Avatar: The Way of Water – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Tretton år har det tagit James Cameron att få fram denna lite fåniga, alltför långa uppföljning av hans sci-fi-rekordsbrytare, den är något av en mycket dyr strandad val…

Denna nya väldigt långa film tycker jag kanske hade handling nog för en 30 minuters tecknad serie.

Avatar The Way of Water recension
Bildkredit: IMDB

Den första Avatar var en banbrytande 3D-sci-fi-pionjär 2009. Nu, efter 13 år, eller rättare sagt 14 December kom uppföljaren, med en tredje och en fjärde på väg.  Filmen är tillgänglig i 3D och 2D, och är i alla fall lojal mot den där tredimensionella visionen som Cameron nästan på egen hand återupplivade när resten av branschen hade glömt bort den. Ändå har hela idén om “avataren” från den första filmen – den artificiellt skapade kroppen som kan fjärrstyras in i en okänd värld och som på ett avgörande sätt utgjorde en dramatisk del av publikens 3D-upplevelse – lämnats bakom.

Effekterna nu, tekniskt imponerande som de är, uppgår till rörelsejämnhet med hög bildhastighet som är själlös och inert, och skapar inte så mycket en kuslig dal utan en kuslig Mariana Trench nere i djupet. Camerons undervattensvärld är som en skärmsläckare för biljoner dollar. Var finns den oceaniska passionen och faran för stora Cameron-filmer som Titanic eller The Abyss?

Avatar: The Way of Water, Trailer

Handlingen i Avatar: The Way of Water

Situationen är att ex-människan Jake Sully (Sam Worthington) är fortfarande i den Na’vi-kropp han antog när han insinuerade sig själv bland Na’vi stammen som en del av “avatar”-strategin i den första filmen, innan han blir kär i den dynamiska krigaren Neytiri (Zoe Saldaña) och ställer sig på hennes folks sida mot människorna som skulle exploatera Na’vis mineraltillgångar. Nu, några år senare, lever Sully och Neytiri lyckliga med sina barn och sin styvdotter Kiri – vars koppling till originalfilmen snart blir uppenbar – och även en halvvild människa som heter Spider.

avatar 2 barn Na'vi

Men precis när de trodde att de var lyckliga, dyker Jordens “himmelfolk” upp igen och det finns en visserligen genial twist när det gäller marinöversten Miles Quaritch, minnesvärt spelad av Stephen Lang. Sullys familj måste lämna sin regnskogsmiljö och gömma sig bland det avlägsna Metkayina, ett amfibisk folk som leds av Ronal (Kate Winslet) och Tonowari (Cliff Curtis). Där måste de lära sig den mystiska Metkayina-konsten att existera långa perioder under vattnet. Sullys barn och Tonowaris barn, är till en början inte så glada i varandra och ser de andra som rivaler, men de blir lika nära som kusiner. Men denna nya Eden kan inte heller vara för evigt.


Du kanske också är intresserad av:


Bör du se Avatar: The Way of Water?

Den här filmens ubåtsvärld är på sitt sätt dess huvudkaraktär och hela poängen. Övergången från land- till havsbaserad tillvaro är sättet som en ny film skapades på. Men havsvärlden är föreställd med mycket kliché. Uppriktigt sagt, det finns inte en enda intressant visuell bild och det hela känns som det var gjort på en av en MacBook Pro. Att hitta Nemo var mer levande.

Och vad hittar vi förutom den högteknologiska visuella överbyggnaden? Den svävande intetsägande handlingen är som en barnberättelse utan humor, eller en actionthriller utan verklig spänning.

