vara en mycket framgångsrik skådespelare som arbetar med både tv- och filmprojekt. Robert gör också filantropiskt arbete med organisationer som Make-A-Wish Foundation, där han sedan 2008 har hjälpt till att uppfylla önskningar för barn med livshotande medicinska tillstånd.

Nya arbeten och projekt

  • Robert Downey Jr. har varit verksam i branschen i flera decennier, men nyligen har hans arbete tagit en ny riktning. År 2019 kommer han att spela huvudrollen som Tony Stark/Iron Man i Avengers: Endgame och Spiderman Far From Home. Han har också precis avslutat inspelningen av Sherlock Holmes 3 som kommer att släppas senare i år.
  • Förutom skådespeleri brinner Robert för att hjälpa andra genom välgörenhetsarbete och offentliga föredrag där han delar med sig av sina erfarenheter av återhämtning från missbruk och kampanjer för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa, till exempel Step Up For Soldiers Foundation, som hjälper veteraner som lider av PTSD att komma tillbaka till samhället genom att ge dem färdigheter i arbetsträning så att de kan försörja sig själva efter att ha återvänt hem från krigszoner (du kan läsa mer om denna organisation här).
  • Robert var gift två gånger innan han gifte sig med Susan Levin den 30 december 2012 efter att ha träffat henne sedan 2008; de har två barn tillsammans som heter Ava Elizabeth (född 2010), vars mellannamn valdes av Downeys far som dog två månader efter hennes födelse; Maximilian “Max” Theodore (född 2012), uppkallad efter Maximilian Schell – en av Susans favoritskådespelare under uppväxten som spelade tillsammans med Robert i Kiss Kiss Bang Bang – och Zalie Grace (född 2018).

Robert Downey Jr är en av de bäst betalda skådespelarna

Robert Downey Jr är en av de bäst betalda skådespelarna. Han har medverkat i många filmer och de flesta av dem har varit mycket framgångsrika. Detta innebär att han har tjänat mycket pengar, vilket bidrar till hans nettoförmögenhet på 200 miljoner dollar.

Förutom att vara en fantastisk skådespelare är Robert Downey Jr också känd för att vara en filantrop som ger tillbaka till sitt samhälle genom olika välgörenhetsorganisationer som The One Fund Boston och Children’s Health Fund Los Angeles (CHFLA).

Alla Marvel filmer som Robert Downey Jr har varit med i

Kolla också in Se Marvel i kronologisk ordning

ÅrFilm
2008Iron Man
2010Iron Man 2
2012The Avengers
2014Iron Man 3
2015Avengers: Age of Ultron
2016Captain America: Civil War
2017Avengers: Infinity War
2018Avengers: Endgame

Slutsats

Robert Downey Jr är en av de mest kända skådespelarna i Hollywood. Han blev först känd på 80-talet och har sedan dess spelat i några av de största succéerna genom tiderna, inklusive Marvel’s Iron Man trilogi. På senare år har han nominerats till flera Oscars, bland annat som bästa skådespelare för sin roll som Charlie Chaplin i “Chaplin” (1992). Se mer på hans IMDb-sida.


Nu när du läst allt om Robert Downey Jr, kasnke någon av våra sensate artikar skulle intressera dig:

Leave a Comment