Thor: Ragnarok (2017) – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

“Thor: Ragnarok” är en superhjältefilm från 2017 som är en del av Marvel Cinematic Universe. Filmen är regisserad av Taika Waititi och med Chris Hemsworth som Thor, Tom Hiddleston som Loki och Cate Blanchett som denna filmens skurk Hela.

Du vet väl att vi också har den fulla guiden till hur du bör se Marvel cinematic universe?

“Thor: Ragnarok” Official Trailer

Handlingen i Thor: Ragnarok

Filmen börjar med att Thor fångas av den brinnande demonen Surtur, som avslöjar att Asgard riskerar att förstöras i den profeterade händelsen som kallas Ragnarok. Thor lyckas fly och återvänder till Asgård, där han finner att hans bror Loke har förklädd sig till deras far Oden och tagit tronen. Tillsammans reser de till jorden för att hitta sin far och återställa ordningen i Asgard.

På jorden möter Thor och Loki Dr Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), som avslöjar att Odin är i Norge. När de hittar Oden avslöjar han att Hela, dödsgudinnan och deras sedan länge förlorade syster, har blivit befriad från sitt fängelse och kommer för att förgöra Asgård. Hela anländer och besegrar lätt Thor och Loke, vilket gör att de båda flyger ut i rymden.

Vad gör Thor: Ragnarok till en bra film?

“Thor: Ragnarok” en mycket underhållande och rolig film som framgångsrikt kombinerar action, humor och skämt. Filmens humor är ett enastående inslag, där Waititi ingjuter filmen med sin karaktäristiska egendomlighet och respektlöshet. Hemsworths timing är också imponerande, och hans kemi med Hiddleston som Loki är en av filmens höjdpunkter.

Actionscenerna i “Thor: Ragnarok” är också välgjorda och visuellt fantastiska. Filmen innehåller flera spännande scenbilder, inklusive en episk strid på planeten Sakaar och en klimatuppgörelse i Asgard. Filmens användning av levande färger och stiliserade bilder är också imponerande och bidrar till att skapa en unik och uppslukande värld.

Skådespelarna i filmen

Blanchetts prestation som Hela är också anmärkningsvärd, vilket ger karaktären en känsla av hot och intensitet. Hon är en formidabel motståndare för Thor och hans allierade, och hennes närvaro lägger till ett extra lager av spänning och insatser till filmens berättelse.

Chris Hemsworth spelar Thor i “Thor: Ragnarok”, den tredje fristående Thor-filmen och en del av Marvel Cinematic Universe. I den här filmen är Hemsworths prestation enastående, eftersom han porträtterar en mer komisk och lättsam version av karaktären än i tidigare filmer.

Hemsworths fysisk sätts också på prov i filmen, eftersom han utför flera imponerande actionsekvenser och stunts. Han skildrar på ett övertygande sätt Thors övermänskliga styrka och kraft, samtidigt som han visar en mer sårbar och relaterbar sida till karaktären.

Thor: Ragnarök Priser

“Thor: Ragnarok” fick flera priser och nomineringar för sina visuella effekter och tekniska prestationer. Här är några av priserna och nomineringarna som filmen fick:

 • Academy Awards: Nominerad för bästa visuella effekter
 • BAFTA Awards: Nominerad för bästa speciella visuella effekter
 • Critics’ Choice Movie Awards: Nominerad för bästa visuella effekter
 • Hollywood Film Awards: Vinnare av Hollywood Visual Effects Award
 • Visual Effects Society Awards: Vinnare av enastående animerad karaktär i en Live Action-film (Korg)

Sammantaget fick filmen beröm för sina fantastiska visuella effekter, kreativ användning av färg och stil och uppfinningsrika actionsekvenser. Filmens tekniska prestationer bidrog till att göra den till ett framstående inträde i Marvel Cinematic Universe och till en kritisk och kommersiell framgång.

Thor: Ragnarok och handlingen i Avengers

(Spoiler varning)

 1. Hulk/Bruce Banner: I “Thor: Ragnarok” dyker Bruce Banner (Mark Ruffalo) upp som Hulken och spelar en betydande roll i filmens handling. Banner sågs senast i “Avengers: Age of Ultron” och hade varit försvunnen sedan dess. Hans framträdande i “Thor: Ragnarok” hjälper till att överbrygga klyftan mellan de två filmerna och sätter upp hans återkomst i “Avengers: Infinity War”.
 2. Infinity Stones: The Infinity Stones är en nyckelkomponent i Marvel Cinematic Universe och är centrala för handlingen i Avengers-filmerna. I “Thor: Ragnarok” avslöjas det att Tesseracten (som rymmer rymdstenen) förvaras i Odins valv på Asgård. Denna koppling sätter upp händelserna i “Avengers: Infinity War“, där Thanos försöker samla alla Infinity Stones.
 3. Loki: Loki (Tom Hiddleston) är en huvudkaraktär i Thor-filmerna och medverkar även i flera av Avengers-filmerna. I “Thor: Ragnarok” spelar Loke en nyckelroll i handlingen och är avgörande för att hjälpa Thor att besegra Hela. Hans story i filmen skapar hans slutliga återkomst i “Avengers: Infinity War” och “Avengers: Endgame“.

Sammantaget är “Thor: Ragnarok” ett viktigt inträde i Marvel Cinematic Universe, med flera nyckelband till Avengers-filmerna och den större berättelsen om franchisen.

Thor: Ragnarok rollista

Huvudrollerna inkluderar:

 1. Thor (spelad av Chris Hemsworth) – åskguden och filmens huvudperson.
 2. Loki (spelad av Tom Hiddleston) – Thors adopterade bror och en mästare på bus och bedrägeri.
 3. Hela (spelad av Cate Blanchett) – den asgardiska dödsgudinnan och filmens huvudantagonist.
 4. Valkyrie (spelad av Tessa Thompson) – en före detta asgardisk krigare och en skicklig fighter som hjälper Thor.
 5. Bruce Banner/The Hulk (spelad av Mark Ruffalo) – en vetenskapsman som förvandlas till ett gigantiskt grönt monster och en av Thors allierade.
 6. Heimdall (spelad av Idris Elba) – den allsseende asgardiska väktaren av Bifröstbron.
 7. Stormästare (spelad av Jeff Goldblum) – den excentriske och mäktiga härskaren över planeten Sakaar.
 8. Skurge (spelad av Karl Urban) – en asgardisk krigare som blir Helas hantlangare.
 9. Odin (spelad av Anthony Hopkins) – Thors far och den tidigare kungen av Asgard.
 10. Korg (röst av Taika Waititi) – ett stenmonster och en av gladiatorerna på Sakaar som blir vän med Thor.
 11. Miek (röst av Rachel House) – en insektoid utomjording och en av gladiatorerna på Sakaar som blir vän med Thor och hjälper honom att fly.

Nu när du läst om Thor: Ragnarok så kanske någon av våra senaste artiklar skulle intressera dig:

Leave a Comment