Om du såg Avatar 1 så kan det vara kul och se vad som kommer och hända, men denna filmen får inte höga betyg av mig…

Rollista i Avatar: The Way of Water

 • Sam Worthington som Jake Sully, en före detta människa som blev kär i Neytiri och blev vän med Na’vi efter att ha blivit medlem i Avatar-programmet, och så småningom tog deras parti i deras konflikt med människor och ledde dem till seger. Han lämnade sin människokropp för att permanent bli Na’vi och är nu hövding för Omaticaya.
 • Zoe Saldaña som Neytiri, dotter till den tidigare klanchefen, framtida Tsahìk i klanen och Jakes kompis.
 • Sigourney Weaver som Kiri te Suli Kireysi’ite, dotter till Dr. Grace Augustines Na’vi-avatar som adopterades av Jake och Neytiri.
  • Weaver repriserar också sin roll som Dr. Grace Augustine, en mänsklig vetenskapsman som tar parti för Na’vi och dör under konflikten.
 • Stephen Lang som överste Miles Quaritch, en mänsklig militär officer som ledde den paramilitära säkerhetsavdelningen av RDA i deras konflikt med Na’vi.
  • Lang återger också sin roll som den mänskliga versionen av Quaritch i en videoinspelning gjord.
 • Kate Winslet som Ronal, en fridykare av Metkayina och Tonowaris fru, som är gravid. Winslet kallade Ronal “en central karaktär i den pågående historien” men också “relativt liten jämfört med den långa inspelningen” eftersom det bara tog en månad att spela in alla hennes scener.
 • Cliff Curtis som Tonowari, chefen för klanen Metkayina och Ronals man.
 • Joel David Moore som Dr. Norm Spellman. En tidigare medlem i Avatar-programmet som valde att ställa sig på Na’vi-sidan i den första filmen.
  • Moore porträtterar också Spellman medan han är i sin Na’vi-avatar.
 • CCH Pounder som Mo’at, Omaticayas Tsahìk och Neytiris mamma.
 • Edie Falco som general Frances Ardmore, befälhavaren som ansvarar för RDA:s intressen.

Fler skådespelare

 • Brendan Cowell som kapten Mick Scoresby, chef för ett privat marin jaktfartyg på planeten Pandora.
 • Jemaine Clement som Dr. Ian Garvin, en marinbiolog.
 • Jamie Flatters som Neteyam te Suli Tsyeyk’itan, Jake och Neytiris första son och äldsta barn.
 • Britain Dalton som Jake och Neytiris andra son.
 • Chloe Coleman som ung Lo’ak.
 • Trinity Jo-Li Bliss som Tuktirey “Tuk” te Suli Neytiri’ite, Jake och Neytiris åttaåriga dotter och deras yngsta barn.
 • Jack Champion som Miles Quaritch “Spider” Socorro, tonårssonen till Quaritch. Han är född i Hell’s Gate, den mänskliga basen på Pandora i den första filmen. Och väste upp med forskare som stannade kvar på Pandora.
 • Bailey Bass som Tsireya (“Reya”), en graciös och stark fridykare av Metkayina och Tonowari och Ronals dotter.
 • Filip Geljo som Aonung, en ung manlig jägare och fridykare av Metkayina och Tonowari och Ronals son.
 • Duane Evans, Jr. som Rotxo, en ung manlig jägare och fridykare från Metkayina.
 • Giovanni Ribisi som Parker Selfridge, den tidigare företagsadministratören för RDA-gruvdriften, som medverkar i en inspelning gjord för Quaritch’s Recombinant.
 • Dileep Rao som Dr Max Patel, en vetenskapsman som arbetade i Avatarprogrammet.Han kom för att stödja Jakes uppror mot RDA i den första filmen.
 • Matt Gerald som korpral Lyle Wainfleet, en mänsklig legosoldat som slogs och dog i RDA:s strid mot Na’vi 2154. Efter RDA:s återkomst till Pandora återupplivas han som en rekombinant och placeras under Quaritchs befäl. Gerald tillkännagavs att återuppta sin roll i augusti 2017.

Nu när du läst denna recension kanske du också skulle vara intresserad av:

Leave a Comment