Cobra Kai – Recension

Photo of author
Skriven av: Jon Eriksson

Cobra Kai är en show som jag egentligen inte förväntade mig att älska så mycket som jag gör. Men efter att ha sett de första avsnitten förstod jag snabbt att det här skulle bli en show som skulle sticka ut från alla andra nostalgibaserade remakes. Faktum är att Cobra Kai kan vara ett av de bästa exemplen på hur man gör den här typen av saker rätt! Den utspelar sig i en miljö som vi alla är bekanta med (1980-talets Los Angeles), men introducerar nya karaktärer som är trovärdiga i den här världen och inte bara karbonkopior av originalkaraktärer.

Det finns också några otroliga framträdanden av skådespelare som har varit med i filmer i flera år (som William Zabka). Men som kanske aldrig har haft möjligheten att verkligen visa upp vad de kunde göra på skärmen förrän nu. Och även om det finns gott om komedi här också (särskilt när det kommer till Ralph Macchios karaktär). Så är det som i slutändan skiljer detta från andra program dess förmåga att blanda ihop både drama och humor sömlöst till något speciellt och minnesvärt.”

Cobra Kai i några meningar

Cobra Kai är en fortsättning på Karate Kid-serien, som släpptes 1984 och med Ralph Macchio och Pat Morita i huvudrollerna. I den nya filmen spelar William Zabka Johnny Lawrence och Martin Kove i sin ursprungliga roll som Kreese.

Det utspelar sig i dagens LA. Där Johnny har hamnat i svåra tider efter att ha förlorat sitt jobb till Daniel LaRusso (Ralph Macchio). Han är en blivande affärsman med ett blomstrande familjeliv. Ett tillfälligt möte mellan dem leder till att de går med på att gå i pension för en episk uppgörelse på deras gamla gymnasieskola.

Filmen har hittills fått positiva recensioner från kritiker. Och många har berömt den för att den är både underhållande och berör verkliga teman som mobbning och mentorskapsrelationer. Detta är något som jag håller med om.

Några decennier efter händelserna i Karate Kid

Du kommer att bli glad att veta att Johnny Lawrence mår bra nu för tiden. Han är en framgångsrik bilhandlare som också äger ett fint hus i Malibu. Hans liv har tagit en vändning till det bättre sedan hans karatedagar. Och han har lyckats lägga åt sidan sitt agg mot Daniel LaRusso och Mr. Miyagi (förutom när vi ser dem senare i showen, för de är naturligtvis fortfarande ganska arga).

Med det sagt, även om Johnny har förvandlats till en ganska uppstående medlem av samhället nu, kan han inte undvika ödet helt. Ali kommer tillbaka in i hans liv! Kommer du ihåg Ali? Hon var Johnnys flickvän från gymnasiet. De var tillsammans tills hennes pappa ogillade deras förhållande eftersom Johnny inte var kines som han (typiska föräldrar). 

Det slutade med att de bröt upp över denna oenighet. Men år senare när Ali dyker upp och letar efter investerare, får hon reda på att hennes ex-pojkvän faktiskt är ganska rik nu! Den här uppenbarelsen skapar några gamla känslor mellan dem. Som leder mig tillbaka till min poäng om ödet här – deras återförening är oundviklig… Vilket visar sig inte så bra eftersom det finns vissa komplikationer med deras förhållande nu.

Skådespelare I Cobra Cai

I rollistan finns Ralph Macchio, William Zabka och Courtney Henggeler som Johnny Lawrence, Daniel LaRusso respektive Samantha LaRusso. Mary Mouser spelar Ali och Tanner Buchanan är Miguel.

Regissör

Om du är ett fan av Harold & Kumar och/eller Arrested Development, kommer du att bli glad att veta att Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg (killarna som skrev och regisserade den första säsongen) är tillbaka igen.

De kanske inte är kända namn än, men de borde vara det. De har skrivit för många andra filmer och TV-program, inklusive Bob’s Burgers, The Goldbergs och The Carmichael Show. Den här duon har en otrolig meritlista i komediskrivande. Vilket är anledningen till att jag blev så exalterad när de togs ombord för Cobra Kai.

Författare

Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg är skaparna av Cobra Kai, vilket betyder att de också var författare till showen. De är också killarna bakom The Harold & Kumar-filmerna, liksom ett par andra TV-serier inklusive NBC:s Superstore och TBS:s Search Party. 2005 skrev de Meatballs 4: Pataki vs Spade (med George Lopez i huvudrollen). Som var tänkt att vara en uppföljare till Meatballs 3: Shallow Hal vs Soupy Sales. Men som aldrig släpptes på grund av stämningar mot dem av studion Lionsgate Entertainment.

Showen är baserad på deras populära YouTube-kortfilmsserie Karate Kid 2: The Green Lanturn.

När det kommer till 1980-talsnostalgi kan Cobra Kai lika gärna vara gjord av kokain.

Om du läser det här är chansen stor att du redan har bestämt dig för att se Cobra Cai. Det är en show som är lika delar nostalgisk, engagerande och eftertänksam. Serien tar fart 30 år efter händelserna i dess källmaterial från 1984 – de ursprungliga Karate Kid-filmerna.

Uppföljaren följer Johnny Lawrence (William Zabka) när han försöker gottgöra sina tidigare missgärningar genom att öppna sin gamla karatedojo igen och träna nya elever. Men under denna process stöter han på några bekanta ansikten från gymnasiet: Daniel LaRusso (Ralph Macchio) och hans elev Miguel Diaz (Xolo Maridueña). Även om de en gång var vänner, befinner de sig på motsatta sidor av lagen nu – Johnny försöker göra rätt för sig själv medan Daniel har ägnat flera år åt att försöka inte bara hjälpa andra utan också göra fred med sig själv efter att ha förlorat chansen till OS guld på grund av Johnnys mobbningsvägar tillbaka när de var barn.

Om du letar efter en show att binge-titta på din semester, behöver du inte leta längre än Cobra Kai. Den har rätt mängd retrocharm och humor för att göra den till en omedelbar hit bland alla som älskade den ursprungliga Karate Kid.


Våra senaste artiklar:

Leave a Comment