Encanto – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Disney Animations senaste äventyr Encanto fortsätter studions senaste trend av inkluderande casting och unikt berättande för att leverera en upplevelse som utforskar familje dynamik.

Medan de flesta av Disneys animerade filmer tenderar att innehålla stora äventyr eller episka uppdrag, känns deras senaste, Encanto, intim och som att den är på en mindre skala. Men som Frozen och Moana innan den, sätter filmen fortfarande det familjära bandet i focus och bryr sig mindre om uppenbara troper. Ibland känns Encanto dock lite planlös, men i slutändan räcker det med ett starkt känslomässigt centrum, fantastisk musik från Lin Manuel Miranda (skaparen av Hamilton) och vackert detaljerad animering för att säga att detta är ännu en hit för Disney-animation.

Kort om handlingen i Encanto

Mirabel Madrigal är den normala, i en familj känd för sina magiska krafter. Vid en ceremoni där en medlem av familjen Madrigal vanligtvis väcker en speciell kraft (som super styrka, förmågan att byta form eller prata med djur), är Mirabels dörr bokstavligen stängd precis framför henne. I några generationer har familjen Madrigal använt sina gåvor för att bygga upp ett samhälle i en avskild columbiansk stad. Men när sprickor börjar bildas i Madrigals hem, deras Casita, börjar varje medlems gåva försvinna. Och för Mirabel är det enda sättet att rädda hennes familj.

Encanto kanske inte alltid fungerar – dess humor och musik är utan tvekan dess starkaste egenskaper. Familjedynamiken är ganska vanlig i animerade filmer, men Encanto utforskar också en unik väg. Dess kvinnor definieras inte av deras relationer med män, och Encanto presenterar inte lösningar på problem där svaret helt enkelt är “mer magi.” Encanto har ett stort hjärta som hjälper till att stödja några annars ganska generiska element.

Encantos premiss är perfekt för en Disney-animerad film. Men den kämpar för att hitta rätt takt för att få tittare från punkt A till punkt B. En extraordinär familj som behöver förlita sig på sin enda vanliga medlem för att överleva är en ganska standard trope. Och filmen är inte fylld med samma känsla av överraskning som vissa andra Disney- eller Pixar-filmer. Vissa kommer att tycka att intimiteten är trevlig och lungnande, men det betyder också att filmen inte har några stora händelser och att dess övergripande resa är lite ihålig jämfört med många andra Disney-filmer. 


Du kanske också är intresserad av:


Bör du se Encanto?

Det finns tillfällen då filmen är lite förvirrande och känns planlös. Lyckligtvis kommer Encanto tillbaka på rätt spår för en känslomässigt slut som borde få resonans hos alla tittare.

Filmen, Encanto, är inte riktigt lika barnvänlig som vissa av Disneys andra filmer. Dess budskap är lite förvirrat – en biprodukt av det komplicerade manuset. Och musiken är inte alls så catchy som den skulle kunna vara. Vissa låtar faller till och med platt. Den är fortfarande mycket njutbar men den når inte samma toppar som vissa av Disneys andra filmer.

Jag skulle säga att om du inte är ute efter en actionfylld film kan detta vara ett bra val. Men jag skulle inte sätta den i toppen av någon lista.

Rollista i Encanto

RollEngelsk röstSvensk röst
Mirabel MadrigalStephanie BeatrizSandra Kassman
Bruno MadrigalJohn LeguizamoRennie Mirro
Agustín MadrigalWilmer ValderramaPablo Cepeda
Julieta MadrigalAngie CepedaHanna Hedlund
Isabela MadrigalDiane GuerreroStran Çetin
Luisa MadrigalJessica DarrowDaniela Rathana
Pepa MadrigalCarolina GaitánAnna Sahlene
Félix MadrigalMauro CastilloCamilo Ge Bresky
Dolores MadrigalAdassaHilda Henze
AbuelaMaría Cecilia Botero
Olga Merediz (sångröst)
Astrid Assefa
PicoAlan Tudyk
Señora GuzmánRose PortilloKajsa Ernst
Camilo MadrigalRhenzy FelizTousin ”Tusse” Chiza
Mariano GuzmanMalumaDanilo Bejarano
Wikipedia

Soundtrack i Encanto

Engelsk versionSvensk version
The Family Madrigal
Beatriz, Merediz, Encanto kor
Familjen Madrigal
Kassman, Assefa, Encanto kor
Waiting on a Miracle
Beatriz
Mitt underverk
Kassman
Surface Pressure
Darrow
Under ytan
Sörensen
We Don’t Talk About Bruno
Gaitan, Castillo, Adassa, Feliz, Guerrero, Beatriz, Encanto kor
Vi pratar inte om Bruno
Sahlene, Ge Bresky, Henze, Chiza, Cetin, Kassman, Encanto kor
What Else Can I Do?
Guerrero, Beatriz
Jag gör vad jag kan
Cetin, Kassman
Dos Oruguitas
Sebastián Yatra
All Of You
Beatriz, Merediz, Leguizamo, Adassa, Maluma, Encanto kor
Alla vi
Kassman, Assefa, Mirro, Henze, Danilo Bejarano,
Colombia, Mi Encanto
Carlos Vives
Two Oruguitas
Yatra
Wikipedia

Våra senaste artiklar:

Leave a Comment